Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 05 14

Naujoji Kauno valdžia pasibaisėjo: „Neradome net riestainio skylės dideliems darbams įgyvendinti“

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ketvirtadienį apžvelgė mėnesio laikotarpį, kai pradėjo dirbti naujosios kadencijos valdžia. Pasak mero ir jo pavaduotojų, reikės gerokai pasukti galvą, netgi ieškoti būdų apeiti įstatymus, kad būtų įgyvendinti ankstesnės valdžios išreklamuoti darbai. Miglota Raudondvario plento, Laisvės alėjos rekonstrukcija, neūkiškai suplanuota Panemunės tilto statyba.
Visvaldas Matijošaitis ir Povilas Mačiulis
Spaudos konferencija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pagal tai, kaip Lietuvoje valdomas privatus verslas, Kauno savivaldybė atsilikusi 10 metų. Čia ir matome didžiausią bėdą“, – teigė V.Matijošaitis.

Teks gerokai pasukti galvą

Meras teigė, kad bene visose srityse akis bado neūkiškumas. „Pagal ankstesnės valdžios planą Laisvės alėjos rekonstrukcija truktų 7 metus. Nepasiruošta pradžiai ir pabaigai, nėra aiškaus finansavimo etapų. Aš nebūčiau švaistęs tokių pinigų. Dabar su „Autokausta“ sutarėme pirmą etapą užbaigti ne po 2 metų, o po 1 metų ir kelių mėnesių. Reikės galvoti, kaip įgyvendinti šį projektą“, – sakė V.Matijošaitis.

Pagal ankstesnės valdžios planą Laisvės alėjos rekonstrukcija truktų 7 metus. Nepasiruošta pradžiai ir pabaigai, nėra aiškaus finansavimo etapų. Aš nebūčiau švaistęs tokių pinigų.

Ilgai kauniečių lauktos Raudondvario plento rekonstrukcijos ateitis irgi miglota. „Pagal tai, ką radome, plento rekonstrukcija galėsime pradėti tik kitą pavasarį, bet norime šiemet. Reikės galvoti kaip gauti finansavimą“, – guodėsi meras.

V.Matijošaitis pastebėjo, kad Panemunės tilto statybos pabaigimui miestas vis dar neturi 11 mln. eurų.

„Tai įrodymas, kaip neūkiškai vykdomi projektai. Pasirodo, atidarius tiltą tik po 5 mėnesių galėsime tvarkyti prietiltį. Nauja valdžia turės sugalvoti, kaip nepažeidus įstatymų galės pastatyti prietiltį ir tiltą vienu metu“, – pasakojo meras.

Pažadai nepagrįsti lėšomis 

Mero pavaduotojas Povilas Mačiulis tvirtino, kad ankstesnė valdžia tik daug kalbėjo apie pasirengimą įgyvendinti didelius projektus, o iš tikrųjų nieko nenuveikė.

 „Prieš rinkimus girdėjome, kad miestas pasirengęs finansiniam ES periodui. Pamatėme, kad pasirengimas yra nulinis, buvo bandoma pūsti muilo burbulą. Viską reikia rengti nuo nulio, nėra net riestainio skylės. Galėjo susidaryti įspūdis, kad tuoj vyks Raudondvario plento, Laisvės alėjos rekonstrukcija. Pažadai duoti, o finansavimas nenumatytas“, – teigė P.Mačiulis.

Vicemeras Simonas Kairys teigė, kad pirmieji jo sprendimai buvo panaikinti padarytas kultūrines nesąmones. „Likviduosime kino studiją. Savivaldybė nėra Holivudas. Atleidome koncertinės agentūros, aerodromo vadovus“, – kalbėjo S.Kairys.

Pasak S.Kairio, naujoji valdžia rado jau gerokai patuštintą tarnautojų ir politikų komandiruočių biudžetą. „Baigiantis kadencijai valdžia išleido trečdalį lėšų komandiruotėms“, – stebėjosi S.Kairys.

Permainų sulauks savivaldybės įmonės

Naujoji valdžia tikino, kad ieškoma būdų, kaip optimizuoti savivaldybės įmonių veiklą. „Kauno planas“ gyvena iš savivaldybės, gauna iš jos 1,5 mln. litų (434 tūkst. eurų), o patiria 600 tūkst. litų (173 tūkst. eurų) nuostolių“, – kalbėjo V.Matijošaitis.

Pasak jo, įmonių „Kauno švara“, „Kauno vandenys“, „Kauno autobusai“ vadovai liko savo postuose, bet jie sulaukė užduočių.

„Jie turės parengti projektus, kaip gali sutaupyti ir sumažinti mokesčių tarifus. Išaiškinome jiems, kad jie turi dirbti profesionaliai ir efektyviai“, – teigė V.Matijošaitis.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas teigė, kad reikės mažinti valdininkų skaičių. „Verslas atsikrato nereikalingų funkcijų ir darbuotojų per krizes. Matome, kad savivaldybėje krizės nebūta“, – sakė G.Petrauskas.

Dabar savivaldybėje dirba 760 specialistų. Žadama, kad jų sumažės apie 20 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius