Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 07

Vilniaus savivaldybė dėl skolų iškrausto pirmąjį sostinės merą Vytautą Bernatonį

1990–1991 m. balandžio mėn. pirmojo Vilniaus miesto mero Nepriklausomoje Lietuvoje pareigas ėjęs Vytautas Bernatonis jau po Naujųjų neteks nuo 1970 metų savu laikyto buto Lazdynuose. Pralaimėjęs visus teismus V.Bernatonis vis dėlto pats kraustytis niekur neketina, tačiau savivaldybė nusiteikusi ryžtingai – net ir pirmajam merui niekas nuolaidų nedarys.
Vytautas Bernatonis (sėdi) su advokatu teisme
Vytautas Bernatonis (sėdi) su advokatu teisme / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Išlygų niekam nenorime suteikti, nors pirmojo mero iškeldinimas ir atrodo labai simboliškas. Taip apie situaciją, kai iš buto Lazdynuose kraustomas pirmasis Vilniaus meras V.Bernatonis, sako socialinius klausimus, tarp jų – ir socialinio būsto reikalus, sostinės savivaldybėje kuruojantis Gintautas Paluckas.

Buvusio sostinės vadovo skola miestui už savivaldybės būsto nuomą šiuo metu siekia vos ne 6 tūkst. eurų, o V.Bernatonis piktybiškai mokesčio nemoka.

„Jis sutartį dėl nuomos vadina niekine. Butą jis gavo iš kažkurios savo darbovietės dar 1970 metais. Vėliau tie butai (buvę žinybiniai ir pan.) perduoti savivaldybei. 1996 metais su V.Bernatoniu savivaldybė sudarė neterminuotą būsto nuomos sutartį. Iš pradžių jis dar mokėjo kažkiek, berods, po 100 Lt. O paskui, kai kilo nuomos kaina, jis nusprendė, kad per brangu ir nebemokės, o nuomos sutartis yra niekinė ir neteisėta“, – situaciją aiškino Vilniaus vicemeras.

Iki Kalėdų vis dėlto buvęs meras nebus iškeldintas. „Jis atsisakė dalyvauti iškeldinimo procedūroje, tai reikės su antstoliu atidaryti namus, daiktus sudėti, juos kažkur pervežti, galbūt sandėliuoti tam tikrą laiką. Bet po Naujųjų metų tai teks padaryti, nėra kitos išeities“, – sakė G.Paluckas.

Sprendimą, kad V.Bernatonis gali būti iškeldintas, priėmė teismas, savivaldybė tik įgyvendina šį sprendimą. 

Dėl susikaupusios maždaug 5 tūkst. Lt skolos Vilniaus savivaldybės įmonei „Vilniaus miesto būstas“ V.Bernatonis dar 2013 metų rugsėjį atsidūrė teisme. „Iš principo nemokėčiau šitų mokesčių, net jei turėčiau pinigų spausdinimo mašiną! Kaip pilietis, aš privalau nemokėti, nes tai yra savivalė, kuri nepadės savivaldybei gelbėti biudžeto“, – tuomet interviu 15min.lt net kelis sykius pakartojo V.Bernatonis, pasiguodęs, kad neatsižvelgdama į jo viso gyvenimo nuopelnus Vilniaus valdžia tarsi siekia iškraustyti jį iš buto į nakvynės namus.

VIDEO: 15min.lt interviu su Vytautu Bernatoniu

G.Palucko turima informacija rodo, kad V.Bernatonio šeimos finansinė padėtis tikrai nėra prasta, jis turi namus Trakuose. O ir privatizuoti butą sovietiniame Lazdynų daugiabutyje buvę ne viena proga lengvatinėmis sąlygomis, tačiau tuo nepasirūpinta.

V.Bernatonis dar mindamas teismų slenksčius prisipažino, kad nesureikšmino formalių dalykų ir nepasirūpino buto privatizavimo reikalais. Esą visada laikė save to buto savininku, nes mokėjo visus komunalinius mokesčius, ir nesupranta, kaip jo namai tavo savivaldybės būstu.

Tokių savivaldybės butų, su kurių gyventojais sudarytos neterminuotos nuomos sutartys ir kuriuose tie žmonės gyvena jau 40 ar net daugiau metų, Vilniuje yra apie 2,5 tūkst. Jų nuomos kainos nuo spalio gerokai pasikeitė, todėl dalis gyventojų nepatenkinti – už gyvenimą valdiškame bute tenka mokėti net ir kelis kartus daugiau, nei reikėjo iki tol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius