Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 11

Vilniuje – nesankcionuota „demokratijos laidotuvių“ eisena (atnaujinta 14.45 val., nuotraukos)

Trečiadienį Vilniuje Tolerantiško jaunimo asociacija ir piliečių judėjimas „Už Lietuvą – visiems“ surengė teatralizuotą „demokratijos laidotuvių“ eiseną.
„Demokratijos laidotuvių“ akcija
„Demokratijos laidotuvių“ akcija / Gedimino Gasiulio/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

14 val. akcijos dalyviai susirinko sostinės centre, Arkikatedros aikštėje. Organizatoriai automobiliu atsigabeno karstą. Kai karstas buvo ištrauktas iš automobilio, prie akcijos dalyvių prisistatė policijos pareigūnai, kurie perspėjo, kad jų mitingui leidimas nėra duotas.

Į klausimą, ką ketina veikti su karstu, akcijos organizatoriai atsikirto, kad neprivalo aiškintis, kadangi nedaro nieko neteisėto. Vis dėlto jiems teko karstą atidaryti ir policininkams parodyti, kad jo viduje nieko nėra.

Gedimino Gasiulio/15min.lt nuotr./„Demokratijos laidotuvių“ akcija
Demokratijos laidotuvių“ akcija

Nors organizatoriai iš anksto išplatintame pranešime spaudai tvirtino, kad akcijoje, kuriai savivaldybė nedavė leidimo, dalyvaus „tik įstatymais numatytas žmonių skaičius“, tai yra ne daugiau devynių, tačiau, įvykio vietoje esančio 15min.lt žurnalisto teigimu, jų aplink karstą susirinko maždaug pusšimtis.

Nuo Arkikatedros, lydima policijos, eisena su karstu sparčiai pajudėjo Vinco Kudirkos aikštės link. Pakeliui klounu persirengęs akcijos dalyvis praeiviams dalijo konservus, tulpes ir kitus simbolinę reikšmę turinčius daiktus. Eiseną stebėjo pakeliui stovėję keli vaikinai skustomis galvomis, tačiau tarp jų ir eisenos dalyvių jokių incidentų nekilo.

V.Kudirkos aikštėje karstas buvo pastatytas prie paminklo Lietuvos himno autoriui. Tada klounas paprašė žmones anksčiau išdalintus konservus ir kitus daiktus sudėti ant karsto. Čia, aikštėje prie Vyriausybės pastato, akcijos dalyviai pabendravo su žmonėmis ir žurnalistais, o 14.30 val. pasiėmė kartą ir paliko aikštę.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Antinacistiniai šūkiai Gedimino pr. Vilniuje
Antinacistiniai šūkiai Gedimino pr. Vilniuje

Akcijos rengėjai tikino, kad „demokratijos laidotuvės“ – tai protestas prieš valdžią, šiemet leidusią surengti eitynes Lietuvių tautinio centro atstovams. „Kovo 11 dieną švenčiama Nepriklausomybės atkūrimo diena. Deja, datą, žyminčią Lietuvos demokratijos gimimą, pastaruoju metu mėginama susieti ir su dešiniuoju ekstremizmu. Praėjusiais metais ją diskreditavo nesankcionuota neonacių eisena, pasmerkta valstybės vadovo Valdo Adamkaus, dabartinės krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės ir daugelio kitų politikų, intelektualų, nevyriausybinių organizacijų atstovų“, – rašoma judėjimo „Už Lietuvą – visiems“ pareiškime.

Akcijos organizatoriai apgailestavo, kad „šiais metais scenarijus dar ciniškesnis: konservatorių valdoma Vilniaus savivaldybė eiseną sankcionavo, oficialiu leidimu skleisti neonacistinę propagandą nustebindama visus tokioms idėjoms nepritariančius piliečius.“

Šiemetinė kovo 11-oji be oficialių renginių išsiskiria akcijų ir mitingų gausa. Kaip jau rašėme, iš ryto nesankcionuotą eiseną Gedimino prospektu ir akciją prie Seimo surengė „Fronto“ partija. Prie parlamento tuo pat metu tylią akciją vykdė ir „Respublikos“ leidėjas Vitas Tomkus su bendraminčiais. 16 val. Vilniuje numatyta Lietuvių tautinio centro atstovų eisena nuo Sereikiškių parko iki „Forum palace“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius