-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 21 /12:13

Vilniaus savivaldybėje paskutinės minutės pokyčiai – administracijai vadovaus ne Darius Aleknavičius

Trečiadienį Vilniaus meru inauguruojamas liberalas Remigijus Šimašius šventės išvakarėse pateikė staigmeną. Koalicijos partneriams jis pranešė, kad Vilniaus administracijos direktoriumi bus ne buvęs „Litexpo“ vadovas Darius Aleknavičius, o buvusi „Citadele“ banko valdybos pirmininkė Alma Vaitkunskienė.
alma vaitkunskienė
Alma Vaitkunskienė

Toks sprendimas priimtas Dariui Aleknavičiui nusprendus atsisakyti šio pasiūlymo dėl pasikeitusių aplinkybių.

„Gerbiu Dariaus Aleknavičiaus apsisprendimą. Neturiu jokių abejonių dėl Dariaus kompetencijos, vertybių, darbo principų. Tikiu, kad dirbsime kartu Vilniui, ypač efektyvinant savivaldybės įmonių valdymą“, – sako išrinktasis Vilniaus meras.

D.Aleknavičius 15min.lt tikino, kad persigalvoti jį privertė „pasikeitusios aplinkybės“. Kokios konkrečiai, pašnekovas nebuvo linkęs detalizuoti.

„Atsisakiau to pasiūlymo, o priežasčių nelabai norėčiau detalizuoti. Tiesiog pasikeitė aplinkybės, kurios nulėmė mano apsisprendimą. Sunku pasakyti, kas yra per anksti, o kas per vėlai. Ateitis parodys“, – kalbėjo jis.

Manau, kad viskas kontroliuojama, meras turi gerą komandą ir nemanau, kad mano pasitraukimas pakiš kam koją, – sakė D.Aleknavičius.

Pasak D.Aleknavičiaus, jo pasitraukimas neturėtų pakenkti trečiadienį darbą pradedančiai naujai sostinės valdžiai: „Manau, kad viskas kontroliuojama, meras turi gerą komandą ir nemanau, kad mano pasitraukimas pakiš kam koją“.

Vilniaus administracijai vadovauti atsisakęs vyras tikino pažįstantis vietoj jo į šias pareigas užimsiančią A.Vaitkunskienę ir tikintis, kad ji būdama profesionalė savo darbą atliks gerai. „Tai tikrai geras organizacijos žmogus, valdymo profesionalė“, – vertino jis.

Patirtis – bankuose

Į Vilniaus savivaldybės administracijos direktorės postą vietoj D.Aleknavičiaus siūloma A.Vaitkunskienė turi 18 metų vadovavimo patirtį bankų sektoriuje.

Pastaruosius 9 metus A.Vaitkunskienė dirbo „Citadelė” banke, užėmė banko valdybos pirmininkės ir administracijos vadovės pareigas. Anksčiau ji dirbo „Hansabanke” (dabar „Swedbank”), kur vadovavo Skyrių tinklo departamentui.

A.Vaitkunskienė turi ekonomistės ir teisininkės išsilavinimus, yra Mykolo Romerio universiteto Ekonomikos ir finansų valdymo fakulteto lektorė.

2012 m. A. Vaitkunskienė Vilniaus regiono Pramonės prekybos ir amatų rūmų išrinkta geriausia įmonės vadove.

Žada pokyčius savivaldybės viešuosiuose pirkimuose

Antradienį ji dar nebuvo nusiteikusi pristatyti žiniasklaidai savo programos ir paprašė apie numatomus darbus klausti trečiadienį po mero inauguracijos.

„Manau, kad teisingiausia būtų kalbėti po mero inauguracijos. Norėčiau konkretizuoti viską rytoj“, – 15min.lt teigė A.Vaitkunskienė.

Apie kokį vadovų keitimą šiandien aš nenoriu kalbėti – vadovų keitimas jokiais atvejais negali būti savitikslis – kažką atleisti, kažką paskirti, – teigė A.Vaitkunskienė.

Tačiau BNS Vilniaus savivaldybės administracijos direktore siūloma buvusi banko „Citadele“ valdybos pirmininkė ir administracijos vadovė A.Vaitkunskienė pripažino sieksianti skaidrinti viešuosius pirkimus bei tobulinti administracijos darbą, tačiau apie viešiesiems pirkimams vadovaujančių darbuotojų keitimą kol kas nekalba.

„Apie kokį vadovų keitimą šiandien aš nenoriu kalbėti – vadovų keitimas jokiais atvejais negali būti savitikslis – kažką atleisti, kažką paskirti. Aš turiu pradėjusi dirbti giliau pažinti žmones ir giliau pažinti sistemą bei susidaryti savo nuomonę apie kiekvieno pavaldaus žmogaus darbą. Bet kad viešieji pirkimai savivaldybės turi visiškai atitikti Lietuvos įstatymus ir tapti pačia geriausia praktika – faktas. Ir tam paskirsiu daug dėmesio – skaidrumas savivaldybės veikloje yra būtina sąlyga“, – BNS sakė buvusi bankininkė A.Vaitkunskienė.

Anot jos, tarp jos veiklos prioritetų bus miesto skolos mažinimas ir efektyvesnis administracijos darbas, kuriant daugiau vietų vaikų darželiuose, sprendžiant viešojo transporto bei kitas problemas.

„Didžiausias prioritetas bus tie aktualūs dalykai kaip savivaldybės skolos valdymas, efektyvesnio savivaldybės administracijos darbo užtikrinimas. Ir tam mes esame numatę eilę priemonių. Organizacinė savivaldybės struktūra turėtų, mano manymu, būti patobulinta – pabrėžiu, ne postų požiūriu, o atsakomybių požiūriu“, – aiškino A.Vaitkunskienė.

Ieškojo ne politiko ir sekėsi sunkiai

Anksčiau naujas Vilniaus meras vis kartojo, kad administracijos direktorius bus ne politikas, o vadovavimo patirties turintis žmogus. Kurį laiką po savivaldos rinkimų apie būsimą administracijos direktorių nieko nebuvo girdėti.

Tik paskutinę kovo dieną paaiškėjo, kad administracijos direktoriaus postas siūlomas D.Aleknavičiui.

Kaip buvo teigiama Liberalų sąjūdžio išplatintame pranešime, 40-ies metų Darius Aleknavičius, vadybos specialistas, turintis beveik dvidešimt metų vadovavimo skirtingoms įmonėms – aviacijos, parodų ir konferencijų, logistikos, gamybos ir projektų valdymo srityse – patirties. Vadovaujant valstybės valdomai įmonei „Litexpo“ per pusantrų metų jam pavyko žymiai pagerinti įmonės rezultatus: nuo 0,9 mln. Lt nuostolio į 1,5 mln. Lt pelną.

D.Aleknavičius vadovavo „Avia Solutions Group“ priklausančiai tarptautinei antžeminių aviacijos paslaugų bendrovei „Baltic Ground Services“. Jo patirtis gali būti labai svarbi sprendžiant, ką daryti su skrydžių bendrove „Air Lituanica“, kurią išlaiko Vilniaus savivaldybė.

Nuotr. iš aviasg.com/Darius Aleknavičius
Nuotr. iš aviasg.com/Darius Aleknavičius

Nauja Vilniaus valdžia darbus pradės trečiadienį. Naujos kadencijos Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį susirinks į pirmąjį posėdį, o pievoje prie sostinės Baltojo tilto vyks R.Šimašiaus inauguracija.

Naujoji valdančioji dauguma turės taryboje 35 narius iš 51, ji sudaryta iš  penkių politinių jėgų: Liberalų sąjūdžio, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), „Tvarka ir teisingumo“ bei „Lietuvos sąrašo“ partijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius