TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje gyvenantys baltarusiai sako sulaukę grasinimų: „Šiandien dega šiukšlės, rytoj degs jūsų vaikai“

Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos biuras feisbuke paskelbė, kad Vilniuje gyvenantys baltarusių vaikai pradėjo gauti grasinimus lietuvių kalba. Juose jie išvadinami „gyvūnais“, „kiaulėmis“ ir „rusais“. Portalo nashaniva.com žurnalistų teigimu, žinutės siųstos iš netikrų profilių arba pasinaudojus niekuo dėtų žmonių telefonų numeriais. Tada daroma išvada, kad už to kyšo Aliaksandro Lukašenkos režimo specialiųjų tarnybų ausys.
Grasinimai baltarusiams
Grasinimai baltarusiams / 15min montažas

„GRASINIMAI GUDŲ VAIKAMS – diktatoriai neatsisako bandymų supriešinti lietuvius ir gudus“, – tokia žinute pasidalijo Sviatlanos Cichanouskajos biuras savo paskyroje feisbuke.

„Lukašenkos grasinančių pareiškimų apie pasirengimą karui su Europa fone vėl suaktyvėjo provokatoriai, bandantys sukelti nepasitikėjimą tarp lietuvių ir gudų.

Vakar pranešta, kad kai kurie Vilniuje gyvenantys gudai neva pradėjo gauti įžeidžiančias ir grasinančias žinutes lietuvių kalba. Be kita ko, apie tokias žinutes pranešta susirašinėjimo grupėje, per kurią susisiekia gudai tėvai, kurių vaikai mokosi Vilniaus mokyklose. Kai kurie „tėvai“ atsiuntė ekrano nuotraukų, iš kurių matyti, neva gudų vaikams grasinama ir reikalaujama nedelsiant išvykti iš Lietuvos.

Bandant išsiaiškinti detales, tokių pranešimų autoriai ėmė painiotis. Išanalizavus jų paskyras paaiškėjo, kad jos sukurtos vos prieš kelias dienas. Jie vengė tolesnių klausimų ir pasitraukė iš susirašinėjimo. Be to, kalba, kuria grasinta gudams, labiau primena mašininį vertimą iš rusų kalbos, o ne gyvą lietuvių kalbą“, – rašoma žinutėje.

Prie jos pridėta ekrano nuotrauka su žinutės tekste, kuriame baltarusiai išvadinami gyvūnais ir yra aiškus grasinimas: „Jūs turite būti sunaikinti ir mes tai padarysime.“

Taip pat biuras skelbia apie baltarusių žurnalistų iš portalo nashaniva.com padarytą išvadą, kad „už šios provokacijos stovi Lukašenkos specialiosios tarnybos, kurių tikslas – sukiršinti lietuvius ir gudus, sukelti gudų nepasitikėjimą Lietuvos žmonėmis ir Lietuvos valstybe, priversti išvykti iš Lietuvos“.

S.Cichaouskajos biuro nuotr./Grasinimai baltarusiams Vilniuje
S.Cichaouskajos biuro nuotr./Grasinimai baltarusiams Vilniuje

„Lukašenkos specialiųjų tarnybų nuomone, gudams persikėlus iš Lietuvos kur toliau nuo Gudijos, jie prarastų ryšį su tėvyne ir pasitrauktų iš kovos prieš diktatūrą. Be to, tai suduotų stiprų smūgį mūsų tarpusavio pasitikėjimui. O būtent to labiausiai nori laisvos demokratinės Europos priešai.

Jie neatsisakys bandymų mus suskaldyti. Mes tam priešinsimės – draugyste ir solidarumu“, – rašo biuras.

Minėtas portalas dalijasi ir kitomis žinutėmis, kurių turinys panašus ir visur aiškūs grasinimai: „Šiandien dega šiukšlės, rytoj degs jūsų vaikai. Lietuva lietuviams.“ „Mes neleisime jums gyventi Lietuvoj. Lietuva lietuviams.“ „Rusai, grįžkite ten, iš kur atėjote, arba mes jus išžudysime kaip 42-aisiais. Už rasę ir tautą.“

Kaip rašoma straipsnyje, į redakciją kreipėsi Vilniuje gyvenantis išeivis iš Baltarusijos, kuris esą neslėpė nerimo dėl tokių žinučių, kurių sulaukia ne pirmą kartą. Tačiau žurnalistai ėmėsi visų pirma tikrinti šio žmogaus duomenis ir išsiaiškino, kad žinutė atsiųsta iš netikros paskyros.

Už jų siuntėjų, tikėtina, yra Lukašenkos spec.tarnybos, kurios imituoja Lietuvos kraštutinius dešiniuosius.

Vis dėlto tokių pranešimų apie gaunamas žinutes su grasinimais pasirodo vis daugiau. Tiek, kad akivaizdu, jog prasidėjus diskusijoms tildomi balsai tų, kurie abejoja tokių grasinimų autentiškumu ir tvirtina, kad gyvendami Vilniuje ar kitur Lietuvoje jokio tiesioginio pavojaus nejaučia.

O aktyviausi diskusijų dalyviai paprastai būna rašantieji iš netikrų paskyrų. Tad nashaniva.com daro prielaidą, kad „pagal tai, ką matome, galima daryti išvadą, jog grasinimai nėra tikri“: „Už jų siuntėjų, tikėtina, yra Lukašenkos spec.tarnybos, kurios imituoja Lietuvos kraštutinius dešiniuosius.“

„Nasha Niva“ nuotr./Grasinimai baltarusiams Vilniuje
„Nasha Niva“ nuotr./Grasinimai baltarusiams Vilniuje

„Panašu, kad šitos specialiosios operacijos tikslas, kaip ir kitų analogiškų pastarojo meto operacijų, yra provokuoti nepasitikinėjimą ir net konfliktus tarp baltarusių ir lietuvių, sėti nerimą tarp emigrantų ir tuo pačiu skatinti baltarusius palikti Lietuvą, Lenkiją bei išvažiuoti į labiau nutolusias šalis, kur, kaip mano tokios strategijos autoriai, emigrantai greitai praras ryšį su savo tėvyne ir nebebus socialiai aktyvūs“, – rašo nashaniva.com.

Anot portalo, kai kurie tokius grasinimus gavę žmonės kreipėsi į Lietuvos policiją.

Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje gyvena per 63 tūkst. baltarusių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius