-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 05

Gauti atsakymai, nuo ko Alytuje per gaisrą krito gyvūnai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Alytaus skyrius antradienį gavo per gaisrą kritusių gyvūnų, kuriuos inspektoriams rodė išsigandę alytiškiai, gaišenų tyrimų rezultatus. Paaiškėjo, kad iš keliolikos tirtų laukinių gyvūnų tik vienas kiškis galėjo kristi dėl gaisro, tačiau to šimtu procentų tvirtinti, anot Alytaus VMVT viršininko-valstybinio veterinarijos inspektoriaus Romo Černiaus, negalima.
Kiškis
„Triušiukų slėnis“ / 123RF.com nuotr.

Antradienį Alytaus miesto savivaldybė savo feisbuko paskyroje paskelbė, kad tirti gyvūnai ir paukščiai galėjo uždusti, tačiau ši informacija nepasitvirtino.

Kaip nurodė R.Černius, gavus tyrimų rezultatus paaiškėjo, jog vieną kiškį galėjo pražudyti gaisras, tačiau to užtikrintai tvirtinti negalima.

„Tik kiškiui kvėpavimo funkcijų sutrikimas nustatytas, – tyrimų išvadas 15min komentavo jis. – Negalima daryti diagnozės, nes jam ir pašalinis dalykas buvo. Kvėpavimo funkcijos sutrikimas, tai reiškia, plaučiai. Na, galima daryti prielaidą, kad jis nuo tų dūmų arba anglies dvideginio (krito – aut.).“

Kaip skelbta anksčiau, iš viso VMVT tyrėjams buvo nusiuntę 12 gyvūnų mėginių: įvairių paukščių, keturių kiškių, stirniuko, ūdros.

„O kitiems tai – skrandžio uždegimas, žarnyno uždegimas, traumos įvairios. Lavonai jau apirę... Žinote, kai panika buvo, žmonės prirodė visokios velniavos mums“, – patikino pašnekovas.

R.Černiaus teigimu, tirti strazdai, balandžiai krito ne dėl gaisro.

Gaisras nebuvo pražūtingas ir stirnai.

Alytaus VMVT viršininkas pasakojo, kad į inspektorių rankas stirna pateko gerokai apgraužta – nebuvo dalies vidaus organų. Jis spėjo, kad pasidarbavo šunys.

Kiškis užduso dėl suodžių

Pašnekovas pabrėžė, kad prieš porą savaičių ištirtas kitas ilgaausis tikrai nugaišo dėl gaisro.

VMVT buvo paskelbusi, kad iš nustatytų pokyčių (kvėpavimo takų, kvėpavimo ir vidaus organų hiperemijos, suodžių trachėjoje, plaučių edemos, kraujosruvos plaučių parenchimoje ir kt.) patvirtinta diagnozė, kad kiškis nugaišo dėl ūmaus kvėpavimo funkcijos nepakankamumo bei kitų komplikacijų esant inhaliacinei traumai.

„Mes galime sakyti, kad kiškis užduso dėl įkvėptų smalkių ar suodžių. Mes galim tai sakyti pagal diagnozę, pagal pakitimus“, – tuomet BNS sakė Alytaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos patarėjas Jonas Vaikšnoras.

„Čia yra toks pirmas atvejis Alytuje. Aš bent jau nežinau daugiau“, – pridūrė jis.

Vandenyje nitratų ir nitritų kiekis neviršija normos

Antradienį VMVT taip pat gavo trijų šulinių, esančių Miklusėnų, Junonių ir Kriaunių kaimuose vandens mėginių tyrimų rezultatus. Buvo tirta nitritų ir nitratų koncentracija vandenyje. Nustatyta, jog šių medžiagų kiekiai normos neviršija.

Antradienį gauti Darių ir Užubalių kaimuose paimtų želmenų tyrimai – jų metu buvo tiriamas cinko kiekis.

„Irgi gerai – atitinka normas“, – komentavo pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius