-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 09

Vilniaus planus nukelti karių stelas Antakalnio kapinėse Rusijos ambasada vadina šventvagyste

Vilniaus miesto taryba pritarė sprendimui nukelti sovietinių karių stelas Antakalnio kapinėse. Kaip teigė sostinės meras, jos nėra susijusios nei su palaidojimais, nei su antkapiais. Kapų po jomis nėra, jie buvo iškelti. Neilgai trukus Rusijos ambasada Vilniuje savo feisbuko paskyroje pasidalijo pasipiktinimu, esą tai barbarizmas ir provokacija, iškraipydama informaciją apie palaidojimų vietas.
Vilniaus Antakalnio kapinės gegužės 9 dieną
Vilniaus Antakalnio kapinės gegužės 9 dieną / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus sprendimas – nukelti

Šį pirmadienį Kultūros paveldo departamento Vertinimo taryba nusprendė Antakalnio kapinėse stovinčias šešias sovietų karių stelas išbraukti iš nekilnojamųjų kultūros vertybių registro, taip atverdama kelią savivaldybei priimti sprendimą dėl jų nukėlimo.

„Šiandien galime dėti tašką šioje istorijoje: pirmadienį iš KPD gavome pritarimą, kad tos stelos, meno kūrinys, nėra susijęs su palaidojimais, nėra susijęs antkapiais (...). Gavę tokį išaiškinimą, galime nukelti stelas ir grąžinti viską, kaip yra“, – miesto tarybos posėdyje sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Jis pabrėžė, kad palaidotų karių šioje vietoje nebėra, jie iškelti. Anot mero, tris dešimtmečius šių skulptūrų nukėlimo laukta dėl to, jog „Lietuvoje ir Vilniuje esame mandagūs žmonės“ ir kapinėse imtis skulptūrų nukėlimo yra „ne toks ir geras jausmas“.

„Bet, kita vertus, neturime bėgti ir nuo fakto, kad vis dėlto sovietų valdžia labai savotiškai elgėsi su viešosiomis erdvėmis. Iš tikrųjų, sovietai taip ir darė – kapinėse sukurdavo aikštes, o aikštėse laidodavo žmones“, – kalbėjo R.Šimašius.

Ambasada: tai šventvagystė ir barbarizmas

Toks Vilniaus politikų sprendimas neliko nepastebėtas Rusijos – šios šalies ambasada ketvirtadienį „Facebook“ pasidalijo įrašu, kuriame teigiama, kad Vilniaus savivaldybės sprendimas demontuoti šešias granitines sovietų karių stelas, kurios yra pagrindinis memorialinio komplekso Antakalnio kapinėse elementas, „pavadinti kitaip kaip šventvagyste ir barbarizmu negalima“.

Ir nors šios stelos nėra antkapiai, o po jomis palaidojimų irgi nėra, ambasadai tai netrukdo tvirtinti, kad taip esą keliama ranka „prieš šventa“ ir kad taip pat ir po monumentu ilsisi palaikai daugiau nei trijų tūkstančių raudonarmiečių, kurie žuvo kovose su naciais 1940 metais dėl Vilniaus.

„Tai yra grynas noras nugriauti paminklus ant kapų!“ – teigia ambasada ir eilinį kartą bando įgelti Lietuvai: „Šis žiaurus poelgis yra ne kas kita, kaip dabartinio Lietuvos politinio režimo blogio koncentracija ir atskleidimas.“

Toliau šis sprendimas vadinamas provokacija, o esą Lietuvos valdžia tikslingai manipuliuoja Antrojo pasaulinio karo istorija, nes iškraipo atmintį apie „herojiškus sovietų karių poelgius“, nes esą tik jų „kraujo ir prakaito“ dėka dabar lietuviai gali gyventi ir auginti vaikus savo žemėje.

Įrašas baigiamas skambiomis frazėmis raginant Lietuvos savivaldybes ir vietos valdžią „nustoti remti ydingą praktiką griauti karių skulptūras ir obeliskus nuo sovietų karių palaidojimo vietų“, kadangi tai esanti gėda, kurią ateities lietuvių tauta „neabejojame, tinkamai įvertins“.

Beje, labai panašiai apie šį sprendimą dar jo nepriėmus kalbėjo posėdyje tarybos narys Romasis Vaitekūnas: „Mes išniekiname kapavietę (...). Kur mes skubame, kam tos emocijos prie žuvusiųjų kaulų, apeinant visus įstatymus, nuosavybės formas, apeinant viską, priimame sprendimas skubos tvarka griauti viską.“

Po tokio kolegos pasisakymo meras R.Šimašius pasakė, kad jam gėda to klausytis, o esą tokia kalba „per Rusijos propagandos kanalus eitų su vėjeliu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius