Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 19

Virginijos Baltraitienės įpūstas brangių miltų varguoliams skandalas virsta komedija

Lietuvos žemės ūkio maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vadovė Rasita Kraujelytė-Noreikienė prarado žadą, kai žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė ketvirtadienį agentūrą apkaltino dėl viešojo konkurso, kurio sąlygos buvo nustatytos pagal prieš kelerius metus parengtus Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) reikalavimus. Ministrė viešai metė įtarimus agentūrai, kad ši nutarė itin brangiai varguoliams nupirkti miltų. Tačiau aiškėja, kad raudonuoti reikia ne agentūrai, o pačiai ministrei.
Virginija Baltraitienė
Virginija Baltraitienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Panašiai jau buvo nutikę spalio 13 d., kai V.Baltraitienė griežtai pareikalavo, kad Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA) vadovas Erikas Bėrontas nubaustų kyšį paėmusį NMA pareigūną, kuris dėl to jau buvo atleistas iš darbo.

Ministrės rūpestis varguoliais

Ketvirtadienį ministrė pranešė sustabdžiusi 12 mln. litų vertės maisto nepasiturintiems pirkimo konkursą ir kreipusis į Viešųjų pirkimų tarnybą, kad ši patikrintų, kodėl norima pirkti itin brangius miltus – po 2,4 lito už kilogramą, nors dar pavasarį, kai vyko toks pat konkursas, jų kaina buvo 1,7 lito.

Pagal konkurso reikalavimus, miltuose turėjo būti net 15 proc. baltymų, kai įprastas kiekis yra 11 proc.

Įpykusi ministrė pareiškė ketinanti atlikti Lietuvos žemės ūkio maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros (LŽŪMPRRA) auditą.

Sąlygas nustatė ne agentūra, o pati ministerija

Specifikacijos buvo parengtos vadovaujantis žemės ūkio ministro patvirtintais grūdų kokybės reikalavimais – tai reiškia, kad tokį reikalavimą yra nustačiusi pati V.Baltraitienės vadovaujama institucija.

Agentūros generalinė direktorė R.Kraujelytė-Noreikienė 15min.lt ketvirtadienį sakė, kad konkurso reikalavimai buvo derinami su paramos skurstantiesiems programą kuruojančia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Specifikacijos buvo parengtos vadovaujantis žemės ūkio ministro patvirtintais grūdų kokybės reikalavimais – tai reiškia, kad tokį reikalavimą yra nustačiusi pati V.Baltraitienės vadovaujama institucija.

Agentūros vadovė pabrėžė, kad tokios pat specifikacijos buvo nustatytos 2013 ir 2012 metais vykusiuose viešuosiuose pirkimuose.

„Specifikacijos 2012 metais įvykusiam konkursui buvo parengtos žemės ūkio ministru esant Kaziui Starkevičiui ir jos yra nepasikeitusios, – pridūrė ji. – Nenorėčiau taip teigti, bet gal kažkam iš politikų reikalingas triukšmas dėl šio konkurso, siekiant paveikti nepasiturinčių žmonių valią artėjančiuose rinkimuose. Pirkimai ir konkursai su šiomis miltų specifikacijomis vyko nuo 2012 metų.“

Pašnekovė pabrėžė, kad jie buvo derinti su Viešųjų pirkimų tarnyba, kurios specialistai jokių pažeidimų neaptiko ir pastabų nepateikė.

R.Kraujelytė-Noreikienė sakė audito nesibaiminanti. „Nežinau, kodėl kilo šis ažiotažas“, – stebėjosi ji.

ŽŪM: kyla klausimas dėl vadovės kompetencijos

Apie tai paklausta žemės ūkio ministrės V.Baltraitienės patarėja viešiesiems ryšiams Jolanta Butkevičienė 15min.lt sakė, kad agentūra ministrei užkliuvo todėl, kad porą metų matė, kokia specifikacija nustatyta miltams, bet nieko nesakė.

„Ministerija didelė, visko nesužiūrėsi. Ministrė tik dabar pamatė, kad miltams taikomi tokie aukšti reikalavimai. Agentūra visa tai matė, bet tylėjo. Todėl dabartinės kalbos verčia abejoti agentūros vadovės kompetencija“, – sakė J.Butkevičienė, paklausta, kodėl kaltinama agentūra, jei sąlygas konkursui prieš porą metų padiktavo ŽŪM.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Liepos 13-29 dienomis beveik 23 tūkst. labiausiai nepasiturinčių žmonių Vilniuje ir Panevėžyje sulauks paramos maisto produktais.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Maisto produktai.

Bloga žinia varguoliams – maisto paketus gaus nežinia kada

Paramą nepasiturintiems dalijančio „Maisto banko“ laikinasis direktorius Vaidotas Ilgius 15min.lt ketvirtadienį sakė, jog dėl sustabdyto konkurso nebeaišku, kada bus pradėti dalinti maisto daviniai.

Prieš kurį laiką paaiškėjo, kad prieš didžiąsias metų šventes vargstantieji negaus maisto davinių, nes užsitęsė maisto pirkimo konkursai.

Prieš kurį laiką paaiškėjo, kad prieš didžiąsias metų šventes vargstantieji negaus maisto davinių, nes užsitęsė maisto pirkimo konkursai.

„Preliminari informacija, bendras lūkestis, kad tai bus sausio pradžioje. Šiomis dienomis buvo bandymų tai padaryti anksčiau, tačiau, kaip matote, po ministrės žingsnio susiklostė nauja situacija. Kada pradėsime dalinti maisto produktus, mes nežinome“, – sakė jis.

R.Kraujelytė-Noreikienė teigė, kad gruodį vargstantieji davinius gaudavo ne visada, nes jie dalijami ne kas mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius