-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 20

Vilniuje tyliai išnyko vienintelis moterims skirtas apdovanojimas

Graži idėja po truputį grimzta į nebūtį. Taip sako žurnalistas ir kolekcininkas Vilius Kavaliauskas, primindamas, kad nuo 2000 m. Vilnius turėjo du medalius, kuriuos teikė labiausiai miestui nusipelniusiems vyrams ir moterims – Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės. Paskutiniai įteikti 2015 m. Savivaldybė tikina, kad susitelkta į kitus apdovanojimus, o tai yra šv. Kristoforo statulėlė ir Garbės piliečio/ės vardas.
Barboros Radvilaitės medalis
Barboros Radvilaitės medalis / Sauliaus Žiūros nuotr.

Įsteigė pagerbti moteris ir vyrus

2000-ųjų gruodį Artūro Zuoko vadovaujama Vilniaus taryba įsteigė apdovanojimus – Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto medalius bei patvirtino jų nuostatas, kuriose buvo įrašyta, kad medaliais bus pagerbiami labiausiai Vilniui nusipelnę žmonės. Apdovanojimai būtų skirti įvertinti vilniečių veiklą visose srityse; skatinti sostinės gyventojus dirbti Vilniaus labui; aktyvinti vilniečių visuomeninę ir labdaringą veiklą.

„Medaliais apdovanojama atsižvelgiant į kandidatų nuopelnų svarbą per pastaruosius 10 metų, įvertinant jų visuomeninę ir profesinę veiklą Vilniaus miestui ir vilniečių labui. Barboros Radvilaitės medaliu apdovanojamos moterys, Žygimanto Augusto – vyrai. Šie medaliai yra lygiaverčiai. Medaliais gali būti apdovanojami Lietuvos Respublikos piliečiai ir užsieniečiai“, – rašoma nuostatose.

2015 metais, jau po pralaimėtų tiesioginių merų rinkimų, Artūras Zuokas įteikė du medalius, kurie, kaip matome dabar, buvo paskutiniai. Žygimanto Augusto medalis atiteko Vyteniui Urbai – kaip Kaziuko mugės atgaivintojui, ilgamečiam šios mugės organizatoriui, senųjų kultūros paveldo tradicijų saugotojui ir puoselėtojui.

Vilniaus m. sav. nuotr./Vytenis Urba apdovanotas Žygimanto Augusto medaliu
Vilniaus m. sav. nuotr./Vytenis Urba apdovanotas Žygimanto Augusto medaliu

O vienintelis medalis moterims – Barboros Radvilaitės – įteiktas „Kino pavasario“ direktorei Vidai Ramaškienei už visuomeninės ir profesinės veiklos įtaką Lietuvai ir jos sostinei Vilniui.

6 moterys ir 9 vyrai

V.Ramaškienė įsiliejo į garbingą draugiją. Iki jos Barboros Radvilaitės medaliu buvo apdovanotos teatralė, režisierė, pedagogė, bibliotekininkė, visuomenininkė Beatričė Kleizaitė-Vasaris (2002 m.), pianistė, pedagogė, visuomenės veikėja Gražina Ručytė-Landsbergienė (2005 m.), baleto artistė, choreografė Maja Pliseckaja (2005 m.), literatūrologė, germanistė, teatrologė Irena Veisaitė (2007 m.) ir literatūrologė, rašytoja Viktorija Daujotytė-Pakerienė (2010 m.). Iš viso šiuo medaliu pagerbtos šešios moterys.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Vida Ramaškienė ir Artūras Zuokas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Vida Ramaškienė ir Artūras Zuokas

Vyrų, kurie gavo Žygimanto Augusto medalius, sąrašas kiek ilgesnis – devyni: Stasys (Stanley) Balzekas, Algirdas Gaižutis, Benediktas Juodka, Kazys Napaleonas Kitkauskas, Vytautas Miškinis, Eimuntas Nekrošius, Virgilijus Kęstutis Noreika, Saulius Sondeckis ir Vytenis Urba.

„Tai gražus apdovanojimas. Rodžiau jį Briuselyje, Madride, visiems labai patiko. Medalis labai gražus, Petro Repšio darbas, kurį realizuoja skulptorius Aloyzas Anušauskas. Tai rankinis, vienetinis darbas, daro po vieną, daro iš labai gražios emalės, aukso. Tai vienintelis Lietuvos apdovanojimas, gaminamas iš aukso. Jis toks gražus, kad kai Madride buvo Ispanijos banko paroda, leido jos katalogą, tai Barboros Radvilaitės medalį uždėjo net ant viršelio“, – 15min sakė V.Kavaliauskas.

Jis priminė, kad tarp apdovanotųjų buvusi B.Kleizaitė-Vasaris iki šiol labai didžiuojasi Barboros Radvilaitės medaliu. Garsioji M.Pliseckaja medaliu puošdavosi dalyvaudama renginiuose – vadinasi, mėgo šį papuošalą su pavaizduota karūnuota Barbora Radvilaite.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maja Pliseckaja
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maja Pliseckaja

Anot kolekcinininko, šie medaliai būdavo teikiami gražios ceremonijos metu Vilniaus rotušėje, tad gaila ir pačių iškilmių, nes galėjusi būti graži tradicija. O jeigu jau ketinama apdovanojimo atsisakyti, tai savivaldybė esą turėtų priimti tokį sprendimą ir pasakyti, kad šių medalių daugiau nebeteiks.

Teikti neplanuoja, bet nenaikina

Vilniaus savivaldybė vis dėlto neskuba priimti tokio sprendimo. Kaip informavo jos atstovai, artimiausiu metu nei Žygimanto Augusto, nei Barboros Radvilaitės medalių teikti neketinama, tačiau tai nereiškia, kad to nebus niekada.

„Vilnius kuria gražias tradicijas, per kelerius metus išsigryninta ir apsistota ties keliais pačiais garbingiausiais apdovanojimais už nuopelnus gausybėje sričių, kurios apima visa – tai šv. Kristoforo statulėlių įteikimas ir Garbės piliečio/-ės vardo suteikimas.

Pasižiūrėjome, kad nuo 2015 metų iki 2018 metų šv. Kristoforo statulėlėmis buvo apdovanota net 14 moterų, kuriomis didžiuojamės: jos prisideda prie Vilniaus paveldo išsaugojimo, garsina kino meną, imasi iniciatyvų keičiančių miesto veidą, rūpinasi vienišais senoliais, organizuoja tarptautines knygų muges ir t.t. (palyginti – apdovanoti 22 vyrai). Be to, pernai Garbės piliečiais išrinkta šeima – MO muziejaus steigėjai Viktoras ir Danguolė Butkai“, – savo komentare teigė Vilniaus savivaldybė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Viktoras ir Danguolė Butkai su R.Šimašiumi
Sauliaus Žiūros nuotr./Viktoras ir Danguolė Butkai su R.Šimašiumi

Garbės piliečių Vilnius šiuo metu turi 18. Be Butkų, šis vardas suteiktas JAV prezidentams Ronaldui Reaganui ir George'ui Bushui, rašytojui Tomui Venclovai, dailininkui Samueliui Bakui, prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui, dirigentui Mstislavui Rostropovičiui ir t.t.

Tarp jų – tik viena moteris. Tai Danguolė Butkienė, šį vardą gavusi kartu su savo vyru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius