Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 05

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymas šiurpą keliančiu ritmu sujungė Europą

Penktadienio pavakarę Vilniaus universiteto Didžiajame kieme įvyko iškilminga Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonija. Beveik tūkstantis renginio svečių, tarp kurių susirinko ir aukščiausi ES valdžios atstovai, stebėjo, kaip muzika ir vaizdais Lietuva susijungia su Europa.
Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonijos akimirka
Renginio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atidarymo ceremoniją režisavęs Dalius Abarius iki pat jos pradžios turėjo saugoti paslaptyje visą scenarijų ir renginio detales. Tebuvo žinoma, kad renginyje gros Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, dainuos Kauno valstybinis choras ir M. K. Čiurlionio menų mokyklos mišrus vaikų choras.

Specialiai šiai progai kompozitorius Kipras Mašanauskas sukūrė muzikinę kompoziciją „Sąšauka“, kurią pradėjo VU varpinės varpas. Vilniaus senamiestį netrukus sudrebino Šv.Jonų bažnyčios vargonai ir būgnų mušamas ritmas. Į muzikinį kūrinį įsijungė orkestras, o jį vainikavo choristų balsai. 

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonijos akimirka
Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonijos akimirka

Visų ES šalių sostinėse iš anksto buvo nufilmuoti vaizdo klipai, kuriuose užfiksuoti grojantys skirtingų šalių muzikantai. Garbūs renginio svečiai ir per televiziją ceremoniją stebintys žiūrovai galėjo klausytis, kaip šį kūrinį muzikantai atlieka Vilniaus širdyje, ir tuo pačiu metu dviejuose ekranuose stebėti jų kolegas, vaizdu prisijungiančius iš kitų šalių. Taip idėjos autoriai Lietuvą sujungė su visomis kitomis ES šalimis.

Trijų aukštų sceną užėmę orkestro muzikantai ir choristai seniausio Rytų Europos universiteto kieme sukūrė šiurpą keliančią muzikinę įtampą, kurią renginio svečiai įvertino griausmingais aplodismentais. Po Kęstučio Vaiginio saksofono solo visi susirinkusieji kartu su choru sugiedojo Lietuvos himną.

Reginį specialiai įrengtose ložėse stebėjo arti 100 ypač svarbių asmenų, tarp kurių – Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

„Lietuviškos sutartinės puikiai atskleidžia, ką reiškia pirmininkavimas ES Tarybai. Sugebėjimas sutarti, suderinti daug balsų ir pasiekti prasmingą rezultatą – svarbiausias tikslas ir per Lietuvos pirmininkavimą. Turėsime sutelkti visą Europą ir rasti sutarimą, – sveikinimo kalboje sakė D.Grybauskaitė. – Tegul šiandien per visą Europą nuvilnijęs darnus ir stiprus būgnų ritmas primena, kad turime išlaikyti tempą ir veiksmingai bei greitai priimti sprendimus, kurių laukia visi europiečiai. Tegul europiečių širdys visada plaka vienu ritmu.“

VIDEO: Iškilminga Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonija

„Jūsų šaliai šiandien – ypatinga diena. Šis muzikos kūrinys rodo jūsų besidaužančias širdis ir primena tą dainuojančią revoliuciją, kuria jūs iškovojote laisvę. Išgirdęs jūsų valstybės himną, pagalvojau apie Europą – dabar ji ne kažkur toli Briuselyje, dabar Europa čia – Vilniuje, Klaipėdoje, Biržuose ir kiekvieno europiečio širdyje“, – jausmingai kalbėjo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.H.Van Rompuy, negailėdamas gerų žodžių Vilniaus universitetui ir išgirstam muzikiniam kūriniui, pabrėžė, kad ši kompozicija puikiai atspindi Europos Sąjungos esmę.

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonijos akimirka
Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonijos akimirka

Akcentuodamas, kad Lietuva pirmoji iš Baltijos šalių pirmininkauja ES Tarybai, J.M.Barroso sveikino visus lietuvius su šiuo istoriniu įvykiu.

„Šiandien matome, kaip toli mes nuėjome nuo Geležinės uždangos laikų. Noriu pasveikinti Lietuvą už puikią organizaciją ir pagirti – per tą laiką jūs labai daug pasiekėte“, – sveikino Europos Komisijos pirmininkas.

Iškilmingą renginį vainikavo per VU langus nuleistos visų 28 ES valstybių vėliavos ir pakilusi milžiniška 10 metrų ilgio Europos Sąjungos vėliava, kurią pasveikino patrankos šūviai iš S.Daukanto aikštės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius