Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 04 06

Vilnius ruošiasi NATO susitikimui: didžiausi darbai – prie „Litexpo“, bet ar bus tvarkomos gatvės?

Liepos 11–12 dienomis Vilnius taps svarbiausia NATO sostine – čia vyks viršūnių susitikimas. Jame laukiama maždaug 40 NATO šalių narių ir šalių partnerių delegacijų. Pirminiais duomenimis, renginyje dalyvaus ir delegacijas lydės apie 5 tūkst. žmonių. Kaip šiam įvykiui ruošiasi Vilnius? Kol kas konkrečių planų dar neatskleidžiama, tačiau aplink „Litexpo“ darbai jau pradėti.
Parodų rūmų „Litexpo“ prieigos
Parodų rūmų „Litexpo“ prieigos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Vilniaus gatvės turės būti išasfaltuotos ir lygios. Taip pat turi būti pasirūpinta miesto švara. Vilniaus, kuris švenčia 700 metų, prisistatymas pasauliui yra šansas būtent Vilniaus merui ir Vilniaus naujai savivaldybei“, – Žinių radijui praeitą savaitę sakė prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

Taip ji kalbėjo turėdama omeny NATO viršūnių susitikimą, kuris Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.

Pasak A.Skaisgirytės, artėjant susitikimui, logistika besirūpinantys pareigūnai domisi, ar bus įrengta viršūnių susitikimo vieta Vilniuje, ar bus geras privažiavimas, rašė BNS.

Ir žolę nupjauti, ir stulpus perdažyti

Vilniaus miesto savivaldybė kol kas nėra pateikusi konkretaus plano, kaip sostinė atrodys NATO viršūnių susitikimo metu. Tačiau, kaip tikinama, miestas ruošiasi.

Apie tai iš karto po rinkimų 15min studijoje kalbėjo ir išrinktasis meras Valdas Benkunskas: „Kad ir ši liepa yra išskirtinė Lietuvos istorijoje, mes turėsim didelį renginį, sostinė turi gauti daug daugiau investicijų ir iš centrinės valdžios negu buvo iki šiol.

Na, tai, be abejo, bus smūginis 2–3 dienų renginys, daug paruošiamojo personalo, žurnalistų atvažiuos į Vilnių. Miestas turi tam pasiruošti. Reikia sutvarkyti tiesiog aplinką, kiek įmanoma per tokį laiką.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

Žolę nupjauti, gėles pasodinti, perdažyti stulpus, tas pačias gatves patvarkyti. Atrodytų, paprasti dalykai, tik tiek, kad laikas spaudžia ir net nepradėjus naujos kadencijos jau tam reikia ruoštis.“

Aplink „Litexpo“ jau dirba

Naujasis meras prisieks ir darbus perims tik balandžio pabaigoje. Bet šiokius tokius darbus miestas jau pradėjo.

„Pasirengimo darbai pradėti: dar rudenį buvo genimi prie „Litexpo“ augantys medžiai, šiuo metu vyksta aplinkos tvarkymo darbai, bus sutvarkytas pėsčiųjų takas K.Jelskio gatve į „Litexpo“, taip pat pertvarkyta ir NATO Viršūnių susitikimo poreikiams pritaikoma stovėjimo aikštelių infrastruktūra, tiesiamas laikinas abi prie „Litexpo“ esančias stovėjimo aikšteles jungiantis kelias.

Kitose miesto vietose vykdomi įprasti infrastruktūros gerinimo ir priežiūros darbai, įskaitant gatvių remontą ir įvairių erdvių želdinimą.

Yra rengiamas priemonių planas dėl eismo režimo šalia „Litexpo“ esančioje gyvenamojoje zonoje. Didžiausi infrastruktūriniai darbai susiję su „Litexpo“ aplinkos pritaikymu pagal renginio poreikius ir NATO reikalavimus.

Kitose miesto vietose vykdomi įprasti infrastruktūros gerinimo ir priežiūros darbai, įskaitant gatvių remontą ir įvairių erdvių želdinimą. Žinoma – prioritetas teikiamas toms vietoms, kuriomis potencialiai gali keliauti atvykę svečiai“, – į klausimą apie pasiruošimą atsakė Vilniaus miesto savivaldybė.

Dėl Naujininkų neaišku

Tiesa, iš šio atsakymo nėra visiškai aišku, kokio patvarkymo sulauks, tarkim, S.Dariaus ir S.Girėno gatvė – pagrindinė eismo arterija iš Vilniaus oro uosto.

Lukas Balandis / BNS nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno gatvė Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno gatvė Vilniuje

Kaip ir nėra aišku, ar bus imamasi bent kokio kosmetinio Naujininkų patvarkymo.

Neskelbiama kol kas ir apie tai, kokie ribojimai laukia vilniečių tomis dienomis.

„Išsami informacija apie eismo ribojimus bus paskelbta vėliau, artėjant renginiui. Tačiau jau dabar žinoma, kad NATO Viršūnių susitikimo metu bus ribojamas visų eismo dalyvių judėjimas Senamiestyje, Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ prieigose, Vilniaus oro uosto teritorijoje, atskirose Naujamiesčio seniūnijos vietose.

Į zoną, kurią apims eismo ribojimai, galės įvažiuoti tik transportas su leidimais.

Visų už NATO Viršūnių susitikimą atsakingų institucijų bendras siekis – užtikrinti, kad šis istorinis renginys įvyktų kuo sklandžiau. Atliepiant delegacijų bei kitų svečių poreikius, planuojamas apgyvendinimas ne tik Vilniuje“, – teigia savivaldybė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Parodų rūmų „Litexpo“ prieigos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Parodų rūmų „Litexpo“ prieigos

Geriau nelikti Vilniuje

Vilnius ruošia išskirtinę programą ir atvyksiantiems žurnalistams iš kitų šalių, kurių čia taip laukiama daug. Kadangi bent jau dalis jų užtruks ilgiau nei oficialios delegacijos, ketinama sudaryti sąlygas jiems geriau pažinti tai, ką Vilnius turi geriausio.

Kad liepos 11–12 dienomis geriau nelikti Vilniuje, sostinės gyventojus dar pernai lapkritį įspėjo policija, teigdama, kad tomis dienomis miesto gyvenimas gali būti paralyžiuotas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno gatvė Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno gatvė Vilniuje

„Remiantis kitų valstybių, kuriose vyko tokio ar panašaus pobūdžio aukščiausio lygio susitikimai, miesto gyvenimas gali būti paralyžiuotas.

Tikrai bus eismo ribojimų, nebus galima patekti į tam tikras vietas“, – 15min tuomet teigė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis ir pridūrė, kad „kas turi atostogų planų tai savaitei – siūlome rinktis ne Vilnių“.

Dabartiniais skaičiavimais, susitikimo organizavimui planuojama skirti 38 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius