Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 16

Vilniaus savivaldybė atrėmė G.Nausėdos priekaištą dėl paminklo A.Smetonai: tereikėjo pasiteirauti

Savo metiniame pranešime prezidentas Gitanas Nausėda įgėlė ir Vilniaus miesto savivaldybei – paminėjo, kad esą nėra ko stebėtis, kad paminklui Antanui Smetonai nerandama vietos sostinėje. Tačiau Vilniaus savivaldybė atrėmė, kad prezidento komandai tereikėjo pasiteirauti ir jie būtų gavę atsakymą, jog jau netrukus bus paskelbtas konkursas A.Smetonos įamžinimui.
Antanas Smetonos paminklo vizualizacija
Antano Smetonos paminklo vizualizacija / „622522“ nuotr.

Kalbėdamas Seime G.Nausėda paminėjo kelis istorinius momentus. Pirmasis – dėl negebėjimo perleisti „Aušros“ laikraštį.

Plačiau apie prezidento metinį pranešimą skaitykite čia: G.Nausėdos metinis pranešimas: politikų reakcijos ir politologų vertinimai.

„Įvairiomis progomis iš tribūnų sklinda kalbos apie patriotinį ugdymą ir istorinę savimonę. Tad ar ne gėda, kad per 32 atkurtos Nepriklausomybės metus taip ir nesugebėjome perleisti „Aušros“ laikraščio, paklojusio pamatus Vasario 16-ajai? Tenkinamės atsitiktinėmis pabiromis ištraukomis, kurios neleidžia susidaryti net apytikslio vaizdo apie „Aušros“ turinį ir bendradarbių įvairovę, ką jau kalbėti apie sodrią to meto rašinių kalbą“, – kalbėjo prezidentas.

Apie tai paklaustas per Vyriausybės valandą kultūros ministras Simonas Kairys nusistebėjo, sakydamas, kad šis laikraštis yra suskaitmenintas ir prieinamas visiems.

Antrasis prezidento akcentas istorijos tema buvo dėl paminklo A.Smetonai: „Kol stokojame savo praeities šaknų suvokimo, o į atskiras istorines asmenybes žvelgiame per sovietinės istoriografijos prizmę, nėra ko stebėtis, kad pirmojo Nepriklausomos Lietuvos Prezidento Antano Smetonos paminklui taip ir neatsiranda vietos Vilniuje.“

Panoro naujų vietų

Priminsime, kad konkursas A.Smetonos paminklui Vilniuje yra įvykęs – jam parinktoje vietoje šalia centrinio knygyno Gedimino prospekte turėjo būti pastatytas konkursą laimėjęs projektas „622522“ – knygos atvartas arba atvirlaiškis su prezidento portretu vaizduojančia skulptūra, kurio autoriai Gediminas Antanas Sakalis, Kazys Venclovas, Indrė Rakauskaitė.

Tačiau Vilniaus savivaldybė pernai balandžio pradžioje priėmė rezoliuciją prašydama Vyriausybę stabdyti konkursą ir pateikti galimas naujas vietas paminklui.

Sprendimas motyvuotas tuo, kad savivaldybės atstovai nebuvo įtraukti į Kultūros ministerijos organizuoto projekto konkurso komisijos sudėtį, o projektams pateikti skirta per mažai laiko.

„622522“ nuotr./Antano Smetonos paminklo vizualizacija
„622522“ nuotr./Antano Smetonos paminklo vizualizacija

Perėmė Palanga

Projektą įgyvendinti pasiryžo Palanga. O Vilniaus savivaldybė sako taip pat turinti naujienų šia tema, va tik prezidentūra jų apie tai nesiteiravo.

„Jeigu Prezidento komanda būtų pasiteiravusi Vilniaus savivaldybės, būtume galėję iškart nuraminti – konkursas prezidento Antano Smetonos įamžinimui bus skelbiamas netrukus. Laukite naujienų. Primename, kad netrukus turėsime žinių apie architektūrinio konkurso Juozui Lukšai-Daumantui rezultatus. Šią savaitę baigėsi projektų pateikimo laikas“, – toks buvo Vilniaus savivaldybės atsakymas į prezidento kritiką.

Pernai liepą Vyriausybė perdavė Palangos savivaldybei autorines paminklo teises, dar anksčiau, gegužę, Palangai perduotas ir pats paminklas.

Palangos savivaldybės teigimu, šiuo metu jau yra parengtas techninis projektas, atlikta jo ekspertizė, paskelbtas rangos darbų pirkimo konkursas. O pats paminklas A.Smetonai turi būti pastatytas iki šių metų pabaigos.

Palanga pasiūlė statyti monumentą šiame mieste, kai jo atsisakė Vilniaus miesto savivaldybė. Paminklui parinkta vieta Birutės alėjos skvere, grafų Tiškevičių laikų vilų apsuptyje, šalia buvusios A.Smetonos vasaros rezidencijos – vilos „Baltoji“, esančios J.Basanavičiaus g. ir Birutės al. sankirtoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius