-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 14 /15:19

Vilniaus savivaldybė nutraukia sutartį su modulinių darželių statytojais, reikalaus kompensacijos

Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė nutraukti sutartis, kurių vertė 4,3 mln. eurų, su bendrove „LitCon“, kuri ketino sostinėje pastatyti 4 modulinius darželius. Apie tai paskelbęs administracijos direktorius Povilas Poderskis tikino, kad sprendimas priimtas, nes darželių vis dar nėra. Tačiau pati bendrovė tokius savivaldybės žingsnius vertina kaip rinkiminį triuką.
Vaikų darželis „Vandenis“ P.Žadeikos gatvėje, Vilniuje
Vaikų darželis „Vandenis“ P.Žadeikos gatvėje, Vilniuje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Moduliniai darželiai turėjo būti tai, kas padės išspręsti problemas dėl vietų vaikams ikimokyklinėse Vilniaus įstaigose. Tačiau, kaip aiškėja, taip neįvyko.

Žadėjo darželius rudenį

Praeitų metų pavasarį, balandžio 2 dieną, savo svetainėje „LitCon“ skelbė statanti 4 modulinius darželius.

„Projekto užsakovas – Vilniaus miesto savivaldybė, bendra sutarčių vertė – 5,28 mln. eurų. Nauji moduliniai darželiai bus statomi prie lopšelių-darželių „Gabijėlė“ (Gabijos g. 1, Pašilaičiuose), „Atžalėlės“ (Antakalnio g. 74, Antakalnyje), „Gintarėlis“ (Didlaukio g. 35, Baltupiuose) ir „Medynėlis“(A. P. Kavoliuko g. 5, Karoliniškėse).

Pastačius modulinius darželius bus sutvarkyta ir darželių teritorija– įrengtos pavėsinės, vaikų žaidimų aikštelės, takai. Kiekvienam iš 4 modulinių darželių suplanuota po 6 grupes, kurias lankys apie 15–17 vaikų. Planuojama, kad modulinių darželių statybos baigsis 2018-ųjų metų rudenį“, – rašė bendrovė.

Tačiau atėjo ir 2019-ieji, o darželiai net nepradėti statyti, kas Vilniaus savivaldybei ir tapo priežastimi nutraukti su bendrove sutartis. Bendra jų vertė, anot P.Poderskio, siekia 4,3 mln. eurų.

Reikalaus atlyginti žalą

Kaip sakė P.Poderskis, nutrauktos keturios sutartys dėl keturių modulinių darželių pastatymo. „Visos jos su bendrove „LitCon“ ir ieškosime būdų, kaip šiuos priestatus pastatyti be šios bendrovės. Taip pat ketiname teikti ieškinį teismui dėl žalos atlyginimo ir taip pat nusirašysime visas pagal sutartį pateiktas banko garantijas“, – teigė administracijos direktorius.

Banko garantijos siekia 350 tūkst. eurų, tačiau, anot P.Poderskio, greičiausia tiek neužteks, bus teikiamas papildomas ieškinys. Kokia bus galutinė suma, dar nėra žinoma, bus skaičiuojama.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus

Sutartys su šia bendrove buvo pasirašytos 2017 metų pabaigoje. „Mes kaip sutarties šalis stengėmės visą šį laiką, nes, primenu, darželiai turėjo stovėti rugsėjo 1-ąją, daryti viską, kad darželiai dar šiais mokslo metais būtų pastatyti ir priduoti ir juos vaikai galėtų lankyti. Tačiau dėl nesuvokiamos šios kompanijos nekompetencijos, darbo organizavimo nesugebėjimo ir absoliutaus abejingumo Vilniaus miesto problemai bei pačiai sutarčiai, matome, kad to padaryti nepavyks. Davėme jiems daug terminų ir būdų, kaip susitvarkyti, padėjome jiems, stengėmės daryti, kas nuo mūsų priklauso ir dar daugiau. Ir šiandien buvome susitikę, jie turėjo pateikti techninio projekto korektūras, bet jie tai padarė su klaidomis, nepataisė pagal visas pastabas ir neįvykdė kitų mūsų reikalavimų“, – kalbėjo P.Poderskis.

Vilniaus savivaldybė nusiteikusi ir pamokyti bendrovę – siūlyti Viešųjų pirkimų tarnybai įtraukti ją į juoduosius sąrašus, tokiu būdu ji negalėtų dalyvauti viešuosiuose konkursuose.

Mes kaip sutarties šalis stengėmės visą šį laiką daryti viską, kad darželiai dar šiais mokslo metais būtų pastatyti ir juos vaikai galėtų lankyti, – sakė P.Poderskis.

Patys moduliniai darželiai, bent jau trys iš jų, jau yra pagaminti subrangovų, su kuriais savivaldybė ketina tartis ir galbūt tuos priestatus įrengti be „LitCon“.

Pavadino rinkiminiu triuku

UAB „LitCon“ pateikė savo komentarą:

„Visų pirma, norime pabrėžti, kad yra visiška netiesa, kad darželiai yra nepradėti statyti. Patys moduliniai pastatai yra baigti, stovi gamykloje ir savivaldybė tai puikiai žino, nes jos atstovai buvo gamykloje jų apžiūrėti. Negalime jų pristatyti į vietą tik dėl savivaldybės kaltės. Savivaldybė neatlieka veiksmų, kuriuos būtina atlikti prieš pristatant modulinius pastatus: nepriveda inžinerinių tinklų, neatlieka esamų darželių pamatų stiprinimo darbų.

Patys moduliniai pastatai yra baigti. Negalime jų pristatyti į vietą tik dėl savivaldybės kaltės.

„LitCon“ yra savivaldybei parašiusi daugybę pranešimų, kuriais ragina imtis veiksmų. Taip pat pateikėme aiškų planą, kad savivaldybei atlikus jiems priklausančius veiksmus darželiai būtų pastatyti gegužės mėnesį. Deja, aiškėja, kad savivaldybės administracijai šių darželių tiesiog nereikia – jie nedarė absoliučiai nieko, kad jie atsirastų. Maža to, dar 2018 m. lapkričio 30 d. pasitarimo metu savivaldybės administracijos direktorius aiškiai pareiškė, kad jiems aktualu, tik jeigu darželiai bus pastatyti iki rinkimų, o po rinkimų darželių nebereikia.

Taigi, savivaldybės veiksmus vertiname būtent taip – tai rinkiminis triukas, kai bandoma savo neveiksnumą suversti ant kitų. LitCon su partneriais į šį projektą investavo dideles pinigų sumas, todėl rengiamės teisme įrodyti, kad savivaldybė yra absoliučiai neteisi.“

Moduliniai darželiai taip pat buvo suplanuoti ir jau baigiami pastatyti šalia darželių „Vandenis“ (P.Žadeikos g. 14A, Fabijoniškėse), ir „Strazdelis“ (I.Šimulionio g. 14, Karoliniškėse). Pirmasis veikti pradės vasarį, antrasis – kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius