Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 01

Vilniaus savivaldybė nuomos laikinas patalpas mokyklai: per metus kainuos apie 900 tūkst. eurų

Vilniaus savivaldybė ketina išsinuomoti patalpas Žvejų g. 14, kur anksčiau buvo įsikūrusi bendrovė „Ignitis“. Jas pritaikius čia mokysis mokiniai iš pradinių mokyklų Žvėryne, kurias būtina kapitaliai renovuoti. Tačiau pasigirdo svarstymų, ar nenutiks taip, kad mokyklas nugriaus, sklypus parduos, o vaikai liks be nieko. Taryboje keltas klausimas ir dėl to, ar galima rinktis iš vieno pasiūlymo.
Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.
Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Patalpų neturi, tad reikia nuomoti

Sprendimo projekte teigiama, kad savivaldybė pirktų „nuomos teisę penkeriems metams su galimybe nutraukti nuomos sutartį pirma laiko arba pratęsti iki penkerių metų tomis pačiomis sąlygomis už nuomos kainą, suderėtą su savininke UAB „J13“, įskaitant mokesčius“.

Patalpų dydis – 4773,43 kv. m plotas, o įkainis siektų 15,13 euro už vieną patalpų kv. m per mėnesį. Nuomojamasi bus ir iki 500 kv. m lauko aikštelę, automobilių stovėjimo vietų. Tad bendra nuomos suma per vienerius metus sieks apie 900 tūkst. eurų.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Pastatas Žvejų g. 14
Arno Strumilos / 15min nuotr./Pastatas Žvejų g. 14

Aiškinamajame rašte rašoma: „Tikslas – Vilniaus miesto savivaldybė, siekdama užtikrinti visų vilniečių bendrąjį viešąjį interesą – Vilniaus vaikų ugdymą suremontuotose ir higienos normas atitinkančiose ugdymo įstaigose, siekia mokyklų renovacijos metu ugdymą perkelti į išnuomotas patalpas.

Vilniaus miesto savivaldybė neturi nekilnojamojo turto, kuriame būtų galima įkurti bendrojo ugdymo įstaigas, todėl renovuojamų ugdymo įstaigų klases laikinai tikslinga perkelti į nuomojamas patalpas.“

Iškels žvėryniečius

Savivaldybė neturi turto, kuriame būtų galima įkurti bendrojo ugdymo įstaigas, todėl renovuojamų ugdymo įstaigų klases laikinai tikslinga perkelti į nuomojamas patalpas.

Tarybos sprendimo projekte nenurodoma, kokios mokyklos mokiniai čia bus perkelti. Tačiau kalbama apie planuojamus Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialų Miglos ir Blindžių gatvėse rekonstrukcijos darbus.

Kaip sako progimnazijos direktorius Rimantas Remeika, šio sprendimo reikia, norint turėti, kur iškelti vaikus renovacijos metu.

„Tai būtų gal geriausias variantas – perkelti vaikus laikinai, organizuoti pavežėjimą ir startuoti tvarkant tas mokyklas. Ar išgriauti iš viso, ar renovuoti, tai jau būtų nuspręsta, bet labai svarbu, kad mokiniai nebūtų tose patalpose remonto metu.

Tose mokyklose tvarkyti reikia viską, nes būklė tikrai prasta. Mano manymu, jeigu savivaldybė tiek turi pinigų, geriau statyti naujas mokyklas, nes čia darželio patalpos, jos buvo pritaikytos kitoms funkcijoms. Tačiau tai jau savivaldybės sprendimas būtų“, – sakė direktorius.

Pernai spalį mokykloje Miglos gatvėje vyko meninis projektas – piešta ant pastato sienų, tuo norėta atkreipti dėmesį į pastato būklę – per lietų čia tenka plėvele dengti įrangą.

„Mokyklos pastatas yra kritinės būklės ir, mano nuomone, kelia pavojų vaikų saugumui, tačiau nors pernai mokykla buvo įtraukta į planuojamų renovuoti mokyklų sąrašą, šiais metais šiame sąraše jos nebeliko.

Mokyklos vieta dėkinga tiek vaikų saugumui, tiek galimybėmis ugdymą organizuoti gamtoje, nes yra Žvėryne, Miglos g. gale, kur nėra tranzitinio eismo“, – tuomet švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei rašė R.Remeika.

Savivaldybė tuo metu aiškino, kad pastato būklė yra žinoma, tik buvo esą sprendžiama dėl remonto būdo – renovacijos ar rekonstrukcijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remonto nesulaukiantis Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas Miglos g.

Rekonstrukcijos būdas dar nepatvirtintas

Vicemero Tomo Gulbino teigimu, Vilniaus miesto savivaldybė deda visas pastangas, norėdama užtikrinti kokybišką ugdymo procesą tinkamomis sąlygomis, todėl stato naujas mokyklas bei rekonstruoja esamas.

„Miesto tikslas, kad mokiniai turėtų jų poreikius atitinkančias patogias mokyklas.

Užtikriname, kad Blindžių g. ir Miglos g. esančios ugdymo įstaigos atlikus rekonstrukciją veiks ir toliau.

Atsižvelgus į patalpų būklę, numatyta Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijos Blindžių g. ir Miglos g. esančių pastatų rekonstrukcija. Kol kas rekonstrukcijos būdas dar nėra patvirtintas, konstruktoriai atlieka vertinimą ir bus pateiktos išvados dėl geriausio rekonstrukcijos būdo.

Užtikriname, kad Blindžių g. ir Miglos g. esančios ugdymo įstaigos atlikus rekonstrukciją veiks ir toliau. Kol bus vykdoma rekonstrukcija, numatoma, kad vaikai mokysis kitose patalpose“, – sakė T.Gulbinas.

Anot vicemero, savivaldybė ne pirmus metus stato ir rekonstruoja mokyklas, vadinasi, prisiima visą finansinę atsakomybę, todėl bendruomenei neturėtų kelti rūpesčio finansavimo klausimas.

Nuogąstavimus girdi, bet atmeta

Direktorius sakė, kad po tos akcijos sulaukė savivaldybės užtikrinimo, jog jeigu bus kur iškelti vaikus, jau šiemet galima bus pradėti darbus.

Jis atmetė nuogąstavimus, kuriuos girdi ir pats, kad mokyklos patrauklioje Žvėryno vietoje bus nugriautos, o sklypai parduoti, tokiu būdu mokyklų likimas pakibtų nežinioje.

Tokiais nuogąstavimais dalijasi Žvėryno bendruomenės nariai – esą jie sunerimę, kad planuojama griauti Vilniaus kunigaikščio Gedimino mokyklas Miglos ir Blindžių gatvėse, kurios per visą nepriklausomybės laikotarpį nebuvo remontuojamos, atnaujinamos, esą tarsi norima, kad jos taptų avarinės būklės.

Bendruomenė baiminasi, kad mokyklą nugriovus, čia išdygs ne nauja mokykla, bet daugiabučiai.

„Dėl ko sunerimusi bendruomenė? Su bendruomene nesikalbama, bet jau trečiadienį savivaldybė svarstys patalpų nuomos Žvejų gatvėje klausimą, kur turėtų įsikurti mokiniai iš Miglos gatvės filialo. Mokyklos bendruomenė sulaukė žinių, kad mokykla Miglos gatvėje bus nugriauta ir statoma nauja.

Vaikai į mokyklą sugrįš optimistinio scenarijaus atveju po 3 arba 5 metų. Bendruomenė baiminasi, kad mokyklą nugriovus, čia išdygs ne nauja mokykla, bet daugiabučiai...

Savivaldybės posėdyje bus svarstomas vaikų iškėlimas į kitas patalpas, bet ne naujos mokyklos statybų klausimas, biudžetas ir pan. Vaikai jau nuo rugsėjo negalės lankyti mokyklos Miglos gatvėje, bet kada prasidės statybos darbai, kur techninis statybų projektas, jokių žinių, panašu, kad nėra, bet skubama vaikus iškelti, juk kitą pavasarį savivaldos rinkimai“, – tokiais savo pamąstymais dalijasi žvėryniečiai.

Tačiau R.Remeika tvirtina, kad scenarijus, jog Žvėryne neliktų pradinės mokyklos, atrodo visiškai nerealus – esą rajonas stipriai išaugo, pradinukams čia būtina turėti vietos.

Norinčių nebuvo

Alina Kovalevskaja, Vilniaus savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja, tarybos posėdžio metu teigė, kad skelbimų dėl nuomos būta, tačiau sulaukta tik vieno pasiūlymo – tas, kuris dabar ir svarstomas.

Tačiau tarybos narė Agnė Andriulytė teigė, kad kažkas buvo padaryta ne taip, jeigu tik vienas pasiūlymas pateiktas.

„Mums reikia daugiau pasiūlymų, daugiau variantų“, – sakė ji, teigdama, kad šias patalpas nuomojanti bendrovė yra dariusi spaudimą jai asmeniškai ir jos šeimai.

Į tai meras Remigijus Šimašius atsakė, kad jeigu A.Andriulytė yra patyrusi kažką neteisėto, reikėtų kreiptis į teisėsaugą.

Argumentas, kad reikėtų rinktis iš kelių pasiūlymų, nepasirodė tinkamas ir vicemerei Editai Tamošiūnaitei, kuri teigė, jog tų pasiūlymų tiesiog nėra. Kai ieškoma patalpų darželių nuomai, nesulaukiama nė vieno pasiūlymo, nes sąlygos vis dėlto yra specifinės.

Taryba pritarė šio klausimo pateikimui, tačiau skubos meras nesiūlė – sprendimą dar svarstys komitetai, tada bus grįžta dar vienam balsavimui, greičiausia po kelių savaičių, kai planuojamas kitas tarybos posėdis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius