2019 11 23

Vilniuje kariniu paradu paminėtos 101-osios kariuomenės metinės

Kariniu paradu Vilniaus centre šeštadienį buvo paminėtos 101-osios Lietuvos kariuomenės metinės.
Lietuvos kariuomenės dienos minėjimas
Lietuvos kariuomenės dienos minėjimas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Sostinės katedros aikštėje išsirikiavo keli šimtai karių iš įvairių kariuomenės padalinių, taip pat šalyje dislokuoti sąjungininkai.

Pasibaigus rikiuotei kariai iškilmingai nužygiavo Gedimino prospektu iki Nepriklausomybės aikštės prie Seimo.

Ceremonijoje dalyvavęs prezidentas Gitanas Nausėda linkėjo, kad kariams motyvaciniu pavyzdžiu taptų XIX a. sukilimo vadai, penktadienį palaidoti sostinės Rasų kapinėse.

„Šiandien jūs esate mobili, šiuolaikinė, geriausiais ginklais apginkluota mūsų kariuomenė. Šiandien jūs galite nugalėti bet kokį priešą“, – sakė G.Nausėda.

„Tačiau, kaip sakoma, geriausias mūšis yra tas, kurio priešas net nenori pradėti. Taip kad darykite viską, kelkite sau aukščiausius reikalavimus, būkite karšti savo tėvynės patriotai, kad agresorius net nenorėtų sutrikdyti mūsų taikaus gyvenimo ir taukaus mūsų žmonių darbo“, – teigė jis.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis tvirtino, kad „karys yra Lietuvos kariuomenės pagrindas ir Lietuvos saugumo pagrindas“.

„Ką aš tikrai mačiau, tai didžiulę motyvaciją, kovinį pasirengimą, bet kas dar svarbiau, tai yra valią ir ugnelę, kuri šviečia jūsų akyse“, – pridūrė ministras.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys sakė, jog įsigijant daug naujos karinės technikos, karių laukia kasdienis darbas, kad viskas veiktų „kaip darnus, nestringantis mechanizmas“.

„Tai yra mūsų ateitis, kai kariai turės praleisti daug laiko mokydamiesi, treniruodamiesi ir įsisavindami naujus gynybinius pajėgumus“, – kalbėjo generolas.

VIDEO: Lietuvos kariuomenės diena 2019

Šventės dalyvius pasveikino virš Katedros aikštės praskridę Belgijos ir Danijos naikintuvai F-16, iškilmių proga Garbės sargybos kuopa atliko tris šūvių salves.

Kaune Kariuomenės dienos proga Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje paaukotos mišios, vyko karių rikiuotė Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Vilkaviškio rajone, Paežerių dvaro sodyboje, skaitomi Nepriklausomybės kovų dalyvių vardus, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas eksponuoja karinę techniką, o Karo prievolės administravimo tarnyba pristato Lietuvos kariuomenę.

Kariuomenės diena minima lapkričio 23-ąją, nes 1918 metais šią dieną ministras pirmininkas Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą dėl Apsaugos Tarybos įkūrimo ir pirmojo Lietuvos kariuomenės pulko formavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius