-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 04 12

Vilniuje COVID-19 lovų užimtumas – ties riba, Kaune ir Klaipėdoje padėtis dar stabili

Vilniuje COVID-19 pacientus gydančios įstaigos teigia artėjančios prie galimybių ribos, ypač dėl personalo trūkumo, Klaipėdoje ir Kaune padėtis, pasak ligoninių atstovų, kol kas dar kontroliuojama.
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr.

Kaip BNS sakė Vilniaus universiteto Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė, visame Vilniaus regione, be reanimacijos, lovų užimtumas pirmadienį siekia 82 proc., t.y. paguldyta 515 pacientų, laisvos liko 108 lovos.

Tuo metu reanimacijos lovų visame regione užimta apie 60 proc. (liko 35 laisvos iš 92 lovų), tik Vilniuje užimta per 70 procentų, t.y. liko 14 laisvų vietų iš 71.

Sudėtingiausia situacija – Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VKML).

„Klinikinėje ligoninėje yra 280 lovų, užimtumas yra 95 proc., t.y. užimta 270, bet gali būti pasikeitimų. O Santaros klinikose iš 159 užimta 130. Mes guldome pačius sudėtingiausius, nes jei prireiks reanimacijos, kad būtų viskas vietoje“, – tvirtino ji.

Klinikinėje ligoninėje yra 280 lovų, užimtumas yra 95 proc., t.y. užimta 270, bet gali būti pasikeitimų.

Klinikų atstovės teigimu, penktadienį atidarytos papildomos vietos Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL), Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre, taip pat Švenčionių ligoninėje. Regioninėse (Švenčionių, Ukmergės, Alytaus) ligoninėse lovų užimtumas, pasak jos, palyginus su sostine, dar nėra didelis, nors pacientų skaičius taip pat auga.

Svarstoma plėsti lovų skaičių VMKL

A.Bilotienė-Motiejūnienė sako, kad šiuo metu su Vilniaus savivaldybe tariamasi dėl papildomų lovų, greičiausiai nauji pacientai bus guldomi į VMKL Antakalnio g. 57 filiale, kur dar gali būti sukurtos vietos sergantiems koronavirusu. Ši įstaiga yra vienintelė regione, skirta tik COVID-19 pacientams ir šiuo metu iš esmės nebeteikianti kitų paslaugų.

„Racionaliausias dalykas, kadangi šuo metu čia yra nenaudojamos lovos su deguonimi – plėsti Antakalnio ligoninėje lovų skaičių, nes pas mus vykdoma skubi, planinė ir kovidinė pagalba (...). Ten atidaryti tikrai yra rezervo. Pagrindinis

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ligoninės registratūra
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ligoninės registratūra

dalykas, dėl ko kalbamės nuo vakar su savivaldybe – žmogiškieji ištekliai“, – sakė ji.

Klinikų atstovė paaiškino, kad ligoninių personalo, lyginant su gruodžio piku, serga mažiau, tačiau daugiau pajėgumų tenka mesti ir vakcinavimo procesui, tad ypač sostinės gydymo įstaigoms darbuotojų vis tiek trūksta.

„Mes, kaip organizuojanti įstaiga, mėginsime iš viso regiono, iš kitų įstaigų, kurios neteikia kovidinės pagalbos, prašyti, kad dedikuotų kažkiek konkretaus personalo. Kiek ko reikia, atsakys savivaldybė su Antakalnio ligonine“, – tvirtino A.Bilotienė-Motiejūnienė.

VMKL: galimybių ribos išsemtos

VMKL koordinatorius COVID-19 gydymui ir organizavimui Algirdas Pilvelis BNS sakė, kad apie galimybes plėsti lovų skaičių viename įstaigos filialų kalbamasi, bet „žmogiškųjų išteklių galimybės jau yra išsemtos“.

„Kad kažką atidarinėtumėme, reikėtų kažką aukoti ir uždarinėti kažkurį padalinį. Tai – vienintelis šansas. Nes ypatingai stebime slaugytojų stoką. Taip, patalpų turime, bet nėra kas jose dirbtų“, – tvirtino VMKL atstovas.

Jis sutinka, kad kolegos iš kitų miestų ligoninių galėtų padėti, bet abejoja, ar jie atsilieps į Santaros klinikų kvietimą.

Mes praktiškai visą laiką dirbame ties maksimalių galimybių riba.

„Mes praktiškai visą laiką dirbame ties maksimalių galimybių riba. Gydytojų dar šiek tiek yra rezervo, bet slaugytojų – ne. Gruodį buvo šiek tiek pagalbos iš išorės: iš poliklinikų, kitų įstaigų, atvykę buvo savanoriai medicinos darbuotojai, slaugytojos ir kiti. Bet šiuo metu aktyviai vykdomas vakcinavimas, tad kitos poliklinikos, kaip suprantu, tikrai neturi papildomų pajėgumų. Tad mažai tikėtina, kad taip įvyks, kad atvyks kažkas padėti“, – teigė A.Pilvelis.

Kaune ir Klaipėdoje situacija kontroliuojama

Kauno klinikų Stacionarinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Evaldas Padervinskis situaciją Kauno regione pavadino „stabiliai blogėjančia“, nes pacientai į ligonines guldomi sparčiau nei išrašomi, tačiau nėra kritinė.

„Turėjome žiemą 520 lovų dedikavę covidui, šiai dienai turime 320 lovų ir 70 laisvų“, – apie padėtį Kauno regione kalbėjo medikas.

Vien Kauno mieste laisvos yra apie 50 lovų: 41 Kauno ligoninėje ir dešimt – Klinikose. Vis dėlto situacija yra vertinama atsižvelgiant į padėtį visame regione.

Pasak E.Padervinskio, paskutinį kartą COVID-19 lovų skaičius buvo plėstas praėjusios savaitės ketvirtadienį, ar to reikės ir šią savaitę paaiškės antroje jos pusėje.

Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu

Klaipėdos universitetinės ligoninės atstovė spaudai Aistė Noreikaitė teigė, kad iš viso regiono ligoninėse guli 63 COVID-19 pacientai, 12 iš jų – reanimacijos skyriuose.

Anot jos, situacija regione stabili – sunkiausius pacientus gydančioje universitetinėje ligoninėje gydomi 24 COVID-19 pacientai, šeši iš jų – reanimacijoje.

„Palyginti su gruodžio mėnesiu tai akivaizdžiai mažesni skaičiai, tad iš esmės ligoninėje situacija kontroliuojama. Skaičiaus didėjimo nejaučiame, jei reikėtų didinti lovų skaičių, visos galimybės tam yra, kiek reikėtų, tiek ir būtų, nes rezervą tikrai turime“, – sakė A. Noreikaitė.

Anot Klaipėdos universitetinės ligoninės atstovės, COVID-19 lovų skaičius konkrečiai šioje ligoninėje atsižvelgiant į situaciją šiuo metu sumažintas iki 50.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 1075 COVID-19 pacientai, 94 iš jų – reanimacijoje. 930 ligonių papildomai tiekiamas deguonis, 51 – taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius