-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 01

Vilniaus žydas S.Gurevičius skundžia Lietuvos žydų bendruomenės vadovo rinkimų tvarką

Vilniaus žydų bendruomenės valdybos narys Simonas Gurevičius inicijavo peticiją dėl naujos Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) pirmininko rinkimų tvarkos. Peticijoje reikalaujama, kad būtų palikta anksčiau taikyta rinkimų tvarka.
Simonas Gurevičius
Simonas Gurevičius / Rūtos Strakšaitės nuotr.

Buvęs ilgametis Lietuvos žydų bendruomenės direktorius S.Gurevičius BNS patvirtino ir pats kandidatuosiantis į LŽB pirmininko postą.

Dokumente rašoma, kad likus mėnesiui iki žydų bendruomenės vadovo rinkimų pakeitus jų tvarką buvo sumažinta regioninių žydų galia.

Dokumente rašoma, kad likus mėnesiui iki žydų bendruomenės vadovo rinkimų pakeitus jų tvarką buvo sumažinta regioninių žydų galia.

Ankstesniuose žydų bendruomenės pirmininko rinkimuose LŽB priklausantys regioniniai padaliniai turėjo po vieną balsą šimtui bendruomenės narių, o likę LŽB priklausantys juridiniai asmenys – apskritai vieną balsą.

Dabar po vieną balsą turės tiek regioniniai padaliniai, tiek kiti juridiniai asmenys, priklausantys Žydų bendruomenei.

„Pažymėtina, kad jau bene dešimt metų LŽB taryba sąžiningai laikydavosi šio LŽB įstatuose tvirtinto principo ir visų regioninių žydų bendruomenių atžvilgiu nustatydavo tokią atstovavimo kvotą: šimtui bendruomenės narių – vienas balsas“, – rašoma peticijoje.

„Tačiau 2017 metais balandžio 19 dieną vykusiame LŽB tarybos posėdyje, nesant jokiam teisiniam pagrindui ir pažeidžiant LŽB narių bendrai patvirtintus įstatus, buvo priimtas sprendimas kiekvienai regioninei žydų bendruomenei suteikti tik vieną balsą, nepriklausomai nuo to, kiek ji turi atstovaujamų narių“, – teigiama dokumente.

S.Gurevičius BNS sakė, kad pirmininko rinkimų tvarka buvo pakeista prieš pat balsavimą, vyksiantį antroje gegužės pusėje.

„Akivaizdu, kažkas pamiršo demokratijos principus arba tiesiog labai nori išsaugoti valdžią“, – teigė Vilniaus žydų bendruomenės valdybos narys.

Peticijoje, kurią, pasak jo, jau pasirašė apie šimtas žydų, reikalaujama palikti galioti senąją tvarką.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Faina Kukliansky
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Faina Kukliansky

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė F.Kukliansky neigė kaltinimus, jog siekia išsaugoti postą. Ji tvirtino dar niekam nepranešusi, ar apskritai sieks antros kadencijos.

„Aš dar niekur nesu pranešusi ar paskelbusi, ar dalyvausiu rinkimuose“, – BNS sakė F.Kukliansky.

Jos teigimu, Lietuvos žydų bendruomenės taryba tvirtina balsavimo tvarką prieš kiekvienus pirmininko rinkimus.

„Anksčiau nebuvo imama domėn, kad, pavyzdžiui, žydų mokykloje yra 350 mokinių, visi turi po du tėvus, mokytojai yra, jų šeimos. Tai yra didelės organizacijos. Tai išeina, kad paskui tie patys žmonės gali atsirasti ne tik kaip mokyklos nariai, bet ir Vilniaus žydų bendruomenės nariai, įvairių kitų organizacijų atstovai“, – kalbėjo F.Kukliansky.

Lietuvos žydų bendruomenė vienija apie 4 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius