Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 31

Vis daugiau rusų ir baltarusių beldžiasi į Lietuvą: prieglobsčio prašo ir nenorintys kariauti

Nuo karo Ukrainoje pradžios fiksuojami išaugę Rusijos ir Baltarusijos piliečių prašymų išduoti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje skaičiai. Kaip ir prašymų dėl prieglobsčio – dėl jo šių kaimyninių šalių gyventojai kreipiasi nurodydami, kad bėga nuo režimo, nepritaria Rusijos karui Ukrainoje, nenori kariauti. Į Lietuvą, kaip jau skelbta anksčiau, kraustytis svarsto IT sektoriaus darbuotojai, kurių absoliuti dauguma kol kas esą baltarusiai.
Į Sakartvelą atvyksta Rusijos ir Baltarusijos piliečiai
Į Sakartvelą atvyksta Rusijos ir Baltarusijos piliečiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau kaip per mėnesį nuo karo Ukrainoje pradžios, t. y. nuo vasario 24 iki kovo 29 dienos, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, dėl prašymų išduoti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje kreipėsi per 40 proc. daugiau Baltarusijos piliečių ir daugiau kaip dvigubai daugiau Rusijos piliečių.

Daugiau žmonių iš šių valstybių prašo ir prieglobsčio pas mus.

Besikreipusių dėl leidimų nuolat gyventi Lietuvoje šių kaimyninių šalių piliečių skaičius sumenko.

Kol kas vizų išdavimas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams yra sustabdytas. Jos gali būti išduodamos tik tarpininkaujant Užsienio reikalų ministerijai. Tačiau ji neatskleidžia apie tai jokios informacijos.

„Pažymime, kad gaunantys šias vizas dažniausiai yra bėgantys nuo valdančiųjų režimų persekiojimo asmenys, taip pat ir kiti asmenys, kurių asmeninį saugumą būtina užtikrinti visomis priemonėmis.

Dėl šių priežasčių Užsienio reikalų ministerija neteikia informacijos apie pareiškėjų, kurie nurodytais pagrindais gavo Lietuvos vizas, skaičius bei kitos, su jais susijusios, informacijos“, – teigė ministerijos atstovai.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė neseniai pareiškė, kad į Lietuvą nori persikelti tūkstančiai Rusijos veiksmams Ukrainoje nepritariančių aukštųjų technologijų specialistų iš Baltarusijos bei Rusijos.

Tai sukėlė diskusijas, atverti jiems duris ar bausti už karą Ukrainoje.

Kreipiasi daugiau baltarusių

Migracijos departamento duomenimis, nuo vasario 24 iki kovo 29 dienos prašymus išduoti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje pateikė 1449 (2021 metų tuo pačiu laikotarpiu – 1004) Baltarusijos piliečiai bei 305 (pernai tuo pačiu laikotarpiu – 141) Rusijos piliečiai.

Tiesa, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šių metų vasario 24 – kovo 29 dienomis gerokai sumažėjo Baltarusijos ir Rusijos piliečių prašymų išduoti leidimus nuolat gyventi mūsų šalyje.

Baltarusijos piliečiai

Rusijos piliečiai

Laikotarpis

Prašymai išduoti leidimą laikinai gyventi

Prašymai išduoti leidimą nuolat gyventi

Prašymai išduoti leidimą laikinai gyventi

Prašymai išduoti leidimą nuolat gyventi

2021 02 24–2021 03 29

1004

14

141

29

2022 02 24–2022 03 29

1449

6

305

4

Pokytis

44%

-57%

116%

-86%

Šaltinis: Migracijos departamentas

Pastaruoju metu daugėjo ir prašymų dėl prieglobsčio suteikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius