Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 15

Vilniuje, Lazdynuose kyla dar vienas naujas baseinas

Vilniuje Lazdynuose sparčiai statomas naujas, tarptautinės plaukimo federacijos reikalavimus atitinkantis daugiafunkcis sveikatinimo centras.
Lazdynų baseinas. Vizualizacija
Lazdynų baseinas. Vizualizacija / Vilniaus miesto savivaldybės vizualizacija

Lazdynų baseino architektūra darniai įsilieja į Lazdynų urbanistinį audinį, yra visiškai pritaikyta neįgaliesiems, atitinka aukščiausių standartų statybos ir energinio efektyvumo reikalavimus. Jame galės ne tik treniruotis olimpinių aukštumų siekiantys sportininkai, vykti įvairios plaukimo varžybos – čia galės sveikai ir maloniai laiką leisti visi norintys.

Čia bus įrengtas ne tik baseinų kompleksas, bet ir treniruočių salės, sveikatinimo centrai, pirčių zonos, modernūs dušai, patogūs persirengimo kambariai. Yra suprojektuotos tokios patalpos: tramplyno ir šuolių į vandenį treniravimosi, tramplyno ir šuolių į vandenį treniravimosi, kardio treniruoklių ir pratimų patalpa, pirčių zona, sūkurinės vonios zona, SPA/sveikatinimo patalpa kitoms sporto šakoms.

Olimpiniai standartai – jau Vilniuje

Lazdynų baseinas bus vienintelis baseinas Lietuvoje, kuris atitiks visus kriterijus, kuriuos turi atitikti olimpinis baseinas. Viskas apgalvota iki smulkmenų, pvz. šuolių į vandenį baseine numatyta oro pagalvė, kuri leis treniruotis aukščiausio lygio šuolių į vandenį sporto profesionalams.

Vitas Lopinys, „Irdaivos“ generalinis direktorius, džiaugiasi, kad 2017 metų birželį pradėtos statybos sparčiai juda į priekį ir užbaigti darbus tikisi jau kitąmet.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Lazdynų baseino statybos darbai
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Lazdynų baseino statybos darbai

„Senojo baseino vietoje iškils modernus dviejų aukštų pastatas su didžiulėmis požeminėmis erdvėmis. Tai bus įspūdingo dydžio pastatas, kurio plotas daugiau nei 11 tūkst. kvadratinių metrų. Tai bus tarptautinius standartus atitinkantis baseinas, kuriame bus 10 plaukimo takelių. Baseino ilgis bus 50, o plotis – 25 metrai. Taip pat bus įrengtas atskiras baseinas, skirtas šuoliams į vandenį. Jo ilgis 25, o plotis – 20 metrų, o gylis 5 metrai. Taip pat bus pastatyti 8 bokšteliai, nuo kurių bus galima šokinėti. Jų aukščiai bus nevienodi – nuo 1 iki 10 metrų“, – įspūdingus skaičius vardija V. Lopinys.

Techninės inovacijos – visų poreikiams

Ypatinga naujovė – šis didžiulis sostinės baseinas galės būti pagal poreikį modifikuojamas. „Tai reiškia, kad olimpinis baseinas galės būti moduline pertvara padalintas į dvi dalis. Reikaluiesant viena iš dalių padalinta dar per pusę“, – aiškina V.Lopinys.

Jis pasakoja ir apie ypatingą inovaciją, kuri jau suprojektuota ir bus įgyvendinta šiame projekte: „šio baseino dugnas galės būti pakeliamas. Tai reiškia, kad baseino gylį, priklausomai nuo jame vykstančių veiklų bei plaukiojančių amžiaus, gebėjimų, galima bus reguliuoti. Ypatingai patogu, kad, tarkime, padalinus baseiną į dvi ar tris dalis, tose zonose galės baseino būti parinktas labai skirtingas gylis. Taigi, vienu metu, galės vykti suaugusių – tiek mėgėjų, tiek profesionalų, ir vaikų treniruotės ar varžybos. Tokios techninės galimybės leis baseinu patogiai naudotis ir neįgaliesiems, ir tėvams su labai mažais vaikučiais“

Baseino gylį, priklausomai nuo jame vykstančių veiklų bei plaukiojančių amžiaus, gebėjimų, galima bus reguliuoti.

Pasak V.Lopinio tai itin moderni technologija. Tokios neturi ne tik kiti Lietuvos baseinai, bet nemažai anksčiau statytų baseinų ir užsienyje.

Įrengiant šį baseiną pagalvota apie daugybę kitų labai svarbių smulkmenų, kurios svarbios ne tik sportininkams, bet ir vandens pramogų mėgėjams, senjorams, vaikams, mamytėms su mažyliais,neįgaliesiems.

Patogus ir žiūrovams

Naujas baseinas statomas galvojant ne tik apie sportuojančių patogumą, bet ir apie varžybas stebėsiančius žiūrovus. Todėl šalia plaukimo baseinų bus įrengtos 1 000 ir 200 sėdimų vietų dydžio tribūnos. Beje, iš jų galės ir tėvai stebėti, kaip mokosi plaukti jų mažyliai

V.Lopinys sako, kad pastačius naująjį Lazdynų baseiną nebus pamiršta ir aplinka: pasodinti medžiai, įrengtas apšvietimas, pastatyti suoliukai, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Taip pat pagalvota ir apie nuorodas gatvėse bei šalia esančių gatvių atnaujinimą bei apšvietimą. Kadangi sklypas, kuriame bus baseinas, tikrai nemažas – daugiau nei vienas hektaras, bus sutvarkyta visa jo aplinka, įrengtos automobilių stovėjimo vietos.

Moksleiviams – plaukimo pamokos

Vilniaus miesto savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Evaldas Martinkapasakoja, kad neseniai duris atvėręs Fabijoniškių baseinas, kuris buvo pirmasis, pastatytas mieste jau atkūrus Nepriklausomybę ir jau kylantis Lazdynų baseinas suteiks galimybę visiems Vilniaus antrokams išmokti plaukti.: „Vilniaus savivaldybės iniciatyva baseinas turės ir specialią plaukimo pamokų programą – šimtai Vilniaus antrokų nemokamai mokysis plaukimo pradmenų ir saugiai elgtis vandenyje per kūno kultūros pamokas. Prižiūrint profesionaliems treneriams išmoks plaukti ne tik tie vaikai, kurių tėveliai randa laiko atvesti vaikus į baseiną po pamokų, tačiau ir tie antrokai, kurie iki šiol neturėjo galimybės lankyti baseiną. Galime tik pasidžiaugti, kadpernai atidarytame naujajame Fabijoniškių baseine (25 metrų 8 takelių)šiuo metu mokosi plaukti jau 700 antrokų iš Vilniaus Abraomo Kulviečio gimnazijos, Vilniaus ,,Gabijos“ progimnazijos it kt. mokyklų antrokai.“

Pašnekovas tikina, kad baseinas bus atviras visiems: „Bet labai džiaugiuosi, kad galėsime į jį pakviesti šimtus antrokų moksleivių – prisijaukinti vandenį, atrasti maudynių džiaugsmą, išmokti gerai plaukti. Tai ne tik pramoga, bet ir investicija į sveiką, stiprų ir sportišką jaunimą“.

Naująjį daugiafunkcį stato konkursą laimėjusi ūkio subjektų grupė: UAB „Irdaiva“, UAB „Axis Power“, UAB Mitnija“, UAB „HCS Baltija“, AB „Montuotojas“.

Lazdynų baseinas statomas pagal UAB „Infes“, „Slangen+Koenis International B.V.“, UAB „Cloud Architektai“, UAB „Sweco Lietuva“ parengtą architektūrinį projektą.

Tiesa, pastačius baseiną, dar reiks luktelėti 3 ar 6 mėnesius, kol koncesininkas įsirengs SPA zoną ir kitus viduje būsiančius ir veiklai reikalingus dalykus. Koncesijos konkursą jau ruošiamas paskelbti

Medžiaga parengta pagal Vilniaus miesto savivaldybės administracijos užsakymą. Turinys apmokėtas.

Daugiau vaizdų iš statybų aikštelės čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius