Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 22 /20:45

VMVT pareikalavo „Maisto banko“ nedalinti iš „Pontem“ pirktų vištienos konservų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrino nepasiturintiems dalijamus mėsos konservus ir po patikrinimo rekomendavo jų nebedalyti. „Maisto banko“ direktorės pavaduotoja Kristina Tylaitė 15min pirmadienį tikino, kad tarnyba aptiko, jog konservai netinkamai paženklinti, tuo metu produktas yra visiškai saugus vartoti. Ji teigė nežinanti, kiek „Maisto bankas“ turi minėtų konservų.
„Maisto banko“ akcijos metu
„Maisto banko“ akcijos metu / Organizatorių nuotr.

Tai, kad nepasiturintiems dalijami konservai atkreipė VMVT dėmesį, 15min pirmadienio pavakarę patvirtino „Maisto banko“ direktorė Deimantė Žebrauskaitė.

„Maisto banko“ vadovė teigė, kad tarnybos atstovai buvo atėję tikrinti mėsos konservų: „Patikrinus pasakė mums sustabdyti dalijimą. Tie konservai yra nupirkti viešųjų pirkimų būdu, pirko Europos socialinio fondo agentūra (ESFA), dalijama pagal Europos pagalbos labiausiai nepasiturintiems programą.“

Ji patvirtino, kad mėsos konservai, kurie neįtiko VMVT, buvo nupirkti iš įmonės „Pontem“.

„Maisto banko“ direktorės pavaduotoja K.Tylaitė 15min pasakojo, kad tarnybos atstovai paėmė vištienos konservų mėginius ir atliko vadinamuosius juslinius tyrimus. Anot pašnekovės, ant pakuotės nurodyta, kad vištiena gabalinė, o viduje – mechaniškai atskirta mėsa.

„Buvo įvertinimas, kad reikia sustabdyti (dalijimą – aut.) dėl atitikties etiketei. Jei klausimas apie maisto saugą, jis saugus vartoti ir viskas yra tvarkoje. Mano žiniomis, ESFA šiuo metu aiškinasi su VMVT kokios krypties yra stabdymas ir kokia griežta ar ne griežta yra šita rekomendacija – kaip reikėtų elgtis su šiais produktais toliau“, – teigė ji.

K.Tylaitė pridūrė, kad VMVT yra patvirtinusi, jog produktą saugu vartoti, todėl yra laukiama informacijos, kaip „Maisto bankui“ elgtis. Jos teigimu, tirti tik viename sandėlyje buvę vienos partijos konservai, o „Maisto bankas“ yra gavęs kelių partijų produktus.

ESFA atstovė: nesame gavę jokios informacijos

VMVT į 15min klausimus kol kas neatsakė, o konservus pirkusios ESFA Viešųjų ryšių ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Indrija Aškelovičienė 15min teigė, kad ESFA nėra iš VMVT gavusi jokios oficialios informacijos nei apie vykusį konservų patikrinimą, nei apie jų išvadą dėl šių konservų kokybės.

„Esame susirūpinę dėl šios situacijos, nes šiandien, gavę pirmuosius signalus žodžiu iš „Maisto banko“ apie buvusius patikrinimus, skubiai patys kreipėmės į VMVT, tačiau atsakymo vis dar nesulaukėme. Šiuo metu aiškinamės situaciją. Atkreipiame dėmesį, kad šie konservai gyventojams buvo dalijami nuo spalio 1 d., jokių skundų ar informacijos dėl jų kokybės nesame gavę“, – teigė ji.

Po poros valandų ESFA atstovė informavo, kad Agentūra gavo VMVT išvadą ir tyrimo protokolą, tačiau iš šių dokumentų nėra iki galo aišku, kokie pažeidimai buvo nustatyti.

„Prie išvadų pridėtame tyrimo protokole įvardinta, jog „atlikti jusliniai tyrimai nurodo, kad tiek spalva, tiek skonis ir kvapas – būdingi gaminiui“, t.y. konservai yra saugūs vartoti, tačiau pačioje išvadoje rašoma, kad vištienos konservų žaliava neatitinka keliamų kokybės reikalavimų ir nėra konkretizuojama, kokių“, – teigė ji.

Išvadoje, anot pašnekovės, vietoj privalomo nurodyti konkretaus teisės akto, kuris buvo pažeistas, yra nurodyti ESFA viešai paskelbto pirkimo techninės specifikacijos reikalavimai, kurie net neturėtų būti VMVT tyrimo objektas.

„Taip pat, išvadoje yra nurodyti du skirtingi sprendimai (vienas – sustabdyti produkto tiekimą į rinką, kitas – uždrausti produkto tiekimą rinkai), neaišku, kokią partijos dalį privaloma stabdyti/uždrausti, ar buvo tiriamos visos dalijamos partijos, ar tik viena. Atsižvelgiant į šiuos neaiškumus, pakartotinai kreipėmės į VMVT dėl tyrimo išvados paaiškinimo, taip pat laikinai sustabdėme konservų dalijimą Vilniaus mieste, kol gausime aiškų atsakymą, kokie konkrečiai pažeidimai buvo nustatyti“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius