2020 02 06 /16:49

Vilniuje nusileidus lėktuvui su 45 keleiviais, vienas jų – su užkrečiama liga, koronaviruso versija neigiama

Ketvirtadienį 16.08 val. Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas iš Varšuvos, kuriuo – įtariama – skrido virusu užsikrėtęs keleivis. Tai 15min patvirtino „Lietuvos oro uostų“ atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas. Nusileidęs lėktuvas buvo nuvairuotas į atskirą aikštelę. Netrukus pranešta, jog koronaviruso versija atmesta, bet sunegalavęs keleivis nuvežtas į Santaros klinikas. Po kurio laiko kitiems lėktuvu skridusiems keleiviams leista vykti namo. Kuo serga į ligoninę pristatytas keleivis, kol kas neaišku.
Vilniuje nusileido lėktuvas, kuriame – koronavirusu galimai užsikrėtęs asmuo
Vilniuje nusileido lėktuvas, kuriame – koronavirusu galimai užsikrėtęs asmuo" / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lėktuvas su 45 keleiviais ir įgula nukreiptas į atskirą aikštelę, todėl priežasties nerimauti šiuo metu per Vilniaus oro uostą keliaujantiems asmenims nėra.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Sprendžiama, ar guldyti į ligoninę

18:23

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų per Varšuvą į Vilniaus oro uostą atskridęs keleivis su įtariama infekcine liga atvežtas į Santaros klinikų Infekcinių ligų centrą.

„Keleivis yra infekcinėje ligoninėje. Medikai patikrins simptomus, gal paims mėginį ir spręs, ar jį hospitalizuoti, ar paleisti. Keleivių sveikata patikrinta, beveik visi jie jau yra paleisti“, – BNS ketvirtadienį sakė Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė.

Tikina – ne koronavirusas

18:01 Atnaujinta 18:07

R.Lingienė informavo oro uoste laukusius žurnalistus apie situaciją, kad lėktuve buvo galimai užsikrėtęs užkrečiamąja liga keleivis. Jos teigimu, NVSC gavo informaciją iš sveikatos priežiūros įstaigos, kuriai paskambino keleivis. „Iš jų informacijos sužinojome, kad keleiviui temperatūra, laužo kaulus. Pranešėme Lenkijos tarnyboms, bet išsodinti iš lėktuvo jau buvo per vėlu“, – teigė ji.

Dėl duomenų apsaugos R.Lingienė sakė negalinti suteikti daugiau informacijos apie tą keleivį, tepasakė, kad tai lietuvis vyras.

Iš jų informacijos sužinojome, kad keleiviui temperatūra, laužo kaulus. Pranešėme Lenkijos tarnyboms, bet išsodinti iš lėktuvo jau buvo per vėlu, – teigė R.Lingienė.

Vilniuje buvo reaguota taip, kaip ir numatyta. „Į įvykio vietą nuskubėjo 9 NVSC specialistai, prie orlaivio atvyko visos tarnybos ir buvo atliktos tokiam atvejui numatytos procedūros – specialistai pateko į orlaivį, nuramino žmones, informavo įgulą, kad jie nurodytų visus asmenis, buvę arčiausiai galimai užsikrėtusio užkrečiama liga žmogaus“, – kalbėjo R.Lingienė.

Paklausta, kokia tai liga, R.Lingienė sakė, epidemiologiniai kriterijai neatitiko nustatytų – žmogus nebuvo Kinijoje ir nebendravo su užsikrėtusiais žmonėmis.

Kuo serga žmogus, nustatyti turės medikai.

Kiti keleiviai kurį laiką turėjo pabūti lėktuve, galbūt nebuvo labai patenkinti, sakė R.Lingienė, tačiau esą viskas vyko labai greitai – tarnybos jau laukė besileidžiančio lėktuvo.

Keleiviai buvo apklausti, klausta, ar jie gerai jaučiasi, surinkti visų kontaktiniai duomenys. „Jeigu sveikatos priežiūros specialistai patvirtins, kad tas keleivis susirgo užkrečiama liga, apie kurią privaloma pranešti NVSC, tuomet su visais susisieksime“, – kalbėjo R.Lingienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Anot R. Lingienės, klinikiniai simptomai šiuo atveju leido įtarti galimą koronavirusą, tačiau epidemiologinio kriterijaus (vyras nesilankė Kinijoje, neturėjo kontakto su sergančiais virusu) nebuvo, todėl iš pat pradžių medikai teigė, jog koronavirusas neįtariamas.

Dėl šios priežasties, anot jos, nebuvo naudojama ir speciali kapsulė asmeniui izoliuoti, tačiau visos tarnybos reagavo pagal numatytą tvarką, kuomet lėktuve keliauja, įtariama, užkrečiama liga sergantis asmuo. 

Iš 45 lėktuvo keleivių, pasak NVSC vadovės, apklausti 25 keleiviai ir visi įgulos nariai.

„Keleiviai apklausti tie, kurie sėdėjo artimame kontakte, nes yra specialus algoritmas, kiek reikia žmonių tokiais atvejais apklausti, surinkti jų kontaktinius duomenis“, – sakė R.Lingienė. 

Anot R. Lingienės, visos keleivių apklausos oro uoste atliktos ypatingai greitai, per maždaug pusvalandį. 

Kada paaiškės tiksli diagnozė, pasakys Santaros klinikų medikai. Speciali kapsulė pervežti šį žmogų į Santariškes nebuvo panaudota, anot R.Lingienės, nebuvo poreikio. Ji negalėjo pasakyti, ar šis žmogus bus tiriamas dėl koronaviruso, bet epidemiologinių požymių esą nėra.

„Tos ligos mes neįtarėme iš pat pradžių, informavau apie tai nuo pat pradžių. Bet visuomenės dėmesys didžiulis. Juk ir tas žmogus iš Varšuvos skambino į Vilnių“, – sakė R.Lingienė.

17:41

Šalia Santaros klinikų esantis 15min žurnalistas Lukrecijus Tubys praneša, kad lėktuvu iš Varšuvos atskridęs žmogus, kuriam įtariama užkrečiamoji liga, atvežtas į ligoninę.

VIDEO: Į Santaros klinikas atvežtas galimai koronavirusu užsikrėtęs žmogus

 

17:12

Žurnalistams situaciją oro uoste komentavęs Vilniaus tarptautinio oro uosto atstovas Marius Zelenius teigė, kad lėktuvu į Vilnių skridęs keleivis galimai serga užkrečiama liga, tačiau nežinia, ar tai – koronavirusas. Keleivis išvežtas su grietąja.

„Iš principo tai oro būdu plintanti užkrečiamoji liga“, – teigė jis ir už pusvalandžio apie keleivį žadėjo suteikti daugiau informacijos.

Dar dešimt keleivių, kurie turėjo artimiausią kontaktą su šiuo žmogumi, dar bus papildomai apžiūrimi oro uoste. Kiti keleiviai bus išleisti į namus taip, kaip išleidžiami visi keleiviai, atskridę į oro uostą.

M.Zelenius pasakojo, kad šiuo metu vykdoma kitų keleivių, skridusių kartu, patikra, ji esą turėtų baigtis už pusvalandžio ar valandos.

 

16:59

15min įvykio vietoje esantys žmonės pasakojo, kad oro uoste ramu, nė nejusti, kad šalia vyksta tokia drama.

Paskutinis atnaujinimas 2020-02-06 16:59

Į oro uostą iškviestas specialus greitosios pagalbos automobilis bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.

Iš lėktuvo niekas nebuvo išleistas. Net nepristumtas trapas.

Specialistai eina į lėktuvą. Tik įvertinus situaciją, bus sprendžiama, ką toliau daryti su 45 lėktuvo keleiviais ir įgula, 15min sakė Lietuvos oro uostų Strateginės komunikacijos skyriaus vadovas Marius Zelenius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Santaros klinikų infekcinių ligų korpusas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Santaros klinikų infekcinių ligų korpusas

„Iš lėktuvo niekas nebuvo išleistas. Net nepristumtas trapas. Visi laukia Visuomenės sveikatos centro specialistų. Jie bus pirmieji, kurie įlips į lėktuvą“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė 15min nurodė, kad ministerija gavo informaciją apie tai, kad Vilniaus oro uoste besileidžiančiame lėktuve yra blogai besijaučiantis keleivis.

„Kol kas atvejis su koronaviruso infekcija nėra siejamas“, – nurodė ji, nors imtasi visų priemonių, kurių būtų imtasi įtariant koronavirusą.

Pasak L.Bušinskaitės-Šriubėnės, koronaviruso tikimybė maža, nes sunegalavęs keleivis – Lietuvos pilietis – per Varšuvą atskrido iš JAV.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Asmuo, kuris įtariamas užsikrėtęs koronavirusu, bus gabenamas į Santaros klinikas, kur įrengtos specialios patalpos. Santaros klinikos teigia visiškai pasiruošusios priimti koronavirusu sergančius pacientus, buvo vykdytos pratybos, tačiau kol kas daugiau informacijos neteikia.

Neigia, kad įtaria koronavirusą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė BNS sakė, kad specialistai pasitinka Lietuvos pilietį, ketvirtadienio popietę atvykusį lėktuvu iš Varšuvos.

„Yra iškviesti medikai, kurie ir spręs, kokias priemones reikia taikyti, kur jį reikia gydyti, kur gabenti. Įtariame, kad tai per orą plintanti užkrečiamoji liga, bet tikrai jokiu būdu neįtariame koronaviruso“, – BNS sakė R. Lingienė.

Įtariame, kad tai per orą plintanti užkrečiamoji liga, bet tikrai jokiu būdu neįtariame koronaviruso.

Ji teigė, kad informacija apie sergantį keleivį gauta iš privačios medicinos įstaigos Lietuvoje – medikams skambino pats keleivis, su juo telefonu bendravo ir NVSC atstovai.

„Pagal tai, iš kur jis keliauja, mes neįtariame to, ko visi bijo“, – pabrėžė specialistė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Imtasi visų priemonių

Lietuvos oro uostų atstovas spaudai Marius Zelenius BNS patvirtino, kad Vilniaus oro uoste yra atvykusi greitosios medicininės pagalbos tarnyba, laukiama Visuomenės sveikatos centro specialistų. Keleiviai iš lėktuvo nėra išleidžiami.

„Gavome informaciją, kol lėktuvas buvo ore. Dabar aktyvuotas ekstremalių situacijų valdymo centras, iš principo situacijos valdymą perima Visuomenės sveikatos centro specialistai. Vadovausimės jų nurodymais, kaip toliau elgtis“, – sakė jis.

Vilniaus oro uoste specialių taisyklių dėl koronaviruso imtasi sausio pabaigoje. Visuose trijuose Lietuvos oro uostuose nuo tol nuolat budi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai. Jie konsultuoja Kinijoje keliavusius asmenis.

Visų institucijų tikslas yra bendras – užkirsti kelią ligos išplitimui visuomenėje per patekimo į šalį vartus.

„Visų institucijų tikslas yra bendras – užkirsti kelią ligos išplitimui visuomenėje per patekimo į šalį vartus. Keliaujantiesiems oro uostuose suteikiama išsami informacija apie galimus koronaviruso simptomus bei būtinosios priemonės, jei kiltų įtarimų", – tuomet kalbėjo R.Lingienė.

Pagal sveikatos specialistų parengtą planą, kai įtariama, jog lėktuve yra itin užkrečiama liga užsikrėtęs keleivis, turėtų būti elgiamasi taip:

  • NVSC specialistai įvertina realią situaciją dėl galimo užkrato ir pirmieji ir įeina į orlaivį.
  • Vėliau galimai užsikrėtęs keleivis ar keletas jų specialioje kapsulėje gabenami į Santaros klinikas, kur taikomos pažangios priemonės karantinui.
  • Oro uoste, jei yra poreikis, atliekamos keleivių apklausos, orlaivio, patalpų, įrangos nuodugni dezinfekcija.

Pildysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius