-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 03 /15:36

Vilnius, Kaunas ir Šiauliai pasidengė plikledžiu: ligoninės tokio pacientų srauto nematė seniai

Sekmadienio pavakarę Lietuvos didmiesčiuose gatvės ir šaligatviai pasidengė plonu ledu, kuris niekur nedingo ir pirmadienį. Žmonės sostinėje stebisi, kad gatvės pabarstytos puikiai, bet šaligatviai – ne. Vilniaus, Kauno ir Šiaulių gydymo įstaigų atstovai teigia, jog pas juos plūstelėjo dešimtys dėl plikledžio susižeidusių pacientų, kai kuriuos teko hospitalizuoti. Vilniaus miesto savivaldybės atstovas apie nebarstytus šaligatvius ragina pranešti trumpuoju numeriu.

Sekmadienio pavakarę ant šaligatvių susiformavusio plikledžio niekas barstyti neskubėjo.

Kai kur situacija nesikeitė ir pirmadienio rytą – bent jau Naujamiestyje gyventojus iš pat ankstyvo ryto pasitiko tie patys slidūs šaligatviai.

Tad kai kuriems žmonėms išvengti traumų nepavyko.

Naujamiesčio gyventoja: priversti eiti važiuojamąja dalimi

Naujamiestyje gyvenanti 15min skaitytoja pasakojo, kad šiame rajone šaligatviai slidūs nuo vakar, žmonės yra priversti eiti važiuojamąja dalimi ir anksti tamsų rytą rizikuoti.

„Dar vakar buvo įmanoma eiti per žolę, kažkur pakampėmis, tačiau šiandien žemei atleidus įšalą ir žolė pasidarė slidi, todėl ėjimas žole taip pat tampa nebeįmanomas. Pačiai teko šiandien rytą teko bumtelti 2 kartus, nors nuo vakar vakaro žinojau, kad lauke tikrai labai slidu, tačiau lietus gana klastingai paslėpė ledą“, – pasakojo moteris.

Anot jos, ji stipriai nenukentėjo – patyrė klubo ir delno-riešo raiščio sumušimą.

Pati įspėjau kaimynus ir einančius pro šalį nesirinkti ėjimo pėsčiųjų takais ar šaligatviais

„Pati įspėjau kaimynus ir einančius pro šalį nesirinkti ėjimo pėsčiųjų takais ar šaligatviais, nes jie gyvenamajame kvartale siaubingai slidūs. Įdomu tik kodėl niekas nesirūpina pėsčiųjų saugumu nuo vakar vakaro, o automobilių keliai be jokio slidumo“, – rašo ji.

Anksčiau Naujamiesčio šaligatviais rūpinosi įmone „Mano aplinka“, tačiau nuo sausio 1 dienos tai turi daryti kita įmonė – „Ekonovus“.

15min kreipėsi į „Ekonovus“ komentaro, kai jį gausime, straipsnį papildysime.

„Gryna čiuožykla“

Kita 15min skaitytoja rašo, kad pačiame Vilniaus centre prie Katedros, Stuokos-Gucevičiaus, Universiteto gatvėje, prie prezidentūros ir aplink vakar vakare ir šiandien ryte šaligatviai visiškai nebarstyti.

„Gryna čiuožykla, o gatvės pabarstytos puikiai. Kodėl ignoruojami pėstieji, kodėl tarnybos, kurios turi barstyti, barsto tik gatves, bet visiškai nebarsto šaligatvių. Kas turi prisiimti atsakomybę už traumuotus piliečius, prieš 30 metų šaligatviai būdavo pabarstyti dar prieš žmonėms išeinant į darbą, dabar mokam didelius mokesčius, bet niekas nesirūpina pabarstyti šaligatvių?“ – klausia ji.

Tačiau panašu, kad šios problemos neišvengė ir kitų rajonų gyventojai.

Vilnietis 15min pasakojo, kad Žvėryne, Miglos gatvėje, vaikus į darželį turėjo vesti važiuojamąja kelio dalimi, nes šaligatviais buvo neįmanoma eiti.

Ligoninė: plūsta pacientai

RVUL Dokumentų valdymo ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Smagurauskaitė 15min sakė, kad pas paskutinę parą – nuo sekmadienio iki pirmadienio ryto, ligoninė iš viso sulaukė 330 pacientų. Daugiau negu pusė – 179 iš jų buvo su įvairiomis traumomis.

Kiek vėliau BNS patikslino, kad 25 iš jų hospitalizuoti, dar per šimtas pacientų pristatyti iki pirmadienio 15 valandos.

„Ypač daug pacientų šiandien ryte. Per valandą nuo 7 iki 8 valandos prisipildė mūsų priėmimo skyrius, buvo 26 laukiantys žmonės. Tai yra tikrai labai didelis skaičius“, – sakė ligoninės atstovė.

D.Smagurauskaitės teigimu, intensyvus laikas šiuo metu yra ir greitosios medicinos pagalbos medikams.

„Intensyviai važiuoja ir dabar“, – sakė ji.

Ligoninės atstovės teigimu, tokie skaičiai – daugiau nei neįprasti.

Tai yra netgi, sakyčiau, imant ir 2021 metus, rekordas.

„Tai yra netgi, sakyčiau, imant ir 2021 metus, rekordas. Tikrai labai labai daug pacientų“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./RVUL priimamasis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./RVUL priimamasis

„Situacija iš esmės nesikeičia, tikriausiai turėsime dar daugiau tų pacientų. Skubios pagalbos skyrius yra perpildytas, situacija labai sudėtinga ir įtempta. Turime papildomas brigadas, kurios dirba su šiais pacientais, bet jų vis dar atvažiuoja labai daug“, – BNS pirmadienio pavakarę kalbėjo ji.

Anot D. Smagurauskaitės, gyventojai patyrė įvairių lūžių, daugiausiai riešų, kulkšnių, daug kam diagnozuoti raiščių patempimai, taip pat yra paguldytų į ligoninę dėl smegenų sutrenkimo.

Ligoninė vėliau pranešė, kad iš viso per parą į įstaigą pristatyta 330 pacientų, tad laikinai bus stabdoma dalis planinių operacijų.

„Dėl padidėjusio „ekstrinių“ pacientų srauto šią savaitę RVUL Ortopedijos ir traumatologijos centre taip pat bus ribojamos planinės operacijos, prioritetą teikiant pacientams, kuriems reikalinga neatidėliotina pagalba čia ir dabar“, – rašoma ligoninės feisbuke.

Plikledis – ir Kaune

Traumų dėl slidžios šaligatvių dangos netrūko ir Kaune. Kaip pirmadienio rytą 15min teigė Saulius Tvirbutas, LSMU Kauno ligoninės atstovas spaudai, sausio 2 dieną priėmime sulaukta 119 traumas patyrusių pacientų, kai vidutiniškai per parą dėl to kreipiasi 70–80.

„Žmonės į LSMU Kauno ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyrių sekmadienį pradėjo plūsti nuo 11 val.

Ši diena išsiskyrė sunkiomis traumomis: žmonės patyrė blauzdikaulių, šlaunikaulių, kulkšnių, riešo lūžius.

Stacionariniam gydymui dėl sunkių traumų per šventinį savaitgalį paguldyti 27 pacientai“, – atskleidė S.Tvirbutas.

O štai Naujųjų metų dieną į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių pacientai dažniausiai atvyko dėl įvairių susirgimų, bendras atvykusiųjų skaičius buvo net mažesnis nei įprastai.

„Pastebima, kad sausio 1-ąją apie 18 valandą Skubios pagalbos skyriuje pradėjo daugėti pacientų, patyrusių įvairias traumas, pavyzdžiui, paslydusių pirtyje ar pargriuvusių.

Tokių pacientų buvo maždaug pusė, o kita pusė atvyko dėl įvairių smurtinių sužalojimų. Į gydytojus pagalbos kreipėsi ir pacientai, patyrę akių traumas, patirtas dėl neatsargiai atliekamų buities darbų arba susijusių su užpuolimais, muštynėmis. Taip pat dalis pacientų akių traumas patyrė dėl nesaugaus elgesio su pirotechnikos priemonėmis, o du pacientai patyrė plaštakų sužeidimus“, – 15min teigė Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriaus vadovas Linas Darginavičius.

Dėl sužalojimų, susijusių su pirotechnikos priemonėmis, iš viso stacionarizuoti 4 pacientai.​

Šiaulių traumatologams – sunkus laikas

Respublikinės Šiaulių ligoninės Ortopedijos traumatologijos centras išgyvena sudėtingą metų pradžios laikotarpį: tiek traumuotų pacientų, kiek pirmąjį Naujųjų metų savaitgalį atvyko į ligoninę, seniai nebūta, teigiama išplatintame pranešime.

Ortopedijos traumatologijos centro vadovo pareigas laikinai einantis gydytojas ortopedas traumatologas Alfonsas Šapalas sako, kad dvi paros po naujųjų Metų sutikimo buvo labai sudėtingos. Tik per Naujuosius buvo ramu, nes išvengta sužalojimų nuo petardų. O dabar Ortopedijos traumatologijos skyrius beveik užpildytas traumas partyrusiais pacientais, laukiančiais operacijos.

Jau keletą metų traumatologams nereikia gydyti petardų ar savadarbių sprogmenų sužalotų žmonių.

Tačiau džiaugtis traumatologams ilgai neteko – prasidėjęs ledėjimas gatves ir šaligatvius pavertė čiuožyklomis ir buvusią ramią naujametinę naktį Ortopedijos traumatologijos centre pakeitė įtempto darbo para.

„Buvo labai sudėtingos dvi paros, ypač vakar diena ir para. Krūvis buvo labai didžiulis, dabar jis lieka mums kaip pasekmės, nes dar nespėta išoperuoti visų ligonių, kurie per šias paras buvo paguldyti su traumomis“, – kalbėjo A.Šapalas.

Zitos Katkienės nuotr./Respublikinės Šiaulių ligoninės pacientė
Zitos Katkienės nuotr./Respublikinės Šiaulių ligoninės pacientė

Ortopedijos traumatologijos centro skubiosios pagalbos kabinete per savaitgalines paras buvo apie 50 traumas patyrusių pacientų. O vien vakar – apie 70 pacientų, iš kurių 15 paguldyta į ligoninę. Visus juos reikia operuoti, tad įtampa didžiulė.

Slidžiose gatvėse žmonės patyrė labai įvairių traumų. Dažniausiai blauzdos kaulų lūžimai, rankų lūžimai, žastikaulio išnirimai ir lūžimai, dėl kurių tenka ligonius guldyti į ligoninę. Apie 90 proc. slidumo traumas patyrusių žmonių nukenčia kaulai – lūžta rankų ar kojų kaulai. Dažnai žmogus, krisdamas ant ištiestos rankos, remiasi delnu ir lūžta dilbio kaulai, dažniausiai arti riešo. Tai yra tipinė slidumo trauma – čiurnos ir riešo lūžis. Patys sudėtingiausi yra šlaunikaulio lūžiai, kurie dažniausiai įvyksta vyresnio, pensinio amžiaus žmonėms.

Dažniausia trauma – rankos dilbio kaulų lūžimai, nes griūdami žmonės remiasi delnu, norėdami apsisaugoti.

Rentgeno tyrimas patvirtina kaulų lūžimą ir parodo, ar tinkamai gyja sugipsuota ranka.

Klaipėdoje – ramiau

Uostamiesčio gydymo įstaigoms dalinantis traumuotų pacientų priėmimą paromis, Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje pirmąją Naujųjų naktį ir dieną sulaukta 46 pacientų, didžioji dalis jų – dėl traumų paslydus, BNS patvirtino ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėja Dovilė Černiauskienė.

Anot jos, daugiausiai žmonės pristatyti dėl lūžių, patempimų, yra nemažai ir krūtinės ląstos traumų.

Klaipėdos universitetinės ligoninės duomenimis, sekmadienis ir pirmadienio rytas niekuo nesiskyrė nuo įprasto režimo, kadangi mieste vyravo teigiama temperatūra.

„Ženkliai pagausėjimo nematėme, negalime sakyti, kad ženkliai traumų skaičius išaugo“, – BNS tvirtino įstaigos atstovė spaudai Aistė Noreikaitė.

Vilniaus savivaldybės atstovas siūlo pranešti apie nevalomus šaligatvius

Sostinės savivaldybės atstovas spaudai Paulius Vaitekėnas 15min teigė, kad jei gyventojai pastebi, kad šaligatviai nenuvalyti ilgą laiką, jie turėtų kreiptis į seniūniją pagal gyvenamąja vietą arba telefonu 1664.

„Verta pažymėti, kad sutartyje su miestą tvarkančiomis įmonėmis numatytos nuoskaitos nuo atitinkamų paslaugų vertės, įvertinus patikrinimų metu nustatytus pažeidimus“, – atsakyme rašo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ledu virtusios gatvės Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ledu virtusios gatvės Vilniuje

Jo teigimu, barstant šaligatvius pirmenybė turi būti teikiama laiptams, takams prie sankryžų ir pėsčiųjų perėjų, visuomeninio transporto stotelėms, magistraliniams šaligatviams prie gatvių ir dviračių takams, o tik vėliau šaligatviams prie gatvių ir gyvenamųjų namų kiemams.

„Nuvalius sniegą nuo šaligatvių ar pėsčiųjų takų, siekiant išvengti apledėjimo, jie tuojau pat turi būti pabarstyti ledą ir sniegą tirpdančiu smėlio ir druskos mišiniu. Apledėję šaligatviai barstomi ledą ir sniegą tirpdančiomis priemonėmis“, – teigė jis.

„Grinda“: atlikome 200 reisų

Sostinės gatvėmis, bet ne šaligatviais, besirūpinanti savivaldybės įmonė „Grinda“ savo feisbuko paskyroje rašo, kad orai, labai švelniai sakant, nekokie – lyja, šąla, vėl lyja, vėl šąla.

„Ši jau kelias dienas besitęsianti lijundra pareikalavo didžiulio „Grindos“ žiemos tarnybos darbuotojų susitelkimo. Vien per praėjusią parą buvo atlikta per 200 reisų, t.y. kiekvienas vairuotojas po 4 (kai kas ir daugiau) kartus važiavo barstyti savo maršruto“, – teigiama paskyroje.

Anot įmonės, miestas išmaišytas skersai išilgai, barstytuvų vairuotojai nepertraukiamai dirbą visą parą, tačiau situacija vis tiek išlieka sudėtinga.

„Tam, kad į orų pokyčius galėtų reaguoti operatyviau, šį sezoną žiemos tarnyba dirba ne tik iš pagrindinių bazių, esančių Eigulių, Linksmojoje, Justiniškių gatvėse, bet ir iš laikinai, žiemos sezonui įrengtų aikštelių“, – teigiama įmonės paskyroje.

„Grinda“ prašo vairuotojų atkreipti dėmesį į kelio ženklus, draudžiančius statyti automobilius: „Tokie ženklai yra įrengti prie visų bazių tam, kad sunkioji žiemos technika galėtų pravažiuoti ir dirbti savo darbą. Dėkojame už supratingumą.“

Pacientų padaugėjo ir vaistinėse

Pastarosiomis dienomis į vaistines plūsta pacientai, kurie dėl pasikeitusių oro sąlygų patyrė traumas, teigiama vaistinių tinklo „Camelia“ pranešime.

Vaistininkai sako, kad Lietuvos gyventojai skundžiasi sumušimais, patempimais, ypač nukenčia senjorai. Šiomis dienomis reikėtų būti ypač atsargiems, jei įmanoma, vengti išėjimo į lauką, mat kai kurios traumos gali baigtis ir labai rimtai.

„Šiomis dienomis lauke šlapia ir slidu, todėl kur kas daugiau žmonių paslysta ir susižeidžia: susitrenkia galūnes, patempia raiščius, o kartais dėl kritimo patiria ir kaulų lūžius. Vaistinėse smarkiai padaugėjo pacientų, kurie susitraumavę pas mus ateina pasikonsultuoti“, – pasakoja „Camelia“ vaistininkas Arnas Janušauskas.

Jo teigimu, labai dažna ir pavojinga trauma – alkūnių sumušimai ir lūžiai: „Tad krisdami stenkitės svirti į priekį, o ne atgal. Krisdami atgal taip pat rizikuojate sutrenkti galvą, o tokia trauma ypač pavojinga“.

Patyrus nedidelius sužeidimus, vaistininkai rekomenduoja kaip galima greičiau sumuštą vietą atšaldyti ledu. Skausmui malšinti taip pat tinka šaldantys tepalai.

Nukentėjote nuo plikledžio? Pasidalinkite savo istorija su 15min – rašykite 15min@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius