Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 23

Vilnius jau turi apie tūkstantį vietų grįžtančių iš užsienio saviizoliacijai, ieškos daugiau

Iš užsienio grįžę lietuviai turės būti izoliuojami savivaldybių paskirtose patalpose, siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą šalyje, – pirmadienį paskelbė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Vilniaus miestas tvirtina, kad jau turi apie tūkstantį vietų. Ir tai yra nuo savivaldybės socialinių būstų iki viešbučių, su kuriais dar derinamasi.
Povilas Poderskis
Povilas Poderskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Veryga LRT radijui teigė, kad visi grįžtantys į Lietuvą, o grįžti dar turėtų keli tūkstančiai mūsų piliečių, iškart turėtų būti karantinuojami savivaldybių numatytose vietose.

Spaudos konferencijoje ministras teigė, kad rengiamas sprendimas dėl visų asmenų, grįžusių iš užsienio, izoliavimo: „Tai keistų patį principą – kiekvienas asmuo izoliuojasi ne namuose, jis nugabenamas į vietas, kur savivaldybės numačiusios saviizoliacijai, ir ten prabūna 14 dienų.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Laikys savaitę

Nurodymas savivaldybėms atkeliavo pirmadienį. Tačiau Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis nuotolinės konferencijos metu tvirtino, kad bent kol kas gautas nurodymas dėl septynių dienų izoliacijos. Jeigu per tiek dienų iš užsienio grįžusiam žmogui nepasireikš koronaviruso simptomai, jis galės iškeliauti į tą savivaldybę, kur gyvena, ir izoliuotis ten.

„Dar lieka daug nežinomųjų, kuriuos reikės išspręsti. Vienas iš tokių yra sumažintas terminas izoliacijai – turime išlaikyti 7 dienas, jeigu per jas jokie simptomai nepasirodo, tas žmogus perduodamas jo savivaldybei rūpintis ir prižiūrėti, iš esmės išleidžiamas namo. Jeigu per septynias dienas simptomai pasirodo, atliekamas turbūt pirmiausia momentinis testas, nustatoma, ar jis užsikrėtęs.

Tūkstantis vietų per dieną reiškia, kad turime tiek viešbučiuose užsakyti septynioms dienoms, – sakė P.Poderskis.

Jeigu testas teigiamas, mūsų siūlymas SAM bus toks, kadangi sergamumas bus didelis, didžioji dalis sirgs lengvai, vadinasi, mes turėsime daug žmonių, kurie sirgs namuose ir gydysis taip, kaip gydosi gripą. Izoliacijos visą sirgimo laiką mes tikrai nedarysime“, – teigė P.Poderskis.

Šiuo metu skaičiuojama, kad vien pirmadienį grįš apie tūkstantis Lietuvos piliečių, kuriems reikės izoliacijos. Tiek pat ir antradienį.

„Tūkstantis vietų per dieną reiškia, kad turime tiek viešbučiuose užsakyti septynioms dienoms“, – sakė P.Poderskis.

Kitose vietose įrengti izoliacijos vietas gana sudėtinga, kadangi reikia lovų ir kitų priemonių. Viešbučiai yra patogesnis variantas.

Mokėti patiems nereikės

Šiuo metu viešbutyje „Urbikop“ jau karantinuoti 15 žmonių, bus ir daugiau šiame viešbutyje. Anot P.Poderskio, taip pat viešbutis prie oro uosto yra išsakęs norą padėti, kaip ir visi kiti, kuriuos pavyks pritraukti.

Nuotr. iš Instagram/Karantinuotas viešbutis
Nuotr. iš Instagram/Karantinuotas viešbutis

„Viešbučių užimtumas dabar nėra didelis, tai tikimės, kad už savikainą ar dar pigiau duos tuos viešbučius naudojimui. Organizuosime ir maitinimą“, – žadėjo Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius.

Izoliuotiems žmonėms tai nieko nekainuos, savivaldybė skaičiuoja, kad tūkstančio izoliuotųjų savaitė atsieis apie 200 tūkst. eurų – žadama, kad tai kompensuos Vyriausybė. Jeigu grįš penki tūkstančiai žmonių, tai suma jau sieks milijoną.

Vilnius privalės apgyvendinti visus grįžusiuosius, ne tik vilniečius.

„Apie 200 žmonių šiuo metu jau yra Vilniuje izoliuoti. Kadangi grįš šiandien apie tūkstantis, taip pat ir rytoj, ir kitomis dienomis, tai vietų viešbučiuose tikrai galime pritrūkti. Tada reikės rinktis kitas vietas“, – sakė P.Poderskis.

Apie 200 žmonių šiuo metu jau yra Vilniuje izoliuoti.

Sekmadienį grįžusieji dar ne visi buvo izoliuoti savivaldybės patalpose.

Pasitelkė skautus ir šaulius

Viešbučiuose vietų tikrai gali pritrūkti, tuomet jau bus svarstoma izoliuoti žmones kitur. Prieš kelias dienas 15min jau skelbė apie tam paruoštas patalpas Vasaros gatvėje. Savivaldybė nežada, kad visi turės vienodas izoliavimosi sąlygas.

Izoliavimas bus griežtas, išleidžiama pasivaikščioti nebus. Tiesa, tam pasitelkti policijos ar kariuomenės tikrai neketinama, o ir galimybių tam kol kas nėra.

„Kol karantinas yra tik rekomendacinis, mes nelabai turime užtikrinimo priemonių, Jeigu tai būtų nepaprastoji padėtis, tada užtikrintų policija ir kariškiai. Dabar mes kūrybiškai žiūrime, pasitelkiame tokias organizacijas kaip šauliai, kurie patruliuoja vakarais, skautai, kurie apeina vaikų žaidimų aikšteles ir primena apie pavojus“, – kalbėjo P.Poderskis.

Viešbučiuose kitų apsistojusių asmenų šiuo metu kaip ir nelabai yra, tad jiems apsaugoti nereikės imtis papildomų priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius