Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 17

Asmens duomenis žūtbūt norėjusi apsaugoti vilnietė Astra prisipažįsta apgavusi valstybę: „Rinkausi mažesnę blogybę“

Mirus mamai Astrai teko atlikti tam tikrus formalumus: Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje (SPIS) ji turėjo užpildyti prašymą dėl laidojimo pašalpos skyrimo. Moteris labai nustebo, kad pildant dokumentą buvo paprašyta ne tik jos, bet ir kartu gyvenančių šeimos narių – vyro, sūnaus – asmens duomenų. Tokį perteklinės informacijos reikalavimą Astra vadina tiesiog nesąmone. Saugodama artimųjų duomenis ji nusprendė apeiti sistemą – apgavo valstybę, bet išliko sąžininga sau.
Sukryžiuoti pirštai
Sukryžiuoti pirštai / Fotolia nuotr.

SPIS – tai informacinė sistema, veikianti pagal bendradarbiavimo sutartis tarp Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) ir visų šalies savivaldybių. SPIS paskirtis – registruoti ir kaupti informaciją apie savivaldybėse teikiamą socialinę paramą: socialines išmokas ir kompensacijas, socialinę paramą mokiniams, socialines paslaugas, veiklą, vykdomą vaiko teisių apsaugos srityje, ir kt.

Mirus mamai, galimybe elektroniniu būdu pateikti prašymą laidojimo pašalpai gauti pasinaudojo ir vilnietė Astra. Tačiau ji iškart susidūrė su keblumais. Pildant formą atsirado klausimas apie kartu gyvenančius šeimos narius.

„Man tai iškart pasirodė keista, nes mama ir mano šeima gyvenome atskirai. Kodėl prašydama laidojimo pašalpos turėčiau pateikti savo vyro ir sūnaus asmens duomenis: asmens kodą, deklaruotą ir faktinę gyvenamąją vietą?“ – svarstė moteris.

Ieškodama atsakymų ji susisiekė su atsakingais tarnautojais Vilniaus miesto savivaldybėje. Pastarieji esą paaiškino, kad tokių duomenų gali prireikti ateityje, pavyzdžiui, kai būtų prašoma kokios nors kitos pašalpos.

„Nusistebėjau: nei aš, nei šeimos nariai jokios pašalpos neprašėme ir neplanuojame, o, jei jau teks, tai imsime ir užpildysime pakartotinai“, – įspūdžiais dalijasi Astra.

Ragelyje – iškalbinga tyla

Pokalbio telefonu metu Astrai buvo pasiūlytos dvi išeitys, kaip išvengti artimųjų duomenų atskleidimo: arba atvykti į Vilniaus miesto Socialinės paramos centrą ir čia užpildyti prašymą, arba SPIS sistemoje nurodyti, kad gyvena viena.

Nežinau, kodėl Kukuraičiui nerūpi, kodėl žmonės turi apgaudinėt valstybę, kad nebūtų užtampyti biurokratiniuose koridoriuose.

„Tai pameluoti?“ – nustebo Astra. Tyla ragelyje buvo iškalbinga.

„Gaišti laiką kelionei į socialinės paramos centrą nenorėjau, todėl nusprendžiau apgauti sistemą. Tiesa, užpildžius formą iškrenta įspėjimas, kad nurodyti duomenys gali būti sutikrinami su Registrų centro duomenimis ir, jei jie nesutaps ar bus neteisingi, galiu negauti pašalpos. Bet šiandien patikrinau – aš ją gavau“, – pasakoja Astra.

Nepateikti duomenų – principo reikalas

Bute, kuriame gyvena Astra, oficialiai registruotas ir jos sutuoktinis su sūnumi. Vadinasi, sistema arba negretino sukauptų duomenų, arba dėl kokių nors priežasčių prie neatitikimų neprikibo.

Nepaisant to, Astra jaučia pilietinę pareigą iškelti klausimą viešai.

„Tai – principo reikalas: kodėl turėčiau pateikinėti savo vyro asmens kodą, jei jis su tuo mirusiu žmogumi neturi jokio giminystės ryšio? Mano sūnus jau pilnametis ir, tiesą sakant, jo asmens kodo net nežinau. Mano giliu įsitikinimu, šiame kontekste prašoma pateikti informacija yra visai nereikalinga. Nesu paranojiška, bet pati dirbu draudimo srityje ir kaip tik išklausiau mokymus apie asmens duomenų apsaugą: vardas, pavardė, gyvenamoji vieta, asmens kodas – tai jau pakankamai svarbūs duomenys. Ir jų daug”, – įsitikinusi Astra.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

SPIS'e velnias koją nusilaužtų?

Socialinius klausimus Vilniaus miesto savivaldybėje kuruojantis mero pavaduotojas, socialdemokratas Gintautas Paluckas pripažino ne kartą girdėjęs gyventojų skundų dėl SPIS sistemos.

Mano giliu įsitikinimu, šiame kontekste prašoma pateikti informacija yra visai nereikalinga.

„Nežinau, kodėl Kukuraičiui (SADM ministras – Linas Kukuraitis, red. past.) nerūpi, kodėl žmonės turi apgaudinėt valstybę, kad nebūtų užtampyti biurokratiniuose koridoriuose. Piniginės socialinės paramos įstatymas yra vienas smulkmeniškiausiai reglamentuojančių įstatymų visoje mūsų teisinėje sistemoje. Ir viskas sukišta ir suprogramuota tame SPIS'e – velnias ten koją gali nusilaužti “, – svarstė G.Paluckas.

Jo nuomone, žmonės kenčia sukandę dantis. „Su SPIS daugiausiai reikalų turi pažeidžiamiausias, silpniausias sluoksnis, nelabai turintis įgūdžių ginti savo teises, todėl ir rankioja tas visas pažymas, viską pildo. O tie, kurie išsilavinę ir įsitvirtinę darbo rinkoje, iškart kelia klausimus“, – kalbėjo G.Paluckas.

Atsiprašo ir žada trūkumą pašalinti

Susipažinusi su vilnietės Astros skundu SADM padėkojo už atkreiptą dėmesį į nesklandumą.

Artimiausiu metu pildyti formos, norint gauti laidojimo pašalpą, nebereikės.

„Atsiprašome, kad funkcionalumo trūkumas sukėlė jūsų minimai vilnietei nepatogumų. Šiuo metu teisės aktai nenumato, kad būtų privalu nurodyti šeimos duomenis, prašant laidojančiam asmeniui skirtos laidojimo pašalpos. Tačiau, kadangi pirmą kartą prisijungus prie SPIS yra pildoma SP-1 forma (šeimos duomenys socialinei paramai gauti), to sistema paprašė ir šį kartą.

Atsižvelgiant į tai, kad laidojimo pašalpa yra vienetinė, iš tiesų šeimos duomenų teikti nėra būtina. Pasirūpinsime, kad artimiausiu metu šis funkcionalumo trūkumas būtų ištaisytas ir SP-1 formos pildyti, norint gauti laidojimo pašalpą, nebereikės“, – 15min paaiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja viešiesiems ryšiams Eglė Samoškaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius