Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 11

Vilniaus valdančiojoje daugumoje – nesutarimai, „darbiečiai“ klibina mero Artūro Zuoko kėdę

Atliekų rūšiavimo gamyklos projektavimo ir statybų konkursas, kai iš septynių dalyvių paskutiniame etape beliko vienas, o ir tas patinka ne visiems, gali išjudinti iki šiol gana stabilius Vilniaus valdančiosios koalicijos pamatus. „Darbietis“ vicemeras Jonas Pinskus prabilo, kad patiria spaudimą, ir visa tai gali sugriauti daugumą. Meras Artūras Zuokas jokių pavojų savo postui neįžvelgia.
Artūras Zuokas ir Jonas Pinskus
Artūras Zuokas ir Jonas Pinskus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Visko gali būti“, – pasakė J.Pinskus, paklaustas, ar atliekų rūšiavimo gamyklos projektavimo ir statybų konkursą, kurį vykdo UAB „VAATC“, apraizgęs skandalas nesugriaus valdančiosios koalicijos Vilniaus mieste.

Taip J.Pinskus sureagavo į gana aštrias mero A.Zuoko replikas dėl šio konkurso. Meras trečiadienį tarybos posėdyje, kuriame apsilankė ir „VAATC“ direktorius Nerijus Žilius, kritikavo šios bendrovės Viešųjų pirkimų komisijos sprendimą iš konkurso pašalinti šešis dalyvius, paliekant tik vieną – UAB „Energesman“. A.Zuokas tikino, kad konkurencijos nebuvimas gerokai išaugino projekto kaina, o tai lems ir didesnes šiukšlių surinkimo kainas gyventojams. Atliekų tvarkymo Vilniaus mieste klausimus savivaldybėje kuruoja būtent J.Pinskus, tad kritikos strėlės bent jau netiesiogiai palietė ir jį. Dar daugiau kritikos J.Pinskus sulakė iš A.Zuokui palankios žiniasklaidos, kurioje buvo rašoma, kad konkurse buvo palikta su jam artimais žmonėmis susijusi bendrovė.

Apie galimus pokyčius Vilniaus taryboje užsimena ir opozicijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Vidas Urbonavičius. Esą įtampa juntama didžiulė. „Balsavimų rezultatai rodo keistus dalykus. Gal Lenkų rinkimų akcija daugiau su frakcija „Taip“ grupuojasi, o socialdemokratai daugiau su Darbo partija“, – svarstė V.Urbonavičius.

A.Zuokas – ramus

Koalicija yra didelė, ją sudaro penkios politinės jėgos. Būtų keista, jeigu kažkas keltų klausimą ir koalicijos patvarumą arba stiprumą susietų su konkursu ar konkurso skaidrumu, – sakė A.Zuokas.

Bet A.Zuokas ramus – esą jokios grėsmės koalicijai šis skandalas ir konkursas nekelia, nes tiek jis pats, tiek vicemeras, tiek visa valdančioji dauguma suinteresuota, kad konkursas būtų skaidrus, o pasiūlyta kaina priimtina Vilniaus miesto savivaldybei ir gyventojams.

„Nemanau, kad kokie nors kaltinimai nuskambėjo tarybos posėdyje. Koalicija yra didelė, ją sudaro penkios politinės jėgos, tad su koalicijos patvarumu ar stiprumu tai nieko bendro neturi. Būtų keista, jeigu kažkas keltų klausimą ir koalicijos patvarumą arba stiprumą susietų su konkursu ar konkurso skaidrumu. Manau, jog šiandien valdančioji dauguma yra pakankamai tvirta ir principinga, kad viešieji pirkimai, vykstantys Vilniaus mieste, būtų skaidrūs ir naudingi Vilniaus miesto gyventojams“, – sakė meras.

A.Zuokas nesigina seniai pažįstantis dabartinį UAB „VAATC“ direktorių N.Žilių, jis  šiai bendrovei vadovauti pradėjo Vilnių valdant dabartinei koalicijai. „Aš jį pažįstu. Bet niekada nepainioju pažinčių ir Vilniaus miesto interesų. Neretai gaunu kritikos iš buvusių partijos kolegų, kitų pažįstamų, kad keliu pirmiausia miesto ir miestiečių interesą ir man netrukdo priimti sprendimus nei draugai, nei dar kažkas. Mano pozicija labai aiški ir nekintanti jau daugelį daugelį metų“, – tikino meras.

Įžvelgia tik nuomonių skirtumus

Kitas pagrindinės valdančiosios frakcijos „Taip“ narys, mero rėmėjas Žilvinas Šilgalis tvirtino pagrindo permainoms Vilniaus valdžioje nematąs. Esą niekas ir negali būti 100 proc. tikras, bet nesutarimų pasitaiko, tačiau jie nebūtinai veda prie koalicijos griūties.

„Pavyzdžiui, skiriasi mūsų ir Socialdemokratų frakcijos nuomonės dėl viešojo transporto pertvarkymo, bet tai nereiškia, kad po kiekvieno nesutarimo turi kažkas griūti ir pan. Juolab kad sugriauti kažką galima labai greitai, bet pagrindo sulipdyti naują koaliciją nėra. Kol toks pagrindas neatsiras, griauti dėl griovimo būtų labai neatsakinga, nes kaip paaiškinsi rinkėjams, kad vietoj pokyčių padarei chaosą? Matyti, yra nuomonės išsiskyrusios, matyti tam tikros nedidelės konfliktėlių užuomazgos, bet tokių dalykų tikrai pasitaiko“, – kalbėjo Ž.Šilgalis.

Vis dėlto kitos valdančiosios frakcijos bent jau oficialiai linkusios palaikyti merą ir griauti jau daugiau nei dvejus metus dirbančios koalicijos neskuba.

Koalicijos partneriai remia A.Zuoką

Jaroslavas Kaminskis
Jaroslavas Kaminskis

Didelę įtaką Vilniaus taryboje turinčios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos narys, vicemeras Jaroslavas Kaminskis teigė, kad jų frakcijoje diskusijų apie galimus pokyčius sostinės valdžioje kol kas nėra. Esą į jokį šantažą frakcija nesivels.

„Mes nesiimame šantažo, galvojame, kad koalicijos viduje reikia spręsti visus nesutarimus, jeigu tokių yra. Natūralu, kad kiekviena politinė jėga turi savo programines nuostatas, kurias nori realizuoti, bet reikia vengti tokių veiksmų, kurie sukompromituotų visus kitus koalicijos partnerius“, – teigė J.Kaminskis, netiesiogiai pirštu rodydamas į J.Pinskų.

Lietuvos socialdemokratų frakcija Vilniaus taryboje šiuo metu negausi, joje vos keturi nariai, kadangi penktasis – vicemeras Romas Adomavičiaus – teismo yra nušalintas tiek nuo tarybos nario, tiek nuo vicemero pareigų. Jis įtariamas kyšio ėmimu. Šios frakcijos narys Rimantas Vaitkus neslepia pastebėjęs priešpriešą tarp mero A.Zuoko ir vicemero J.Pinskaus.

Rimantas Vaitkus
Rimantas Vaitkus

„Ta priešprieša buvo juntama. Nežinau, kiek į tą reikalą yra įsipainiojęs vicemeras, bet per valdančiosios daugumos frakcijų pasitarimą jis laikėsi tos pozicijos, kad reikėtų tęsti konkursą, skelbti nugalėtoją. Mes tada siūlėme, frakcijų vadovai – tiek opozicijos, tiek pozicijos atstovai, kad vis dėlto reikėtų ieškoti kito sprendimo. Žinoma, sprendimą turi priimti pirmiausia Viešųjų pirkimų komisija, nes pagal įstatymą negali niekas kitas kištis į konkursą. Tačiau Viešųjų pirkimų komisija galėjo priimti sprendimą atlikti pakartotinę ekspertizę, pasiklausti daugiau ekspertų. Galbūt iš tikrųjų tas sprendimas yra pats geriausias, bet tuo reikia įsitikinti iki pat šaknų“, – 15min.lt sakė R.Vaitkus.

Jis teigė pats dalyvavęs ne vienos Viešųjų pirkimų komisijos darbe, taip pat ir perkant 200 mln. Lt vertės objektą, bet visada esą buvo apklausiama ne viena ekspertų grupė, ilgai svarstyta, o „VAATC“ skelbiamo konkurso metu, anot R.Vaitkaus, „nueita labai formaliai“ – liko vienas konkurso dalyvis ir skelbiamas sprendimas.

Tačiau R.Vaitkus teigė nemanąs, kad ši priešprieša tarp A.Zuoko ir J.Pinskaus sugriaus Vilniaus valdančiąją daugumą. Jis teigė labiau besibaiminantis kito dalyko – kad Vilnius liks be europinės paramos šitam projektui, kuri siekia per 100 mln. Lt.

Šiuo metu valdančiąją sostinės koaliciją sudaro keturių politinių jėgų frakcijos: sąjungos „Taip“ (11 narių), Darbo partijos (8 nariai), LLRA (9 nariai) ir Lietuvos socialdemokratų (5 nariai) frakcijos. Prie jų prisišlieję ir jokiai frakcijai nepriklausantys trys tarybos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius