-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 08

Virto dūmais: į Klaipėdą iš Alytaus atgabentas ir sudegintas pirmasis užterštas pienas

Į atliekų deginimo gamyklą „Fortum Klaipėda“ penktadienį atkeliavo pirmasis užterštas pienas iš Alytaus regiono. Sumaišytas su kitomis atliekomis šis pienas sudegintas. Įmonė nusprendė prisidėti prie avarijos likvidavimo ir pieną degins nemokamai.

Penktadienį į gamyklą atkeliavo 13 tonų užteršto pieno, surinkto Alytaus rajone, kur ugniagesiai kovojo su gaisru padangų perdirbimo įmonės sandėliuose. Dėl gaisro pienas užterštas dioksinais. Jį uždrausta supirkti, išpilti į aplinką bei vartoti.

„Pačią situaciją vertiname visiškai ramiai, skaičiai ir duomenys, kuriuos turime nėra kažkokie ypatingai grėsmingi. Per dieną sudeginame apie 680 tonų atliekų, tai mišrios, maisto ir kitos atliekos. 13 tonų šiandien atvežto pieno nesudarys esminio kiekio“, – sakė gamyklos atstovas Andrius Kasparavičius.

Pagal turimus leidimus įmonė gali priimti ir saugiai sudeginti šį maisto produktą. Atvežtas pienas penktadienį supiltas ant komunalinių ir pramoninių atliekų. Suvilgius atliekas šiuo skystu produktu jos nukeliavo į katilą.

„Reikėjo pasitikrinti technologiškai, ar galime tą atlieką tinkamai sutvarkyti, tai ir padarėme, – pasakojo įmonės Laboratorijų ir saugos inžinierius R.Jakovlevas. – Pienas išpiltas į kuro bunkerį, ant ten esančių atliekų, atliekos suvilgytos pienu ir paduotos į katilą sudeginti. Katile yra 1 000 laipsnių temperatūros ir toje temperatūroje užtikrinama, kad suskils cheminės medžiagos. Jei kažkas nesuskils, tam yra angliniai filtrai, kurie sugaudo“.

VIDEO: Į Klaipėdą iš Alytaus atgabentas ir sudegintas pirmasis užterštas pienas

„Dioksinai šioje temperatūroje suskaidomi į nekenksmingas medžiagas, o tai, kas kenksminga sugaudo anglies filtrai, paversdami į kietą pavidalą. Šios kietos atliekos iškeliauja į Norvegiją“, – pasakojo A.Kasparavičius, pabrėždamas, jog „Fortum Klaipėda“ naudoja tris kartus didesnį aktyvios anglies kiekį nei reglamentuota.

Bendrovė nežino, kiek tiksliai pieno bus atgabenta į įmonę, tačiau prognozuoja, jog gali būti apie 150 tonų. Jį visą įmonė degins nemokamai. Paprastai už atliekų deginimą, priklausomai nuo to, ar atliekos komunalinės, ar pramoninės, reikia sumokėti 30-60 eurų už toną.

„Nenorėtumėme būti tie, kurie uždirbinėja iš nelaimės. Yra padariniai ir mes prisidedame prie avarijos likvidavimo“, – sakė bendrovės atstovas A.Kasparavičius.

Anot R.Jakovlevo, įmonei teko deginti ir kačių bei šunų ėdalą, teko naikinti kontrabandines cigaretes, drabužius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius