Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 08 /15:16

Vilniaus miesto tarybos narių ataskaitų analizė: keistos R.Šimašiaus, V.Jurgučio, N.Jagelavičienės ir kitų išlaidos

Visuomenininkas ir „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas paskelbė antrąją Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių išmokų analizės dalį.
Naujosios Vilniaus miesto Tarybos valdančiosios koalicijos pristatymas
Buvęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anot jo, Vilniuje nėra tokių didžiulių pinigų kaip Kaune ar Kauno rajone, nėra 112 ar 70 kortelių kaip Ignalinoje, bet yra savų niuansų.

Visą A.Tapino analizę galite perskaityti čia: Vilnius. Kelionės prie jūros, vaikiškas plastilinas, dvigubi čekiai ir nuoma iš žmonos įmonės.

„Buvęs tarybos narys ir viceministras Vincas Jurgutis jau atsiprašė, kad nesužiūrėjo ir už tuos pačius „Bolt“ čekius kompensavosi pinigus ir iš ministerijos, ir iš tarybos, buvęs meras Šimašius atostogų Prancūzijoje metu apmokėjo pietus, armanjaką ir kaneles iš mero reprezentacinio fondo, bet pats komentavo – kad taip daryti nedraudžiama, o jis viską vežė kaip dovanas į Lietuvą.

Tarybos narė Nijolė Jagelavičienė už vilniečių pinigus važiuodavo prie jūros ir į Švenčionių apylinkes, o vieną kartą sugebėjo per 33 sekundes atlikti du kuro pylimus po 84 ir 86 litrus, o kelis kartus pylėsi benziną ir iš karto po to dyzelį. Kol ji buvo Nidoje, kažkas pylėsi jos vardu kurą Panevėžyje“, – rašo savo „Facebook“ paskyroje A.Tapinas.

Anot jo, konservatorius Gediminas Švilpa pildamasis degalus per keliolika minučių teleportavosi iš Pilaitės į Kirtimus, Renata Cytacka buvo labai pamėgus degalus piltis savo kelionėms į Lenkiją.

Tarybos narys Sergejus Dmitrijevas nuomojosi patalpas iš savo žmonos įmonės, o Artūro Zuoko frakcijos narys Vytautas Kašėta pristatė čekį, pagal kurį jis tarybos nario veiklai pirko 6 spalvų plastiliną su alijošiumi, volelį, lentelę plastilinui, vaikiškas žirklutes ir medinių atspaudų su rankenėlėmis rinkinį.

Pirmoji Vilniaus savivaldybės tarybos narių išmokų analizės dalis atnešė įdomių dalykų – buvusi vicemerė Edita Tamošiūnaitė gavo legendinę pravardę „Edita Benzyna“, Gediminas Jaunius pasisamdė advokatus, kurie pranešime spaudai paaiškino, kad jis viską darė gerai (paprastai tam advokatus ir samdaisi, kad jie tave apgintų ir pasakytų, kad viskas gerai), o Laisvės partijos narys Darius Rauba, kuris paskutinėmis ketvirčio dienomis vis remontuodavosi už vilniečių pinigus du savo automobilius, piktinosi „Facebooke“, o sulaukęs partijos etikos komisijos verdikto siūlyti šalinti jį iš partijos – ir vidiniuose partijos pokalbiuose“, – rašo A.Tapinas.

Jis priminė, kad Delfi.lt atkapstė, jog Vytautas Mitalas kompensavosi naktines keliones po Vilniaus barus, Ewelina Dobrowolska – „Apple Watch“, o Tomas Vytautas Raskevičius kompensavosi naktines keliones iš klubo „Soho“, nes ten esą dirbo su rinkėjais.

Po to T.V.Raskevičius Vilniaus savivaldybei grąžino 226 eurus, V.Mitalas – 105 eurus, o E.Dobrowolska apie 1000 eurų.

R.Šimašiaus gurmaniškos išlaidos

Analizuodamas dokumentus A.Tapinas peržiūrėjo buvusio mero Remigijaus Šimašiaus kadencijos mero reprezentacinių lėšų ataskaitas. Iš pradžių jam nekilo įtarimų, bet vėliau prisiminė, kad 2022 metais R.Šimašius pasiėmė visas sukauptas atostogas ir išvyko į Prancūziją ilsėtis ir rašyti knygos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Šimašius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Šimašius

Mero patarėjai informavo, kad jis atostogavo nuo liepos 11 iki rugpjūčio 25 dienos. Rugpjūčio 6 dieną jis iš reprezentacinio mero fondo apmokėjo 157 eurų sąskaitą parduotuvėje „Fleurons de Lomagne“. Tai gurmaniško maisto krautuvė netoli Tulūzos. A.Tapino teigimu, meras už vilniečių pinigus savo atostogų metu pirko armanjaką, kaneles, slyvas šokolade ir kitus gardėsius.

Remigijaus Šimašiaus čekis
Remigijaus Šimašiaus čekis

R.Šimašius pasiaiškino, kad jo atostogos Prancūzijoje buvo darbinės, o minėtus pirkinius jis įsigijo kaip suvenyrus ir parvežė į Lietuvą.

R.Šimašius taip pat retų knygų knygyne Ažene įsigijo knygų. Rugpjūčio 18 d. lankėsi „La Belle Iloise“ gurmaniškų jūros produktų parduotuvėje Binic pajūrio mieste ir apsipirko už 178 eurus. Pirko tuno, sardinių ir kitų gėrybių. R.Šimašius teigė, kad šie pirkiniai irgi parkeliavo į Lietuvą.

Rugpjūčio 9 dieną R.Šimašius restoranėlyje „Cochon Bleu“ išleido 71 eurą ir 80 centų. Buvęs meras sako, kad pietavo su vietiniais.

Liepos 30 d. meras apsipirko pas madam Valerie Sarraut. R.Šimašius teigė pirkęs akacijų medų ir vežęs į Lietuvą.

A.Tapinas mano, kad mero reprezentacinis fondas irgi prašosi papildomo reguliavimo, nes, viena vertus, meras gali pateisinti bet kokį savo pirkinį ar pietus, bet, kita vertus, pirkiniai atostogų metu sukelia dviprasmybių.

N.Jagelavičienė mokėjo aštuoniomis kortelėmis

A.Tapinas primena, kad viena labiausiai besipiktinančių „Skaidrinam“ akcija buvo Vilniaus tarybos narė, partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovė Nijolė Jagelavičienė. Ji, teisindama savo išlaidas degalams, sakė, kad Vilniuje tikrai yra kur važiuoti, nes tai didelis miestas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nijolė Jagelavičienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nijolė Jagelavičienė

Pasak A.Tapino, už degalus 2021–2022 metais ji pateikia čekius, kuriuose matyti, kad atsiskaitoma aštuoniomis skirtingomis kortelėmis.

„Didžioji dalis jos degalų čekių yra iš degalinės „Propano ir butano dujų centras“, kuri yra netoli Švenčionių esančiame Cirkliškyje, 85 kilometrai nuo Vilniaus. Kyla logiškas klausimas – kodėl Vilniaus gyventojai turi apmokėti nuolatines ponios Jagelavičienės keliones iki Švenčionių“, – rašo A.Tapinas.

Cirkliškyje 2022 m. sausį tarybos narė ankstyvą rytą prisipylė dyzelino, o kitą dieną jau benzino.

2022 m. kovo 2 dieną įsipylė105 litrus dyzelio, o lygiai po dienos – jau 62 litrus benzino.

Nijolės Jagelavičienės čekiai
Nijolės Jagelavičienės čekiai

Tokių dvigubų pylimų buvo ir kitais mėnesiais. 2021 m. kovą Cirkliškyje tarybos narė sugebėjo įsipilti du kartus dyzelio per 33 sekundes. 84 litrai 08:13:28 ir 86 litrai 08:14:01. „Ar tiesiog kuras sruvo per dvi kolonėles į dvi skirtingas mašinas vienu metu?“ – klausia A.Tapinas.

2021 metų birželio 1–10 dienomis tarybos narė su šeima 10 dienų atostogavo Nidoje. Birželio 1 d. važiuojant į priekį degalų įsipilta Vievyje, tačiau birželio 5 d. jau pateikiamas Panevėžyje piltas kuras, o birželio 8 d. su skirtinga kortele piltas kuras Vilniuje.

Birželio 10 d. vakare grįžtant iš pajūrio už vilniečių pinigus užsipilama kuro Klaipėdos „Circle K“, kuri yra prie Naujosios perkėlos.

N.Jagelavičienė už vilniečių pinigus įsigijo ir tris progines monetas – paminėti Lietuvos narystei NATO, Kovo 11-ajai ir Sausio 13-ajai.

Į „Skaidrinam“ skambučius N.Jagelavičienė neatsiliepė.

G.Švilpa degalus pylėsi kone vienu metu skirtingose Vilniaus vietose

Nuo 2007 metų Vilniaus savivaldybės taryboje dirbęs konservatorius Gediminas Švilpa, anot A.Tapino, itin išradingai pylėsi degalus, faktiškai pasiekdamas Jonavos politikų teleportacijos lygį.

Štai 2022 metų gruodžio 28 dieną 16:14 jis pilasi benziną Pilaitėje, o po 16 minučių jau atsiduria kitame miesto gale Kirtimų gatvėje esančioje degalinėje „Alauša“. Tada dar lekia į Trakus ir 19:16 ten įsipila degalų trečią kartą per dieną.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Švilpa
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Švilpa

Liepos 13 dieną G.Švilpa Trakuose per dvi minutes sugebėjo įsipilti degalų tris kartus: 19:01, 19:02 ir 19:03. Tik pradžioje buvo pilamas benzinas, po to dyzelinas ir po to vėl benzinas.

Rugpjūčio 6 dieną taip pat į tą pačią degalinę tą pačią dieną užsuko įsipilti benzino ir dyzelio.

Gegužės 7 d. dyzelio ir benzino pylimus skiria 27 sekundės, tik vieną kartą mokama grynais, o kitą jau kortele.

Gedimino Švilpos čekiai
Gedimino Švilpos čekiai

Kovo 13 d. G.Švilpa įsipylė net 70 litrų benzino 18:53, bet jau po 40 minučių jam prireikė sustoti kitoje degalinėje ir įsipilti dar 11 litrų.

G.Švilpos pateiktuose kuro čekiuose matosi naudojamos šešios skirtingos kortelės vien 2022 metais.

Anot G, Tapino, darytina išvada, kad tarybos narys galimai piktnaudžiavo išmokomis pateikdamas čekius, kuriuos apmokėjo kažkas kitas, bet paprašė degalinėje įrašyti G.Švilpos rekvizitus, kad būtų galima pasidengti vilniečių pinigais.

R.Cytacka degalus pylėsi prie sienos su Lenkija

Gerai žinoma politikė, buvusi energetikos viceministrė Renata Cytacka į tarybą pateko su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, bet po to iš partijos pasitraukė.

Anot A.Tapino, keturios skirtingos kortelės nekelia labai didelių įtarimų, kuras irgi pilamas normos ribose, bet analizuodamas čekius pastebėjo vieną įdomią tendenciją.

Daug kuro čekių yra pateikta iš tos pačios Lazdijuose esančios „Baltic Petroleum“ degalinės – faktiškai paskutinės išvažiuojant į Lenkiją arba pirmos grįžtant į Lietuvą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renata Cytacka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renata Cytacka

R.Cytacka čia pylėsi 2022 metų vasario 12, 19, 26 (visi šeštadieniai) kovo 6, 8 (šeštadienis), 16 (sekmadienis), balandžio 7,9, 14, 22, gegužės 25, 30, liepos 01, 07, rugpjūčio 12, spalio 27, lapkričio 3, 21, 27.

Anot jo, darytina išvada, kad už vilniečių pinigus tarybos narė R.Cytacka vykdavo į Lenkiją ir užsipildavo kuro paskutinėje degalinėje Lazdijuose, kadangi lietuviškus čekius galima pateikti buhalterijai, o lenkiškų – ne.

V.Sadauskas remontavo tris mašinas

Teisininkas, advokatas ir partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininko pavaduotojas Vydūnas Sadauskas per praėjusią kadenciją labiausiai rūpinosi savo automobiliais. Jis remontavosi tris transporto priemones – „VW Passat“, „Škoda Fabia“ ir „Opel Mokka“. Sąskaitas skiria vos keli mėnesiai, tad labai nedidelė tikimybė, kad jis būtų taip greitai keitęs automobilius.

Vydūno Sadausko pateikta sąskaita
Vydūno Sadausko pateikta sąskaita

Nežinia į kurią mašiną, bet sekdamas kitų tarybos narių pavyzdžiu Sadauskas per tris minutes sugebėjo toje pačioje degalinėje prisipilti ir benzino, ir dyzelino.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vydūnas Sadauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vydūnas Sadauskas

S.Dmitrijevas ir S.Popovas esą nuomojosi patalpas

Su Darbo partijos sąrašu į tarybą patekę Sergejus Dmitrijevas ir Sergejus Popovas, anot A.Tapino, naudojo tą pačią schemą.

S.Dmitrijevas, patekęs į tarybą, 2019 metų liepą sudarė sutartį su įmone „Finaps“ dėl patalpų nuomos ir kiekvieną mėnesį išmokai pagrįsti pateikdavo iš įmonės gautą sąskaitą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Sergejus Dmitrijevas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Sergejus Dmitrijevas

Pasak A.Tapino, „Finaps“ neužsiima patalpų nuoma, ji užsiima buhalterine apskaita ir auditu, o įmonės direktorė yra S.Dmitrijevo žmona Natalija.

Sutartis su „Finaps“ sudaryta tik S.Dmitrijevui patekus į tarybą – 2019 liepą, todėl darytina išvada, kad esą nuomodamasis patalpas jis į žmonos įmonę nukreipė apie 10 000 eurų.

S.Popovas elgėsi labai panašiai, tik sutartis yra ne su žmonos ir ne su finansinės apskaitos įmone, o įmone „Verus Auditus“, kuri užsiima auditu. Tarp „Verus auditus“ teikiamų paslaugų rasti negyvenamųjų patalpų nuomos nepavyko.

V.Jurgutis čekius teikė ir savivaldybei, ir ministerijai

A.Tapino teigimu, Laisvės partijos atstovas Vincas Jurgutis, dirbdamas ekonomikos ir inovacijų viceministru, vykdavo į ministerijos komandiruotes, tačiau „Bolt“ čekius už kelionę iki oro uosto ir / ar iš oro uosto pateikdavo ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, ir savivaldybei. Ir už tą patį pasivažinėjimą atgaudavo pinigus ir iš ministerijos, ir iš savivaldybės.

2022 metų spalio 28 dieną V.Jurgutis pateikė savivaldybei „Bolt“ čekį – už 13,2 euro važiuota iš oro uosto. Tomis dienomis jis buvo ministerijos komandiruotėje Belgijoje. Ekonomikos ir inovacijų ministerija pateikė informaciją, kad tą pačią dieną ir už tokią pačią sumą V.Jurgutis pateikė kelionės čekį.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vincas Jurgutis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vincas Jurgutis

„Jurgučio garbei reikia pasakyti, kad paskaitęs feisbuke mano įrašą apie buvusį viceministrą, kuris sugebėjo kompensuotis dvigubai savo boltus, jis nesiginčijo, neaiškino, kad čia vsio zakonno, o, atrodo, iš tikrųjų pasijuto nepatogiai“, – rašo A.Tapinas.

V.Jurgutis savo paskyroje „Facebook“ rašė nedaręs to piktybiškai, atsiprašė ir teigė, jog jam dėl to labai nemalonu.

A.Tapinas rašo, kad tarp V.Jurgučio pateiktų čekių yra ir akivaizdžių pramogų, kurias sunku paaiškinti „bendravimu su rinkėjais“. Tačiau V.Jurgutis ir dėl to nesiginčijo, atsiprašė ir susiskaičiavęs grąžino Vilniaus savivaldybei 200 eurų. Be to, V.Jurgutis už miestiečių pinigus nusipirko gesintuvą automobiliui.

V.Kašėta prisipirko vaikiškų reikmenų

Anot A.Tapino, bene juokingiausia sąskaita, kurią kompensavosi tarybos narys, priklauso A.Zuoko „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos nariui Vytautui Kašėtai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Kašėta
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Kašėta

2022 metų kovo 31 dieną – be abejo, paskutinę ketvirčio dieną, kai reikia įsisavinti vilniečių pinigus, jis apsipirko kanceliarinių prekių įmonėje „Office System“ už beveik 300 eurų.

Vytauto Kašėtos sąskaita
Vytauto Kašėtos sąskaita

V.Kašėta pirko vaikiškas žirkles, žirkles su raštais, tribriaunius spalvotus pieštukus, 12 spalvų plastiliną, 6 spalvų plastiliną su alijošiumi, lentelę plastilinui, volelį plastilinui, vaikišką pjovimo įrankių rinkinį, vaikiškas modeliavimo formeles, medinių antspaudų su rankenėlėmis rinkinį, indelį vandeniui ir 400 gramų savaime džiūstančio molio. Už miestiečių pinigus.

Vytauto Kašėtos pirkiniai
Vytauto Kašėtos pirkiniai

Kitas V.Kašėtos pirkinys jau rimtesnis – į „Bitės“ sąskaitas įtrauktas „MacBook Pro“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius