Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 19

Vilniaus savivaldybė neįgaliai moteriai žadėjo pagalbą, bet pamiršo ją trims mėnesiams

Įsigijusi butą naujos statybos name vilnietė Irena tikėjosi savarankiškumo – kad ir socialiniu taksi nuvažiuoti pas gydytoją be artimųjų pagalbos. Tačiau paaiškėjo, kad viskas nėra taip paprasta. Kartu su butu nepirkusi stovėjimo vietos, dabar Irena priversta iki taksi vežimėliu važiuoti ne vieną šimtą metrų, o pagalbą žadėjusi Vilniaus savivaldybė net formalų atsakymą atsiuntė tik po 3 mėnesių.
Daugiabučiai Lazdynėliuose
Daugiabučiai Lazdynėliuose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie Irenos (pavardė redakcijai žinoma) problemas įsigijus naujos statybos butą Vilniaus kvartale „Lazdynėlių namai“ 15min rašė dar prieš Kalėdas. Tuomet moteris kartojo dviejų kambarių būstą senos statybos name į naują mažesnį iškeitusi siekdama tvarkytis kuo savarankiškiau.

Plačiau skaitykite čia: Neįgalios moters savarankiško gyvenimo svajonė bliūkšta: pasigedo vietos automobiliui

Žadėjo vietą, tačiau jos nėra

Į tą savarankiškumo sąvoką įėjo ir noras pačiai nuvažiuoti pas gydytoją ar kitais reikalais. Ir nors pati automobilio nevairuoja, dar pirkdama butą Irena teiravosi statytojų, ar jie paliks bent vieną stovėjimo vietą su neįgaliojo ženkliuku – kartais moteriai padeda anūkas, net kelioms minutėms šalia namo ne visada randantis kur palikti mašiną, ji kviečiasi socialinį taksi, o ir greitosios yra prireikę.

Prisiklausiusi pažadų, kad tokia vieta bus, Irena sako kantriai laukusi ir net prašymą statytojams parašiusi, kad jie nepamirštų. Tačiau sužinojo, jog visos stovėjimo vietos išparduotos. Tiesa, 15min sulaukė statytojų pažado, kad neįgaliesiems ploto atsiras.

„Mūsų įmonė, UAB „Grand House LT“, yra „Lazdynėlių namų“ D korpuso statytoja. Norime paminėti, kad yra numatyta parkavimo vieta neįgaliesiems. Darbai dar nėra galutinai užbaigti, juos planuojame pabaigti artimiausiu metu, tada bus įrengta ir parkavimo vieta neįgaliesiems“, – tuomet 15min atsiųstame komentare teigė įmonės atstovai.

Kalbėjo apie gatvėse sužymėtas vietas

Vilniaus savivaldybė savo ruožtu irgi deklaravo rūpestį neįgalios moters problemomis. Jos atstovai teigė, kad savivaldybė, vykdydama neįgaliųjų integraciją, vadovaudamasi statybos techninių reglamentų reikalavimais ir kitais teisės aktais, gavusi neįgalių asmenų, įstaigų prašymus miesto gatvėse ar gyvenamųjų namų kiemuose bei automobilių stovėjimo aikštelėse pažymi neįgaliųjų stovėjimo vietas. Esą per metus vidutiniškai pažymimos 85 vietos.

„Tad gyventojai ar įstaigos, kuriems reikalingos neįgaliųjų vietos, gali kreiptis į Eismo organizavimo skyrių. Norint, kad būtų pažymėta vieta neįgaliesiems, reikia pateikti laisvos formos prašymą, pridedant neįgaliojo pažymėjimo arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortelės kopiją ir planelį ar nuotrauką, kurioje būtų pažymėta pageidaujama stovėjimo vieta“, – teigė savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis, pabrėždamas, kad visa tai savivaldybė gali tik miesto teritorijose, privačiose tvarkosi jų šeimininkai.

Gyventojai, kuriems reikalingos neįgaliųjų vietos, gali kreiptis į Eismo organizavimo skyrių. Reikia pateikti laisvos formos prašymą, – teigė T.Kamaitis.

Ponia Irena nusprendė, kad ją tenkintų ir tokia numatyta vieta gatvėje, už daugiabučio teritorijos tvoros. Tad surinkusi visus dokumentus ji kreipėsi į savivaldybę ir pernai gruodžio 30 d. įregistravo prašymą.

Atsakymas užtruko

Tačiau ėjo savaitės, o ji nesulaukė jokio atsakymo – išskyrus savivaldybės sistemoje šviečiantį užrašą, kad prašymas perduotas vykdyti savivaldybės Saugaus eismo poskyriui.

Balandžiui įpusėjus moteris nusprendė paskambinti šio poskyrio vedėjui, bet, kaip tikina, sulaukė tik atsakymo, kad padėti jai niekas negali, o esą net ir nuvažiuoti į vietą bei įvertinti situaciją specialistai galės tik nebent po karantino – dabar darbo yra per daug, o ir išvykos ribojamos.

„Bet juk aš kreipiausi ne vakar. Mano prašymas įregistruotas gruodžio 30 dieną, karantinas paskelbtas tik nuo kovos 16-osios, tad laiko buvo daug. Tik niekas mano situacija net nepasidomėjo. Dabar man sako, kad karantinas, kad darbo daug, bet juk čia irgi darbas, juk jį irgi reikėtų atlikti. Ar mano problema neverta jų dėmesio?“ – nuoskaudą liejo ponia Irena.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabučiai Lazdynėliuose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daugiabučiai Lazdynėliuose

Ją stebina ir tai, kad per tiek laiko niekas net atsakymo – teigiamo ar neigiamo – jai neatsiuntė.

Atsakymą Irena gavo, tiesa, jo pateikimo laikas sutapo su 15min žurnalistės užklausa Vilniaus miesto savivaldybei dėl šios situacijos. T.Kamaičio pasirašytas atsakymas Irenai atsiųstas trečiadienį, 17.03 val.

Bet juk aš kreipiausi ne vakar. Mano prašymas įregistruotas gruodžio 30 dieną, karantinas paskelbtas tik nuo kovos 16-osios, tad laiko buvo daug, – sakė Irena.

Padėti nebežada

„Jūsų raštas dėl neįgaliųjų automobilių stovėjimo vietų įrengimo prie pastato Žaibo g. 17 išnagrinėtas. Informuojame, kad Jūsų nurodytos automobilių stovėjimo vietos bei pravažiavimas link pastato Žaibo g. 17 patenka į suformuotą privatų žemės sklypą (adresas Žaibo g. 15). Į šį žemės sklypą patenka ir daugiabučiai gyvenamieji namai adresais Žaibo g. 15, 19, 21. Šio privataus sklypo Savivaldybė nevaldo. (...) Savivaldybė šiame sklype neturi teisinio pagrindo nustatyti ir kontroliuoti automobilių stovėjimo tvarkos.

Atsižvelgiant į teisės aktus, dėl neįgaliųjų asmenų automobilių stovėjimo vietų įrengimo Jums reiktų kreiptis į minėto žemės sklypo valdytojus. Savivaldybė, atsižvelgdama į gyventojų poreikius dėl neįgaliųjų asmenų transporto priemonių stovėjimo, įvertins situaciją Žaibo g.“, – rašoma atsakyme.

Irena vėl stebisi – ji teigia teikdama prašymą nurodžiusi, kad ją tenkintų ir vieta gatvėje. Tačiau į tai atsižvelgta nebuvo.

„Tikrai būtų gerai ir už vartų. Nes dabar prieš kelias dienas išsikviečiau socialinį taksi, tiek automobilių buvo pristatytą, kad vos ne kilometrą teko vežimėliu iki mašinos nuvažiuoti“, – skundėsi moteris.

Pasibaigus karantinui, Eismo organizavimo sk. specialistai apžiūrės, įvertins situaciją ir tuomet spręs dėl galimybės įrengti neįgaliojo stovėjimo vietą, – pažadėjo T.Kamaitis.

15min pateiktame savivaldybės komentare Eismo organizavimo skyriaus vedėjas T.Kamaitis pakartojo tą patį, ką surašė ir daugiau nei tris mėnesius rengtame atsakyme Irenai: kad automobilių stovėjimo vietos bei pravažiavimas link pastato patenka į suformuotą privatų žemės sklypą, todėl savivaldybė įrengti stovėjimo vietos neįgaliųjų automobiliui negalinti. Tą padaryti gali tik teritorijos savininkai ar valdytojai.

„Savivaldybė šiame sklype neturi teisinio pagrindo nustatyti ir kontroliuoti automobilių stovėjimo tvarkos. Dėl neįgaliųjų asmenų automobilių stovėjimo vietų įrengimo vilnietei reiktų kreiptis į minėto žemės sklypo valdytojus.

Atsižvelgę į gyventojos poreikius dėl neįgaliųjų asmenų transporto priemonių stovėjimo, pasibaigus karantinui, Eismo organizavimo skyriaus specialistai apžiūrės, įvertins situaciją ir tuomet spręs dėl galimybės įrengti neįgaliojo stovėjimo vietą“, – vėl pažadėjo T.Kamaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius