Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2019 02 07

Vilniaus žydų biblioteka atšaukė draudimą Izraelio politikos kritikėms atvykti į diskusiją

Vilniaus žydų viešoji biblioteka ketvirtadienį atšaukė draudimą į diskusiją apie Artimuosius Rytus atvykti Izraelio politikos kritikėms.
Rytų Jeruzalė
Rytų Jeruzalė / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Tokią poziciją bibliotekos vedėjas Žilvinas Beliauskas paskelbė po to, kai viena aktyvistė viešai pranešė, kad ji Izraelio ambasados prašymu nebuvo registruota į renginį.

„Tas buvo, bet mes dabar jau išsiaiškinome, kad tai buvo nesusipratimas ir aš į jas kreipsiuosi, ir pakviesiu dalyvauti, ir paskelbsiu tai socialiniuose tinkluose“, – BNS sakė Ž.Beliauskas.

Paprašytas pakomentuoti situaciją, jis teigė, kad įvyko „bendro pobūdžio nesusišnekėjimas“ ir plačiau situacijos nekomentavo.

„Jeigu leisiuosi į detales, aš galiu ką nors ne taip, netiksliai pasakyti, iškreipti informaciją, man pačiam iki galo kaip ir neaišku. Bet dabar aišku, kad visus kviečia, atsiprašo už nesusipratimą ir biblioteka, ir ambasada“, – tvirtino bibliotekos vedėjas.

Dienraščio „Lietuvos žinios“ žurnalistė, aktyvistė Goda Jurevičiūtė BNS ketvirtadienį teigė užsiregistravusi į renginį, tačiau vėliau gavusi atsakymą, kad registracija nebuvo patvirtinta.

Žurnalistė sakė sulaukusi Ž.Beliausko paaiškinimo, kad jam Izraelio ambasada atsiuntė žmonių, kurie į renginį neturėtų būti leidžiami, sąrašą.

„Mane išties labai nustebino toks Izraelio ambasados ir Vilniaus žydų viešosios bibliotekos sprendimas. Vis dėlto, renginys vadinamas diskusija, tačiau jei į ją neįleidžiami asmenys, priklausomai nuo jų pažiūrų, kas iš tos diskusijos lieka?“, – kalbėjo aktyvistė.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gabrielė Tervidytė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gabrielė Tervidytė

Palestiniečių rėmėja Gabrielė Tervidytė sakė į renginį užsiregistravusi feisbuke, tačiau vėliau jo anonso neberadusi.

Susisiekusi su biblioteka, ji teigė sužinojusi, kad registracija nepriimta. G.Tervidytė tvirtino, jog biblioteka jai nepaaiškino, kodėl taip įvyko.

„Keista, kad jie naudoja žodį „diskusija“, nes tai net nėra pokalbis. Tai yra vienašališkas pasakojimas“, – sakė G.Tervidytė.

Vilniaus žydų viešoji biblioteka yra Adomo Mickevičiaus bibliotekos padalinys.

Izraelio ambasada atsisakė komentuoti situaciją.

„Izraelio ambasada žiniasklaidoje nekomentuoja procedūrų, susijusių su Izraelio diplomatų dalyvavimu“, – sakė ambasados atstovė spaudai, atsakydama į BNS klausimą, ar ambasada atsiuntė bibliotekai nepageidaujamų asmenų sąrašą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Amiras Maimonas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Amiras Maimonas

Penktadienį vyksiančiame renginyje pranešimą skaitys Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas, diskusijoje dalyvaus europarlamentaras Petras Auštrevičius ir politikos apžvalgininkas Vladimiras Laučius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius