Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 09

Vilniaus maratonui – priekaištai dėl plastiko: tai pigu, neatsakinga ir tingu

Savaitgalį sostinėje vykęs Vilniaus maratonas ir šįkart neišvengė kritikos – didelį žmonių pasipiktinimą sukėlė plastikiniais puodeliais nusėta bėgimo trasa. Ekonomistas Nerijus Mačiulis bėgti pasiryžo protestuodamas ir visiškai negerdamas vandens. Didžiausio šalies maratono organizatoriai tikina, kad rasti alternatyvų Lietuvoje šiuo metu neįmanoma, bet maratonų rengėjai visame pasaulyje po truputį ieško sprendimų.
Startavo Danske Bank Vilniaus maratonas 2019
Startavo Danske Bank Vilniaus maratonas 2019 / 15min nuotr.

Sostinėje kiekvieną rudenį vykstantis Vilniaus maratonas kasmet sulaukia ne tik teigiamų, bet ir priešiškų reakcijų – dažniausiai sostinės gyventojai skundžiasi užtvertomis ir nepravažiuojamomis gatvėmis, tačiau šiemet didesnis dėmesys atkreiptas į ekologiją.

A.Didžgalvio nuotr./"Danske Bank Vilniaus maratonas"
A.Didžgalvio nuotr./"Danske Bank Vilniaus maratonas"

„Va tau ir sveikas gyvenimo būdas“, „Kas čia per šiukšlinimo maratonas?“ – bene didžiausio sporto entuziastų renginio dieną kalbėjo internautai, reaguodami į ekonomisto N.Mačiulio pasidalintą nuotrauką feisbuke, kurioje šalia miško matoma krūva išmėtytų vienkartinių puodelių. Pusmaratonį nubėgęs vyras komentavo, kad šiuo atveju organizatoriai pasirinko patį tingiausią, pigiausią ir neatsakingiausią kelią.

„Naujoji Vilniaus maratono trasa labai gera – didelė dalis vingiuoja per miškus, blokuojama mažiau gatvių, nėra ratų. Bet. Protestuodamas prieš tokį nedarnų vaizdą nubėgau visai negėręs vandens. Daug pasaulyje vykstančių varžybų visai atsisakė vienkartinių plastikinių puodelių, galime ir mes“, – sekmadienį rašė N.Mačiulis.

Nerijaus Mačiulio nuotr./Plastikiniai puodeliai Vilniaus maratone
Nerijaus Mačiulio nuotr./Plastikiniai puodeliai Vilniaus maratone

Žmonės piktinosi, kad dabar, kai visas pasaulis reaguoja į plastiko vartojimo problemą ir pamažu siekia jo atsisakyti, maratono organizatoriai nesugebėjo bėgikams rasti gamtai draugiškesnio varianto – pavyzdžiui, gertuvių ir vietų, kuriose būtų galima jas prisipildyti.

Nors anksčiau Vilniaus maratono organizatoriai skelbė, kad jau kitą dieną po bėgimo visas šiukšles surinks apie 90 savanorių, neaišku, ar šiukšlės bus perdirbamos.

Visas šiukšles surenka

Vienas pagrindinių renginio organizatorių, VšĮ „Tarptautinis maratonas“ direktorius Darius Valavičius 15min tikino, kad daugelis pasaulio maratonų susiduria su plastiko vartojimo problema, o jos sprendimą iki šiol rado tik Londonas, bėgikams tiekdamas vandeniu pripildytus „valgomus giliukus“.

„Popieriniai puodeliai galbūt būtų išeitis, bet mes vandenį ruošiame iš anksto, todėl negalime vienu metu išpilstyti 3 tūkstančių stiklinių. Taip pat į popierinius puodelius pilstant vandenį jie subliūkšta, ir mes tiesiog negalime patogiai patiekti vandens“, – aiškino D.Valavičius.

Jo teigimu, visos šiukšlės po renginio būna kruopščiai sutvarkytos.

„Mūsų savanoriai vandens punktų stoteles visada sutvarko, taip pat mes pasamdome įmonę, kuri kitą dieną po renginio viską išveža. Šiais metais dar turime eko bėgimą, kai 90 žmonių bėgs ir surinks puodelius“, – pasakojo organizatorius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Valavičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Valavičius

Paklaustas, ar puodeliai bus perdirbti, D.Valavičius sako to nežinantis: „Taip pat, kaip ir visos mūsų šiukšlės, kurias nešame į konteinerį. Gal čia tada reikėtų plačiau žvelgti, kokią mes turime situaciją, ar rūšiavimas turi kažkokią naudą, ar ne, ar visos tos šiukšlės yra perdirbamos“ , – svarstė jis.

Bėgikai bėgdami euforijoj nepagalvoja ir meta puodelius bet kur.

Pasak D.Valavičiaus, dėl šiukšlių iš dalies kalti ir patys maratono dalyviai, nes puodelius jie meta ne į specialias vietas, o tiesiog sau po kojomis.

„Mes trasoje pastatome konteinerius, padarome specialią vietą, kur tie puodeliai gali būti metami, o bėgikai bėgdami euforijoj nepagalvoja ir meta puodelius bet kur. Visi pasauliniai maratonai turi šią bėdą, bet visi paskui susitvarko“ , – sakė D.Valavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius