-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 01

Vilniaus valdančioji koalicija dar nesuburta, bet R.Šimašius žada didelę ir tvirtą

Savivaldybių tarybų rinkimai Lietuvoje įvyko kovo 3 d., kovo 17-ąją buvo išrinkti merai, tačiau po dviejų savaičių Vilnius neturi suformuotos valdančiosios daugumos. Arba – bent viešai neskelbia. Antrai kadencijai išrinktas meras Remigijus Šimašius tikina, kad derybos vyksta, tačiau su kuo ir dėl ko konkrečiai deramasi, neatskleidžia. Esą kai bus sutarta, tuomet ir praneš apie koalicijos sutartį.
Artūras Zuokas, Virginijus Sinkevičius, Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į Vilniaus tarybą pateko šešių politinių jėgų atstovai. Didžiausią frakciją turės mero R.Šimašiaus komanda – 18 narių. Antri – Artūro Zuoko vesta vilniečių koalicija „Laimingas Vilnius“ su 10 narių. Tačiau būtent šios frakcijos R.Šimašius nenori matyti tarp valdančiųjų, taip jis sakė dar iki rinkimų, tą kartojo ir po jų, teigdamas, kad su A.Zuoku jam būtų labai sunku kartu dirbti.

Tad norint sudaryti daugiau nei 26 tarybos narių daugumą R.Šimašiui teks sutarti su kitomis politinėmis partijomis, turėsiančiomis savo frakcijas sostinės taryboje.

Tai Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) (9 nariai), Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) ir Rusų aljansas (6), Darbo partija (5) bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) (3). Iš viso taryboje yra 51 narys, tad mažiausiai daugumai reikia 26.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdis

Iki priesaikos dar daug laiko

Po rinkimų praėjo dvi savaitės, tačiau koalicijos sutarties dar nėra. Bent jau viešai neskelbiama ir apie susitarimą, esą laiko dar daug likę iki balandžio 24-ąją įvyksiančio pirmojo naujos tarybos posėdžio, todėl kol kas vyksta pasitarimai ir pokalbiai.

„Iki priesaikos, balandžio 24 d., dar daugiau laiko, nei po rinkimų praėjo. Galiu pasakyti tik viena: derybos vyksta ir tikrai bus koalicija, tikrai stipri, tvirta ir su pakankamai ryškia dauguma. Derybos vyksta dėl konkrečių detalių jau, bet pakartosiu, ką jau esu sakęs, kai galutinai sutarsim ir būsim sutarę, informuosiu apie detales ir tikslią sudėtį“, – teigė R.Šimašius.

Iki priesaikos, balandžio 24 d., dar daugiau laiko, nei po rinkimų praėjo, – teigė R.Šimašius.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad dauguma apims visas politines jėgas, išskyrus A.Zuoko vadovaujamą partiją, R.Šimašius pakartojo, jog kol kas yra per anksti įvardinti, kas tą koaliciją sudarys. Bet esą ji bus tikrai tvirta.

„Nenorėčiau spekuliuoti, ar tai bus 41, ar 38, ar 36, kaip galima suskaičiuoti, bet tikrai didelė ir tvirta, persvara ne vieno ar dviejų balsų“, – tikino meras.

Galutinio termino, iki kada koalicija turėtų būti suformuota, jis neatskleidė. Vienas iš dalykų, kuriuos vis dėlto pasakė, tebuvo tas, kad jo vesto komiteto frakcija turės greičiausią vieną vicemerą, o ne du, apie ką kalbėjo R.Šimašius kiek anksčiau. Ir gali būti, kad šiose pareigose neišliks dabartinis vicemeras Linas Kvedaravičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kvedaravičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kvedaravičius

Derybos nėra įstrigusios ir vyksta sklandžiai, tam padeda ir didelė mero frakcija, nors, kaip sako meras, 18 nėra 26, kiek reikia daugumai. Tačiau erdvės diskusijoms tikrai yra – kalbama apie būsimus konkrečius darbus. R.Šimašius įsitikinęs, kad geriau šioms diskusijoms skirti laiko dabar, tuomet būsią lengviau dirbti vėliau. Jis tik teigė neatsitraukęs dėl savo jau anksčiau išvardintų programinių punktų, kurie apima tokias sritis kaip švietimas, gyvenamųjų rajonų atnaujinimas ir t.t.

Nusiuntė darbus ir laukia

Anot mero, yra nemažai dalykų, ką ir kitos politinės jėgos panašiai įvardija, kažkas skiriasi, kažką reikėtų detaliau įvardinti, nes nurodytos kol kas tik darbų kryptys.

TS-LKD frakcijos atstovas Valdas Benkunskas sako, kad jie merui yra nusiuntę savo numatytų darbų sąrašą ir tai jau yra ne gairės, o konkretūs numatyti darbai. Tarkim, kiekvienoje seniūnijoje įrengti arba sutvarkyti po viešą erdvę ar parkelį, sutvarkyti ar įrengti stadioną, atnaujinti seniausias šildymo trasas ir t.t.

Sąrašas, anot V.Benkunsko, tikrai ilgas, apima apie septynis puslapius ir bent kol kas jie neišgirdo didelių priekaištų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

„Tuos darbus esame išsiuntę, praeitą savaitę apie juos kalbėjome, bet kol kas nematėme kitų galimų koalicijos partnerių sąrašų, taip pat ir R.Šimašiaus komandos“, – sakė V.Benkunskas, patvirtindamas, kad jis mėgins pretenduoti į vicemerus.

V.Benkunskas jau ėjo mero R.Šimašiaus pavaduotojo pareigas 2015-2017 metais, iki žlungant liberalų ir konservatorių koalicijai.

Dabartiniai partneriai LLRA dar nežino

6 tarybos narius naujojoje taryboje turėsianti LLRA ir Rusų aljanso koalicija „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ pastaruosius dvejus metus buvo valdančioje koalicijoje, tačiau dabar apie tolesnį darbą kalba gana miglotai.

Šiuo metu vicemerės pareigas einanti Edita Tamošiūnaitė sako, kad tebuvo pokalbiai, konkrečių darbų sąrašo jie merui nėra pateikę, todėl ir pasakyti, ar tikrai bus koalicijoje, ji negalinti.

Kai jau būsim koalicijoje, kai bus pasirašyta sutartis, tada ir komentuosime. Kalbėjomės, bet konkretumo dar nėra, – sakė V.Kravčionok.

LLRA Vilniaus skyriaus vadovė Vanda Kravčionok 15min sakė, kad jie norėtų darbų tęstinumo – pabaigti tai, kas pradėta per pastaruosius dvejus metus, kai frakcija tapo valdančios daugumos dalimi.

„Kai jau būsim koalicijoje, kai bus pasirašyta sutartis, tada ir komentuosime. Kalbėjomės, bet konkretumo dar nėra. Koalicijoje mes dirbome antroje kadencijos pusėje, man atrodo, ir rinkėjai įvertino tuos darbus, reikia juos tęsti. O apie niuansus kalbama dar, iki balandžio 24-osios dar toli, tai niekas neskuba“, – kalbėjo V.Kravčionok.

Paklausta, ar jų partijai į koalicijos partnerius tiks bet kuri iš taryboje frakcijas turėsiančių partijų, V.Kravčionok pažymėjo, kad svarbiausia ne su kuo, o ką galima padaryti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vanda Kravčionok
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vanda Kravčionok

Darbo partija irgi po ketverių metų pertraukos turės frakciją Vilniaus taryboje. Tiesa, ne itin gausią – 5 narių, tačiau derybose dėl koalicijos dalyvaujama. Kaip sakė Viktoras Uspaskichas, jis vieną kartą buvo susitikęs su R.Šimašiumi.

„Išgirdome pasiūlymus, pasakėme savo pageidavimus, laukiam iš jų projekto pasiūlymų ir žiūrėsime tada. Žiūrėsime, kaip bus, bet greičiausia, kad taip“, – apie galimybes dirbti valdančioje daugumoje kalbėjo „darbiečių“ lyderis.

Ar ši nedidelė frakcija pretenduos į vicemero postą, V.Uspaskichas teigė nesąs tikras, o ir intensyvių derybų nėra.

„Valstiečiai“ į koaliciją nesiveržia

LVŽS Vilniaus skyriaus pirmininkas Virginijus Sinkevičius kol kas galimybes jų partijos frakcijai, turėsiančiai tris narius, tapti koalicijos partneriais vertina gana atsargiai. Jo teigimu, pateiktas darbų sąrašas, tačiau nesulaukta tvirto palaikymo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

„Matau, kad dėl darbų yra skirtumų, tai nežinau, matysime. Bet pokalbiai vyksta, mes esame išsiuntę savo esminių, principinių darbų sąrašą, suprantame, kad gal ne pirmais metais bus galima įgyvendinti, nes jau biudžetas suformuotas.

Tarkim, nemokamas transportas senjorams ir moksleiviams. 5 mln. eurų turėtų būti numatyta kvartalinei renovacijai ir aplinkai sutvarkyti. Tai mūsų tokie esminiai dalykai, dėl kurių nesutariame. Mažiau apibrėžti darbai kaip ir randa pritarimą, o dėl konkrečių matome nepritarimą. Bet mums tai esminės programinės nuostatos“, – teigė V.Sinkevičius.

Jis tikino, kad frakcija į koaliciją nesiveržia, gerbia vilniečių pasirinkimą. Jeigu sutarti nepavyks, aršia opozicija LVŽS frakcija neketina virsti, esą jie nusiteikę dialogui.

O siūlomi darbai tikrai nėra neįgyvendinami, įsitikinęs V.Sinkevičius, pasiūlęs šaltinį, kur rasti 5 mln. eurų renovacijai, – padidinti komercinį žemės mokestį, tačiau ši idėja pritarimo iš R.Šimašiaus aplinkos nesulaukia.

BNS pirmadienio pavakare informavo, kad perrinkto Vilniaus miesto mero R.Šimašiaus komitetas nebetęs derybų dėl būsimos koalicijos su LVŽS. „Mano žiniomis, „valstiečiai“ pasitraukia iš koalicijos derybų, apie tai V.Sinkevičius šiandien informavo R.Šimašių“, – BNS pirmadienį sakė komiteto „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės“ frakcijos seniūnas Vincas Jurgutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius