Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 19

Vilniaus savivaldybės įmonės direktoriui – įspūdinga alga: sėkmę užimti šitą kėdę bando ir A.Zuokas su Ž.Šilgaliu

Birželio vidury atsisveikinusi su įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) direktoriumi Rimantu Juknevičiumi, Vilniaus savivaldybė paskelbė ieškosianti naujo vadovo. Naujasis direktorius dar neišrinktas, bet aiškėja, kad dalyvauti konkurse – pusiau rimtai, pusiau norėdami išmėginti sistemą – panoro bent keli politikai. Kaip patys sako, gundo įspūdinga alga ir maži reikalavimai.
Pristatyta pirmoji požeminių atliekų konteinerių aikštelė
Požeminių atliekų konteinerių aikštelė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Konkursas į VASA vadovus jau baigėsi, dokumentus galima buvo teikti iki liepos 31-osios, tačiau atranka dar neįvyko, pretendentų yra net dešimt.

Skelbimą galima rasti čia.

Alga – didesnė nei mero ar Seimo nario

Laikinai direktoriaus pareigas paskirtas eiti „Vilniaus šilumos tinklų“ direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis, kažkada dirbęs Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju – jį delegavo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Skelbime nurodoma, kad būsimasis direktorius uždirbs 5800 eurų (bruto), po mokesčių jo atlyginimas turėtų siekti apie 3,5 tūkst. eurų. O tai gerokai daugiau nei uždirba Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius (4584 eurai iki mokesčių, šių metų antrojo ketvirčio duomenimis), jau nekalbant apie sostinės merą (3712 eurų iki mokesčių).

Palyginti – Seimo nario alga iki mokesčių siekia apie 3,4 tūkst. eurų, premjero – 5766 eurus.

Sauliaus Žiūros nuotr./Seni konteineriai Vilniuje
Sauliaus Žiūros nuotr./Seni konteineriai Vilniuje

VASA savo tinklalapyje nurodo, kad pirmąjį šių metų ketvirtį jos direktoriaus, tarnybų, skyrių vadovų vidutinio mėnesinio nustatytojo (paskirtojo) darbo užmokesčio vidurkis siekė apie 2,4 tūkst. eurų. Tiesa, paties direktoriaus alga buvo kiek didesnė.

Susigundė ir buvęs meras

Įspūdingas atlyginimas suviliojo net politikus. Štai buvęs meras Artūras Zuokas, dabar intensyviai besiruošiantis Seimo rinkimams, feisbuke pareiškė, kad dalyvauja šiame konkurse: „Padaviau dokumentus naujam darbui... Noriu tapti VASA direktoriumi ir gauti 5 800 eurų per mėnesį!

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė konkursą ir ieško SĮ „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) naujo direktoriaus... Ir šios įmonės vadovui siūlo atlyginimą 5 800 eurų, plius galimi priedai, plius kitos didelio boso privilegijos. Reikalavimai – minimalūs. Kitaip tariant, pagal atlyginimo dydį šios įmonės vadovo atlyginimas bus antras pagal dydį VMS sistemoje. Didesnį keliais šimtais gauna tik „Vilniaus šilumos tinklų“ vadovas. Jau nekalbu apie merą ar administracijos direktorių, na, gal jie ne ką ir dirba.“

Noriu tapti VASA direktoriumi ir gauti 5 800 eurų per mėnesį! – parašė A.Zuokas.

Paklaustas, ar išties pateikė dokumentus dalyvauti konkurse, A.Zuokas 15min tai patvirtino – esą tikrina sistemą, nors įtaria, kad nugalėtojas buvęs numatytas iš anksto.

Dalyvauja lyg eksperimente

Tarp norinčių tapti VASA vadovu ir dar vienas politikas – A.Zuoko bendražygis Vilniaus miesto taryboje Žilvinas Šilgalis. Jis 15min pasakojo nusprendęs atlikti tam tikrą eksperimentą ir sudalyvauti konkurse.

„Mano tikslas yra atkreipti didesnį dėmesį į tą konkursą, o kitas dalykas, ką ir komitete (Ž.Šilgalis yra Vilniaus miesto tarybos Aplinkos ir energetikos komiteto narys, – red. past.) pasakiau, tik nežinau, ar komiteto nariai mane išgirdo.

Atkreipiu dėmesį į keletą dalykų, pagal paskelbtus kvalifikacijos reikalavimus, norint tapti VASA vadovu, reikia tik bakalauro diplomo, daugiau nieko nereikia. Mano tai dar išsilavinimas inžinierius-ekologas, bet to net nereikia, turi bakalauro diplomą, reikia mokėti dirbti kompiuteriu, kas šiais laikais kaip ir nieko, nes visi moka, ir turėti paprasto vadovaujamo darbo patirtį – jei esi brigadininkas, tai jau esi vadovas. Daugiau jokių reikalavimų – jokios rimtesnės darbo patirties, jokių specifinių žinių, jokio specialaus išsilavinimo.

Pagal paskelbtus kvalifikacijos reikalavimus, norint tapti VASA vadovu, reikia tik bakalauro diplomo, daugiau nieko nereikia.

Kitas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, tai atlyginimo dydis. Atlyginimas – 5800 eurų. Pasidomėjau, koks buvo buvusio direktoriaus atlyginimas, gal nepasakysiu visiškai tiksliai, bet tai buvo apie 3200 eurų“, – sakė Ž.Šilgalis.

Jis palygino, kad šis atlyginimas yra gerokai didesnis nei savivaldybės administracijos direktoriaus, kuris kuruoja ne tik atliekų tvarkymo sritį, bet ir daugybę kitų, o VASA direktorius bus jam atsakingas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žilvinas Šilgalis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žilvinas Šilgalis

„VASA vadovo atlyginimas yra iš tos pačios rinkliavos, kurią moka gyventojai. Žmonėms reikės tą atlyginimą sumokėti, ne kam kitam. Kai komitete paklausiau, kodėl yra toks atlyginimas, man buvo atsakyta: todėl, kad savivaldybė ieško labai kompetentingo žmogaus, turi mokėti solidų atlyginimą. Bet jeigu ieško kompetentingo žmogaus, kodėl kvalifikaciniai reikalavimai nereikalauja jokios kompetencijos? Čia atsakymo jau nebėra“, – kalbėjo Ž.Šilgalis.

Jis žada konkurse dalyvauti, nes įdomu, kaip vyks atranka, nors rimtai galimybės užimti pareigas nevertina.

10 pretendentų

Vilniaus m. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas 15min teigė, kad konkursas vyksta vadovaujantis teisės aktais: „Dokumentai teikiami per Valstybės tarnautojų registro ir Valstybės tarnybos valdymo informacinę sistemą. Tada jie tikrinami, tikslinami, sudaroma komisija ir numatoma konkurso data, vyksta atrankos pokalbiai, per kuriuos pristatomos vadovavimo gairės bei atsakoma į komisijos klausimus.

Dokumentų teikimas pasibaigė. Šiuo metu sudaroma atrankos komisija ir netrukus kandidatai bus kviečiami į atrankos pokalbius.“

Visų savivaldybės įmonių, uždarųjų akcinių bendrovių ar akcinių bendrovių vadovų atlyginimai yra didesni už mero ar administracijos direktoriaus.

Anot A.Bužinsko, iš viso pretenduoja 10 kandidatų, o išrinkus laimėtoją dar dvi tris savaites informaciją apie jį tikrinama STT ir tik gavus atsakymą pretendentas užims pareigas.

Paklaustas apie atlyginimą, A.Bužinskas neslėpė – kitaip esą gero vadybininko nepasamdysi. „Visų savivaldybės įmonių, uždarųjų akcinių bendrovių ar akcinių bendrovių vadovų atlyginimai yra didesni už mero ar administracijos direktoriaus. Dabartinėmis rinkos sąlygomis sunkiai gali tikėtis rasti aukščiausio lygio vadybininką už mažesnį atlyginimą“, – tvirtino jis.

Nutraukė sutartį šalių sutarimu

Vilniaus savivaldybė apie tai, kad šalių susitarimu iš VASA direktoriaus pareigų traukiasi ketverius metus įmonei vadovavęs Rimantas Juknevičius, paskelbė birželio 17 d. Tuomet pranešime cituotas savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigė, kad įgyvendinant atliekų sistemos pertvarką Vilniuje iššūkių buvo tikrai nemažai ir esą su dalimi jų pavyko gerai susitvarkyti, tai buvo ir buvusio vadovo indėlis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Rimantas Juknevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Rimantas Juknevičius

„Tačiau tenka pripažinti, kad įmonei iškelti tikslai, jog VASA užtikrintų kokybiškos paslaugos teikimą gyventojams, pasiruoštų ir be trikdžių persiorientuotų prie vežėjų zonų sistemos, atliktų įmonei deleguotą pažeidėjų kontrolę ir užtikrintų tvarką mieste, užsiimtų ir gyventojų informavimu bei švietimu atliekų tvarkymo srityje, nebuvo įgyvendinti, šiose srityse nesulaukta proveržio“, – rašyta savivaldybės pranešime spaudai.

VASA įsteigta 2015 metais tarybos sprendimu, įgyvendinant atliekų sistemos reformą sostinėje. Pastaroji Vilniuje prasidėjo 2018 m. gegužės 1 d. ir iki šiol vis dar sulaukia kritikos dėl kylančių kainų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius