-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 21

Vilniaus Vokiečių gatvės aptarimas: žvaigždžių alėją nurungė gyventojų problemos dėl kiemų

Vokiečių gatvė Vilniaus Senamiestyje laukia rekonstrukcijos. Tačiau procesas gali įstrigti, kadangi mero Remigijaus Šimašiaus kiek neatsargiai garsiai išsakyta mintis apie būsimąją žvaigždžių alėją šioje vietoje sukėlė diskusijų bangą. Daugelis piktinosi, kad pačioje Senamiesčio širdyje bus garbinamos pramogų pasaulio žvaigždės, pamirštant istorinę atmintį.
Vokiečių g. apšvietimo vizualizacija
Vokiečių g. apšvietimo vizualizacija

Vokiečių gatvė yra viena pagrindinių Senamiestyje, tačiau praradusi senamiesčiui būdingą viduramžišką dvasią ji visiškai nedera prie bendro Vilniaus senosios dalies vaizdo. Iki II pasaulinio karo ši gatvė atrodė visiškai kitaip, bet senojo žydų kvartalo pastatai buvo apgriauti, o vėliau ir iš viso nušluoti nuo žemės paviršiaus, nes čia planuota nutiesti didelę transporto magistralę. 

Ši gatvė – viena seniausių Vilniuje, o Vokiečių pavadinimas jai prigijo dėl gatvėje dar Gedimino laikais gyvenusių vokiečių pirklių, taip pat retesnių profesijų amatininkų, kuriuos Lietuvos didysis kunigaikštis pakvietė iš įvairių Hanzos miestų. 

Sovietmečiu planuota per Vilniaus senamiestį nutiesti dvi dideles transporto magistrales. Viena iš jų sujungtų Ukmergės ir Molėtų plentus su Minsko plentu ir driektųsi per Vilniaus, Vokiečių bei Aušros Vartų gatves. Antroji jungtų Kauno plentą su Antakalniu per Trakų, Dominikonų ir Universiteto gatves.

VIDEO: Vilniaus mero R. Šimašiaus komentaras apie Vokiečių g. rekonstrukciją

Atstatymo nebus

Taip nenutiko, tačiau Vokiečių gatvė pertvarkyta neatpažįstamai: rytinį gatvės vaizdą formavęs užstatymas buvo nugriautas, kaip ir Didžioji sinagoga ir kiti giliau kvartale buvę žydų namai. Tad dabar Vokiečių gatvė yra tarsi dviguba – rytinėje jos pusėje eismas vyksta abiem kryptimis XX a. antrojoje pusėje naujai įrengta trasa, priešais – vienpusis, nuo Vilniaus ir Trakų g. Rotušės a. link, senąja autentiška Vokiečių gatve.

Projektinius pasiūlymus rekonstruoti šią gatvę parengė savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“. Pagrindinė mintis – atkurti senąją Vokiečių gatvės trasą, pažymėti buvusį užstatymą ir organizuoti saugų eismą pėstiesiems. Vienpusio transporto eismo nebeliks, automobiliai važiuoti galės dabar esančia dvipusio eismo gatve rytinėje gatvės pusėje, čia keisis tik automobilių statymo tvarka.

Atkurti senąją Vokiečių gatvės dvasią ketinama ne atstatant senuosius pastatus, o grindinyje pažymint buvusio užstatymo pamatus, buvusių pastatų plotus įamžinant žaliąja zona. O gatvės pradžioje, netoli Rotušės, galvojama eksponuoti pamatų fragmentus. Kitur to padaryti nebus galima dėl ten suklotų komunikacijos tinklų.

Žvaigždžių alėjos „spindesys“ priblėso

Vienas iš dalykų, sukėlusių išties daug diskusijų, buvo žvaigždžių alėjos atsiradimas Vokiečių gatvėje. Meras iš pradžių pasveikino šią idėją, tačiau vėliau buvo priverstas apie tai nebekalbėti, nes sulaukta didžiulio visuomenės pasipriešinimo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus Vokiečių gatvė dabar
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus Vokiečių gatvė dabar

Pirmasis būsimosios rekonstrukcijos aptarimas surengtas Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute. Nors renginys vyko darbo dienos 11 valandą, žmonių susirinko pilna salė.

Jame R.Šimašius jau tvirtino, kad alėja tėra viena nedidelė detalė iš viso projekto. Ir kad pirmasis aptarimas toli gražu nėra paskutinis, todėl dar kurį laiką bus laukiama visuomenės pasiūlymų, kaip ir ką projekte galima būtų tobulinti.

„Žvaigždžių alėja arba kultūros veikėjų įamžinimo vieta, kuri yra plane, tik nedidelė projekto dalis, išties ji sukėlė daug diskusijų, bet jų ir reikia, kad būtų nuspręsta, ar tai turėtų būti, kaip turėtų atrodyti. Aš manau, kad turime diskutuoti tol, kol žmonės supras, kad turime tai, ko reikia šioje vietoje“, – kalbėjo meras.

Visuomenės ir meno veikėjų įamžinimo plytelių eskizas.
Visuomenės ir meno veikėjų įamžinimo plytelių eskizas.

Tarp alėjos idėjos autorių buvo minimi Tomas Augulis, Andrius Mamontovas. R.Šimašius įsitikinęs, kad visas naujas idėjas reikia sveikinti ir už jas padėkoti. „Ar ji turi būti realizuota čia, ar kitur, tai atskiras klausimas“, – paklaustas, ar pats remia tokios alėjos įrengimą Vokiečių gatvėje, kalbėjo meras.

Pateiktame plane numatyta beveik 40 naujų automobilių stovėjimo vietų, gatvę planuojama apšviesti daugiau nei 50 naujų LED ekonomiškų šviestuvų. Planuojama atnaujinti 2162 kv.m gatvės autentišku XX a. pr. grindinį, pasodinti 800 naujų krūmų, 30 naujų medžių, įrengti 500 kv.m gėlyną, palikti daug žalios vejos. Planuojama pakloti 11 291 kv.m naujos dangos pėsčiųjų, dviračių takams, naujose perėjose, įrengti vaizdo stebėjimo kameras, vaikų žaidimų aikštelę.

Svarstys iki rugsėjo

Projektinių pasiūlymų autorė, „Vilniaus plano“ architektė Jurga Večerskytė-Šimeliūnė, pristačiusi projektą, išsakė ir viltį, kad aptarimai padės apsispręsti, koks bus galutinis planas, pagal kurį miestas tvarkys Vokiečių gatvę.

Susirinkę Senamiesčio gyventojai išties daug klausimų turėjo dėl to, kaip rekonstrukcija palies jų kasdienį gyvenimą: kaip bus sprendžiamos kiemų, privažiavimų, automobilių statymo problemos.

Pasak mero, iki rugsėjo bus viešai, išsamiai diskutuojama apie Vokiečių gatvės rekonstrukcijos sprendinius – ką ir kaip daryti. „Visi dalykai yra svarbūs, žmonės mini ir įvažiavimus į kiemus, ir šiukšlių išvežimą. Viskas kartu nagrinėjama su gatvės rekonstrukcija, mes apie tai diskutuosime su visuomene, spręsime, kiek į tai investuosime. Nesinori dabar pasakyti, kad ant galvų nuleisime projektą, nors dėl jo dar nėra iki galo sutarta. Todėl turi grįžti tradicija viešų aptarimų“, – kalbėjo R.Šimašius.

Kol kas nėra žinoma, kiek projektas galėtų kainuoti. Tai priklausys nuo galutinių sprendimų, bet tikimasi, kad sumos nebus neįkandamos Vilniaus miestui.

Vokiečių g. perspektyva Šv. Kotrynos bažnyčios link
Vokiečių g. perspektyva Šv. Kotrynos bažnyčios link

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius