Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 10

„Vilniaus vandenų“ direktorius apie keistais maršrutais kompostinę žemę vežančius sunkvežimius: abejonių yra

„Vilniaus vandenų“ direktorius Marius Švaikauskas neslepia, kad 15min paskelbtas vaizdo įrašas, kaip iš jo vadovaujamos įmonės teritorijos į niekur išvažiuoja sunkvežimiai, kurie turėtų išvežti kompostinę žemę, ir jam pačiam sukėlė klausimų. Esą ne į visus jau atsakyta, tačiau kol kas atsakymai neleidžia įtarti, kad kažkas daroma neteisėtai ir mėginant pasipelnyti. Vis dėlto direktorius tikisi sulaukti audito ataskaitos ir tuomet nuspręsti galutinai.

Keistus sunkvežimių maršrutus užfiksavo keli vilniečiai, stebėję, kaip iš „Vilniaus vandenų“ nuotekų valyklos teritorijos išvažiuoja sunkvežimiai, pakyla į kalną ir sustoja šalia Gariūnų turgaus.

Pastovi ilgiau nei valandą, o paskui grįžta atgal. Pagal važtaraščius kiekvienas sunkvežimis tuo metu į laukus Vilniaus rajone turėjo vežti apie 20 t kompostinės žemės.

Teisinosi sekimu

Konkursą dėl dumblo apdorojimo ir tvarkymo pernai vasarą laimėjo bendrovė „Bioineksas“, ji darbus vykdo nuo šių metų vasario.

„Vilniaus vandenys“ tvirtino, kad jie moka už dumblo sutvarkymą dalimis, todėl permokos už tuščią važinėjimą nebus: „Siekiant turėti papildomus saugiklius – kad bendrovė „Bioineksas“ deramai ir iki galo įvykdys savo įsipareigojimus, bendrovė už suteiktą paslaugą atsiskaito dalimis: 60 proc. sumokama perduodant dumblą „Bioineksui“ ir 40 proc. – kai paslaugos teikėjas sausintą dumblą sukompostuoja, pateikia komposto tyrimo rezultatus bei kompostuotą žemę išveža.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Keisti dumblą iš „Vilniaus vandenų“ vežančių mašinų maršrutai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Keisti dumblą iš „Vilniaus vandenų“ vežančių mašinų maršrutai

Visiškai su paslaugos teikėju bendrovė atsiskaito tik jam įvykdžius įsipareigojimus – išvežus sukompostuotą žemę iš valyklos teritorijoje esančios „Bioinekso“ dumblo kompostavimo aikštelės bei pateikus pažymą, kur realizuojamas kompostas. Tikslūs perduodamo dumblo, sukompostuoto ir išvežto komposto kiekiai fiksuojami kas mėnesį rengiamose ataskaitose.“

UAB „Bioineksas“ vadovas Marius Paulauskas situaciją aiškina taip: esą vairuotojai pamatė, kad kažkas juos seka, ir nenorėdami atskleisti komercinės paslapties, kam ši kompostinė žemė skirta, niekur nevažiavo. Be to, kartais mašinos grįžta, jeigu nepriima klientai, tarkim, dėl meteorologinių sąlygų.

Plačiau skaitykite čia: Iš dumblo gauto komposto išvežimas iš „Vilniaus vandenų“ užminė mįslę: sunkvežimiai valandą stovi prie Gariūnų ir grįžta atgal.

VIDEO: Keisti dumblą iš „Vilniaus vandenų“ vežančių mašinų maršrutai

Istorija susidomėjo ir Vilniaus m. tarybos Kontrolės komitetas, kurio pirmininkė Agnė Zuokienė 15min teigė, kad mėginama surinkti visą informaciją ir tuomet galbūt net svarstyti galimybę kreiptis į teisėsaugos institucijas, jeigu bus matomas toks poreikis.

Tvirtina tikrinantys duomenis

Pats „Vilniaus vandenų“ direktorius Marius Švaikauskas neslepia, kad ši istorija jam pačiam sukėlė daug klausimų, todėl esą kol kas atidėjo kitus darbus ir mėgina įsigilinti į šios situacijos duomenis.

„Mane patį ne viskas įtikina – turiu įsitikinti pats, gal tada galutinai išsisklaidys mano abejonės“, – tikino direktorius.

Jo teigimu, dumblo tvarkymo projektą laimėjusios bendrovės „Bioineksas“ vadovo teiginių, kad sunkvežimius kažkas sekė, todėl nebuvo važiuojama į galutinį tašką, kur privalėjo būti išvežta kompostinė žemė, „Vilniaus vandenys“ nevertina.

Mums esmė yra dokumentai, atitiktis ir kad būtų kompostas tinkamai sutvarkytas.

„Aš šito dalyko net nevertinu – mes pasiklausėme, mums taip paaiškino, juos išgirdome. Man nuo to paaiškinimo nei geriau, nei blogiau. Aš ėmiausi visų priemonių iš karto peržiūrėti visą procesą ir pats tą darysiu, visa komanda, aukščiausio lygio vadovai vertiname visą procesą, preliminariai pasižiūrėjome, kur kokios rizikos gali būti, patys pasimatavome esančias dumblo krūvas. Atrodo, kad saugiklių į sutartį prisidėliojome. Jie atsakingi už tai yra, tie paaiškinimai jiems yra, ne man.

Mums esmė yra dokumentai, atitiktis ir kad būtų kompostas tinkamai sutvarkytas. Ar juos sekė, ar kaip, ar yra komercinės paslaptys, tai jos ne mūsų, mes ne tam juos samdome, mes norime, kad būtų sutvarkytas dumblas.

Jeigu jie įtaria kažką, tegu kreipiasi į ikiteisminio tyrimo institucijas ar dar kažkur. Nes jeigu bus pažeidinėjamos „Vilniaus vandenų“ teisės ir mes rasime nors vieną tai liudijantį objektyvų dalyką, ko kol kas neradome, mes nedvejodami kreipsimės į ikiteisminio tyrimo institucijas“, – tikino M.Švaikauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Švaikauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Švaikauskas

Galvotų nutraukti sutartį

Jis tikino, kad tikrai neketinama toleruoti jokių nusižengimų sutarčiai ar kokių nors neteisėtų veiksmų. Esą tam ir buvo skelbiamas konkursas, kad jame galėtų dalyvauti ne viena įmonė, kadangi iki tol daug metų „Vilniaus vandenų“ nuotekų valykloje susidariusį dumblą tvarkiusi bendrovė sulaukdavo kritikos dėl netinkamos veiklos.

„Mums svarbiausia, kad nebus sumokėta už neišvežtą perdirbto dumblo dalį“, – teigė M.Švaikauskas, užtikrindamas, kad bendrovė negavo sąskaitos už tomis dienomis (lapkričio paskutinę savaitę) važinėjusių sunkvežimių tariamai išvežtą dumblą – „Bioineksas“ nurodė, kad šitos dumblo dalies neišvežė. Sąskaitą už lapkritį „Vilniaus vandenys“ gavo, anot direktoriaus, gruodžio pradžioje. Jis taip pat tikino, kad sąskaitos apmokamos per 40 dienų tik patikrinus duomenis.

Jeigu bus pažeidinėjamos „Vilniaus vandenų“ teisės ir mes rasime nors vieną tai liudijantį objektyvų dalyką, mes kreipsimės į ikiteisminio tyrimo institucijas.

„Mes įsitikiname, kad tai nebūtų išversta patvory, todėl prašome pateikti gavėjus su jų parašais ir pan. Tai dar papildoma priemonė užtikrinti tinkamą sutvarkymą, dar papildomas kontrolės saugiklis“, – sakė M.Švaikauskas, papildydamas, kad lyginamos ir svėrimo, dumblo perdavimo ataskaitos, laboratoriniai duomenys.

„Preliminariai viską patikrinome, bet dar inicijavau ir auditą. Galbūt auditas galėtų kokias nors papildomas kontrolės priemones pasiūlyti“, – kalbėjo „Vilniaus vandenų“ direktorius, kuris tikisi, kad audito išvados bus parengtos iki metų pabaigos.

Jis neslėpė, kad abejonių turi ir jeigu jos pasitvirtins, „Vilniaus vandenys“ mėgins nutraukti sutartį su rangovu. Tačiau kol kas jokiam dumblo tvarkymo konkursą laimėjusios bendrovės procesui priekaištų nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius