-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 17

VMI ir FNTT tyrimų dėl A.Landsbergienės vieno euro vertės sandorio nesiėmė

Nei Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), nei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nesiėmė tirti bendrovės „Krajama“ (dabar – UAB „Knowledge Investment“) veiklos. To prašė valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).
Austėja Landsbergienė
Austėja Landsbergienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Bendrovė „Krajama“ su žemės sklypu Seimo nario Gabrieliaus Landsbergio sutuoktinės Austėjos Landsbergienės įkurtų Karalienės Mortos mokyklos bei darželio „Vaikystės sodas“ statybai Kalnėnų mikrorajone buvo įsigyta už vieną eurą, skelbė LVŽS ir darė prielaidą, kad šis sandoris neteisėtas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LVŽS
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LVŽS

„Kadangi sandoris turi apsimestinio sandorio požymių ir galimai neatitinka jo rinkos vertės, VMI prašoma atlikti mokestinį tyrimą, kartu įvertinant, ar sandorio vieno euro kainos nustatymas nebuvo pasirinktas siekiant išvengti mokesčių mokėjimo valstybei.

Tuo tarpu FNTT prašoma atsakyti, ar tokio sandorio atlikimas nėra susijęs su galimai nusikalstamomis veikomis.

Tuo atveju, jei būtų nustatyta, jog UAB „Krajama“ turėjo įsiskolinimų, kurie mažino jos perleidimo sandorio vertę, prašoma įvertinti, ar skolinimosi sandoriai nebuvo dėl dar nežinomų priežasčių atlikti vien tam, kad skolinimosi būdu būtų perkeltos lėšos iš vienos A.Landsbergienės valdomos įmonės į kitą jai priklausančią įmonę, taip dirbtinai sumažinant UAB „Krajama“ akcijų vertę prieš jos akcijų pardavimo sandorį“, – rašyta partijos pranešime.

FNTT 15min nurodė neaptikusi nusikaltimo ar nusižengimo požymių.

„Atlikus pateiktos informacijos patikrinimą, buvo priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nenustačius, kad buvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, – atsakyme išdėstė FNTT atstovė viešiesiems ryšiams Modesta Zdanauskaitė.

VMI mokestinio tyrimo dėl bendrovės „Krajama“ veiklos taip pat nepradėjo.

„Šiuo metu UAB „Krajama“ mokestinis tyrimas ar patikrinimas nėra atliekamas“, – nurodė VMI komunikacijos vadovė Rūta Asadauskaitė.

Tiesa, VMI, anot jos, „atidžiai stebi situaciją, fiksuoja ir vertina visus gaunamus faktus apie mokesčių mokėtojus, t.y. mokesčių mokėtojų deklaruojamus bei iš trečiųjų šaltinių gaunamus duomenis, viešai pasirodžiusią informaciją žiniasklaidoje, kitų mokesčių mokėtojų pateiktus duomenis apie galimą mokesčių vengimą“.

„Nustačius neatitikimus, yra priimami atitinkami sprendimai dėl kontrolės veiksmų pradėjimo“, – teigė R.Asadauskaitė.

Apie bendrovės „Krajama“, kurios vienintelė akcininkė buvo A.Landsbergienė, veiklą ėmė kalbėti LVŽS atstovės Agnės Širinskienės vadovauta Seimo laikinoji tyrimo komisija. Ji Konstitucinio Teismo buvo pripažinta neteisėta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius