Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2023 04 22

Vilnietė, atvežusi katiną į kirpyklą, atsiėmė jį negyvą

Saulėta šeštadienio diena vilnietei Miretai turėjo būti graži ir šeimyniška, tačiau po apsilankymo su augintiniu gyvūnų kirpykloje nuotaika paženklinta gedulo žyme. Dabar ir institucijos aiškinsis, kas tokio nutiko gyvūnėlių kirpykloje, kad šis nugaišo.
Šeimininkų tikinimu, škotų nulėpausis Marselis buvo sveikas katinėlis.
Šeimininkų tikinimu, škotų nulėpausis Marselis buvo sveikas katinėlis. / Miretos nuotr.

Mireta, neslėpdama jaudulio, 15min pasakojo, kad šeštadienį apie 11 val. 30 min. savo katinėlį Marselį atvežė į „PetCity“ kliniką „Ozo“ prekybos centre.

Škotų nulėpausių veislės katinui, kuriam ne daugiau kaip treji metai, turėjo būti nukirpti nagai, sušukuotas kailis. „Tai visiškai įprasta procedūra, atliekama prieš sezoną. Paklausiau, ar turėtume pasilikti. Tačiau mums pasiūlė pasiimti katinėlį po valandos ar pusantros“, – pasakojo Mireta.

Jos augintis Marselis liko klinikoje, o ji pati nuėjo su vyru netoliese išgerti kavos.

Miretos nuotr./Miretos augintinis Marselis
Miretos nuotr./Miretos augintinis Marselis

Tačiau netrukus šeimininkė sulaukė skambučio: Marselis stresuoja ir prašoma ateiti jį pasiimti.

Įžengusi į kliniką, kur paliko katinėlį, pora išgirdo darbuotojus sakant, kad yra blogų naujienų.

„Pasakė, kad gyvūnas labai stresavo ir jis negyvas. Dar pasakė, kad gydytojas bandė padėti, kažką suleido, bet... Netikėjau, kad dėžėje, kurioje atvežėme Marselį, parsivešime jį jau negyvą“, – pasakojo pašnekovė. Ji teigė, kad tokia procedūra – nagų kirpimas, sušukavimas – katinėliui buvo atlikta ne kartą.

Vilniečių porai susidarė įspūdis, kad klinikos darbuotojai šioje situacijoje savo kaltės neįžvelgė.

„Mes neatvežėme sergančio katino. Mes jį vežėme net ne į kliniką, o į gyvūnų kirpyklą“, – piktinosi Marselio šeimininkė.

Ieškodama atsakymo, kas gi nutiko katinėliui, pora kreipėsi ir į policiją, į veterinarą. Nors „PetCity“ ir siūlė palaikyti katino kūną, šeima jį perdavė savo veterinarui. Vėliau bus atlikta ekspertizė, po kurios ir paaiškės, kodėl nugaišo Marselis.

Miretos nuotr./Miretos augintinis Marselis
Miretos nuotr./Miretos augintinis Marselis

„Ėmė keistai kvėpuoti“

15min šeštadienio popietę susisiekė su „PetCity“.

„Katinas buvo atvestas į kirpyklą šukavimo procedūrai. Atlikdama procedūrą kirpėja pastebėjo, kad augintinis pradėjo keistai kvėpuoti ir blaškytis. Kadangi „PetCity Ozas“ centre yra įsikūrusi ir veterinarijos klinika, kirpėja nedelsdama kreipėsi į šalia dirbančius veterinarijos gydytojus, kurie suteikė skubią būtinąją pagalbą atsižvelgiant į gyvūno būklės pokyčius. Tiksliai mirties priežasčiai nustatyti, „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytojai rekomendavo kreiptis į LSMU Veterinarijos patobiologijos katedrą.

Reiškiame nuoširdžią užuojautą ir apgailestaujame dėl šio įvykio“, – komentuoja „PetCity“ atstovai.

Tuo metu Marselio netekusi Merita analogiškai procedūrai buvo užrašiusi ir kitą šeimos katiną. Tačiau po šeštadienio įvykių persigalvojo.

„Katės jautresnės stresui“

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentė dr. Dalia Juodžentė, komentuodama situaciją, teigė, kad katės, kaip rūšis kur kas jautresnė patiriamam stresui.

„Ar gyvūnas gali nugaišti dėl patirto streso? Žinokite, taip. Ir rastumėte nemažai mokslinių straipsnių, kurie tai patvirtintų. Gyvūnui stresą gali kelti nauja aplinka, kvapai, garsai. Ir pati procedūra – jei gyvūnas prieš tai buvo maudomas, o katės to nelabai mėgsta – kelianti stresą“, – kalbėjo specialistė.

Ji neabejojo, kad klinikoje buvę specialistai ėmėsi visų priemonių, kaip tą stresą sumažinti, nes privalu išklausyti gyvūnų gerovės kursus.

Miretos nuotr./Miretos augintinis Marselis
Miretos nuotr./Miretos augintinis Marselis

„Visiems visko pasitaiko, bet jei gyvūnui buvo teikiama pagalba – manau, kad buvo padaryta viskas, kas įmanoma“, – neabejojo veterinarijos mokslų daktarė D.Juodžentė.

Anot jos, išlieka ir tikimybė, kad katinėlis turėjo sveikatos sutrikimų, kurie anksčiau liko nepastebėti. Visa tai parodys atliktas skrodimas.

Iš tūkstančių augintinių – tik vienas atvejis

Gyvūnų prieglaudos „Naminukai“ vadovė Goda Smilgė, išgirdusi Miretos augintinio istoriją, atsiduso – pati yra auginusi škotų nulėpausių veislės katę.

„Žinau, kokie jie meilūs padarėliai. Suprantu, ką išgyvena ta šeima“, – teigė pašnekovė.

Per beveik vienuolika įstaigos gyvavimo metų „Naminukų“ komanda namus surado 4000 kačių ir buvo tik vienas atvejis, kai katė nugaišo dėl patirto streso.

Vida Press nuotr./Katės
Vida Press nuotr./Katės

Nedidelis katinėlis buvo transportuojamas automobiliu specialioje dėžėje. Kai jis ėmė keistai lekuoti – bandyta jį nuvežti pas veterinarijos specialistus. Tačiau nesėkmingai, o katė nugaišo. Tada konstatuota, kad didžiulis stresas buvo lemtingas.

„Taigi, per šitiek metų buvo tik vienas vienintelis atvejis. Tačiau būna atvejų, kai šeimininkai sako, kad katinėlis sveikas. Kai taip sakoma, dažnai turima galvoje, kad nerodė jokių simptomų. Tačiau būna, kad širdis silpna, bet jokie simptomai to neparodo. Todėl ir sakoma, kad sveikas“, – svarstė G.Smilgė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius