-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 18

Vilniaus rajone lakstantys arkliai trypia pasėlius, gąsdina vairuotojus: institucijos – bejėgės

Vilniaus rajone, Ažulaukės kaime ir jo apylinkėse, jau kurį laiką galima pamatyti laisvėje vaikštinėjančią arklių kaimenę. Jie gąsdina vairuotojus, nes išbėga į gatvę, trypia ūkininko pasėlius, gadina jo pašarą. Tačiau nei policija, nei Vilniaus rajono savivaldybė, nei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pagelbėti gyventojams nesugeba, nors jau svarstoma arklius konfiskuoti.
Laisvai vaikštantis arkliai šalia Ažulaukės kaimo Vilniaus rajone
Laisvai vaikštantis arkliai šalia Ažulaukės kaimo Vilniaus rajone / Ažulaukės gyventojų nuotr.

Vilniaus rajono ūkininkas Ivanas Voitulevičius 15min pasakojo, kad jau nebežino nei ką daryti, nei kur kreiptis dėl į laisvę vis sugebančių ištrūkti svetimų arklių bandos. Apie 20 arklių laksto palei kelią, per kurį nevengia perbėgti, trypia pasėlius, rupšnoja žiemkenčius, gadina šieno rulonus.

„Tie arkliai juk kasdien nori ėsti. O jeigu vienoje vietoje aptverta jau kokius penkis mėnesius, tai jokios žolės ten nelikę. Ir plotas tokiam kiekiui arklių nėra itin didelis. Dabar juk ir ne pavasaris, ne vasara... Nu tai ir ką – badas“, – kalbėjo ūkininkas.

Susikalbėti nepavyko

I.Voitulevičius dalijosi įtarimais apie kaimynystėje arklius auginantį žmogų, esą arkliai formaliai priklauso vienam asmeniui, tačiau juos laiko šio žmogaus tėvas – buvęs sovietinės armijos karininkas, dabar esantis pensijoje.

„Buvom kažkada kalbėję su juo, bet kai sužinojau – tas žmogus be problemų negali gyventi, jis nuolat pykstasi su žmonėmis, rankas nuleidau. Net su ginklu yra vienam žmogui grasinęs. (…) Čia ir charakteris žmogaus toks, kad imasi ūkininkavimo, o nesupranta, kaip ta žemė dirbama“, – kalbėjo I.Voitulevičius.

Anot ūkininko, apie rūpesčius su arklių savininku esą jam užsiminė ir Nacionalinės mokėjimų agentūros specialistai, tikrinę deklaruotus pasėlius.

Tie arkliai naktimis vaikšto – kaip kokie briedžiai ar šernai. Ryte, kai prašviesėja, susirikiuoja ir palei mišką grįžta į savo tvartą, – skundėsi Ivanas.

„Tie arkliai naktimis vaikšto – kaip kokie briedžiai ar šernai. Ryte, kai prašviesėja, susirikiuoja ir palei mišką grįžta į savo tvartą, viską tie gyvuliai žino“, – skundėsi Ivanas, skaičiuodamas, kiek žalos jau patyrė. Iš pradžių jis tvirtina tenorėjęs, kad šeimininkas susiprastų ir geriau prižiūrėtų savo ūkį, bet, kai tai nepadėjo, kreipėsi ir į policiją.

Esą tiksli suma nėra aiški, sunku apskaičiuoti, bet vasario 2 d. jis yra policijai parašęs pareiškimą dėl patirtos 2,5 tūkst. eurų žalos, o vasario 9-ąją dar kartą kvietė policiją ir tada žalą įvertino 180 eurų. „Nebus, man rodos, nieko iš to...“, – nutęsė ūkininkas.

Ažulaukės gyventojų nuotr./Laisvai vaikštantis arkliai šalia Ažulaukės kaimo Vilniaus rajone
Ažulaukės gyventojų nuotr./Laisvai vaikštantis arkliai šalia Ažulaukės kaimo Vilniaus rajone

Savininką pasiekti sunku

LNK žinių tarnyba, apsilankiusi Vilniaus rajone, šalia tuo metu aptvare esančių arklių sutiko ir Artūru prisistačiusį vyrą, kuris teigė esąs vienas iš jų savininkų ir paaiškino, kad tai tarpanų veislės arkliai. O esą kaimynas, minėtas ūkininkas Ivanas, pats tyčia juos išleidžia į laisvę, tai esąs konfliktas dėl žemės.

Tačiau Skirmantas Miškinis, VMVT Vilniaus departamento patarėjas, 15min tvirtina, kad šis žmogus tikrai nėra arklių savininkas ir jo versija nėra teisinga. Tikrojo šeimininko ir laikytojo jis sakė negalįs atskleisti dėl asmens duomenų apsaugos.

I.Voitulevičius irgi sakė jau nebenorįs su kaimynu bendrauti, nes susikalbėti nesiseka, tad ir naudos iš tų kalbų jokios. Feisbuko grupėse kiti apylinkių gyventojai pasakojo, kad arklių šeimininkai su niekuo nebendrauja.

Grasina arklius konfiskuoti

Ivanas pasakojo, kad tiek pats, tiek kiti vietiniai gyventojai ne kartą kreipėsi į visas įmanomas instancijas – policiją, Vilniaus rajono savivaldybę, VMVT, tačiau niekas esą negali sutramdyti arklių šeimininko.

Bet panašu, jog viskas sukasi į tą pusę, kad tie arkliai gali būti konfiskuoti, – sakė S.Miškinis.

„Šitie arkliai turi savininką, turi laikytoją, tik tam savininkui ir laikytojui trūksta atsakomybės. Yra tikrinamas jis reguliariai, tik tokia bėda – tas laikytojas nelabai nori bendrauti su priežiūrą vykdančiomis institucijomis“, – 15min teigė VMVT Vilniaus departamento patarėjas S.Miškinis.

Anot VMVT atstovo, vasario 21 dieną savininkas turėtų atvykti į tarnybą: „Jam yra surašytas administracinių nusižengimų protokolas, taikysime baudą, jeigu tos baudos nutarimo jis neateis paimti, tai pritaikysime ir taip. Nežinau, ar skųs tą baudą, nežinome, kaip toliau bus. Bet panašu, jog viskas sukasi į tą pusę, kad tie arkliai gali būti konfiskuoti.“

Tiesa, sprendimas dėl konfiskavimo paprastai užtrunka – jį priimti turi teismas, procedūros gana ilgos. Priėmus nutartį konfiskuoti, tai padaroma jau greitai.

Ažulaukės gyventojų nuotr./Laisvai vaikštantis arkliai šalia Ažulaukės kaimo Vilniaus rajone
Ažulaukės gyventojų nuotr./Laisvai vaikštantis arkliai šalia Ažulaukės kaimo Vilniaus rajone

S.Miškinis pripažino, kad skundų iš aplinkinių gyventojų yra sulaukta ne vieną kartą, tačiau išspręsti problemą sunkiausia būtent todėl, jog šeimininkas bendradarbiauti nenusiteikęs. Tuomet užtrunka visi procesai, jam neatvykus VMVT specialistams sprendimus tenka priiminėti už akių ir t.t. „Visa tai procesą vilkina, kenčia ir gyvuliai, ir aplinkiniai“, – apgailestavo Vilniaus departamento patarėjas.

Jo teigimu, arkliai turi aptvarus, neatrodo, kad būtų išbadėję, tačiau ištrūkę jie vaikšto kur tik nori – kaimenėje yra apie 25 arklius, tad ji tikrai nemaža.

„Problemų kyla, kai ganyklose pasibaigia žolė, o tie arkliai ieško pašarų. Arkliai atrodo pakankamo įmitimo, bet reikia suprasti, kad tas jų vaikščiojimas po kitų žmonių, ūkininkų valdas, niokojimas tų valdų nepateisinamas. Žinoma, žmonės skundžiasi, sugadinamas turtas, pasėliai, laikomi pašarai ir pan. Bet taip yra todėl, kad arklys yra iš principo smalsus gyvūnas, jeigu jis gali – jis eina. Po to, kai pranešama, ateina ir suvaro juos vėl į aptvarus ir jie ten vėl sėkmingai būna“, – aiškino S.Miškinis.

Šie arkliai į Vilniaus rajoną atvežti 2018 metų rugpjūtį.

Arklys yra iš principo smalsus gyvūnas, jeigu jis gali – jis eina. Po to, kai pranešama, ateina ir suvaro juos vėl į aptvarus, – aiškino S.Miškinis.

Policija pradėjo tyrimą

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja patvirtino, kad problema žinoma ir Vilniaus rajono policijos pareigūnams.

„Į policiją buvo kreiptasi dėl to, kad laisvai vaikščiojantys arkliai kelia pavojų išeidami į kelią, o kitu atveju kreiptasi dėl to, kad tie arkliai nugraužia pasėlius ūkininkams, gadina šieno rulonus, trypia ir pan, t.y. gadina turtą. Todėl policija, reaguodama į šiuos pranešimus, renka informaciją ir atlieka procesinius veiksmus, kol kas sprendimas nepriimtas (turi būti apklaustas jų savininkas ir kt. asmenys), bet kai tik bus atlikti visi veiksmai, bus ir atitinkamas sprendimas“, – sakė policijos atstovė.

Jos teigimu, kol kas sunku pasakyti, kas gali grėsti arklių savininkui, nes sprendimas dar nepriimtas: „Bet Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir kitų gyvūnų gerovės ir apsaugos, atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 120 eurų, o nusižengimai, padaryti pakartotinai, užtraukia baudą nuo 120 iki 230 eurų.“

Yra skirta nuobaudų

Vilniaus rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui istorija taip pat girdėta: specialistai žino apie du arklių ūkius Ažulaukės kaime ir jo apylinkėse, dėl kurių iš aplinkinių gyventojų gaunami skundai dėl arklių padarytos materialinės žalos, esą arkliai netinkamai prižiūrimi ir patenka į bendro naudojimo ar privačias valdas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus rajono savivaldybė

„Vieną ūkį prižiūri J.O., kitą ūkį prižiūri A.K. (dėl teisės į asmens duomenų apsaugą negalime atskleisti pilnų pavardžių). Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, reaguodami į gyventojų ir Riešės seniūnijos prašymus, savo iniciatyva 2019 m. J.O. patraukė administracinėn atsakomybėn pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (toliau – LR ANK) 346 str., jam buvo skirta administracinė nuobauda. 2019 metais administracinėn atsakomybėn buvo patrauktas ir A.K., jam dėl arklių nepriežiūros buvo pradėtos 2 administracinių nusižengimų bylų teisenos pagal LR. ANK 346 str. ir skirtos piniginės baudos 200 ir 230 eurų“, – tokį komentarą pateikė Vilniaus rajono savivaldybė.

Ji taip pat informavo, kad Viešosios tvarkos skyrius 2019 metais kartu su Riešės seniūnijos ir VMVT darbuotojais du kartus dalyvavo šių ūkių patikrinime, tačiau tuo metu viešosios tvarkos pažeidimų nustatyta nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius