Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 22

Vokietijos gynybos ministrė ragina V.Putiną grįžti prie derybų: diplomatija turi tęstis

Rukloje dislokuotame NATO priešakinių pajėgų batalione besilankanti Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht pabrėžė, kad nors diplomatinės priemonės ir nepadėjo išvengti „niekingų“ Rusijos veiksmų, šiai pripažinus separatistų valdomų Donecko ir Luhansko regionų nepriklausomybę bei įvedus karius į šiuos Ukrainos regionus, tačiau ji privalo tęstis.
A.Anušauskas susitiko su Ch. Lambrecht
A.Anušauskas susitiko su Ch. Lambrecht / Erikas Ovčarenko/BNS

„Mes esame labai susirūpinę – jūs visi girdėjote pastarųjų 24 valandų naujienas. Rusijos prezidentas pripažino nepriklausomos Ukrainos teritorijas dalimi Rusijos ir siunčia ten karius. Tai yra taikos ir tarptautinės teisės pažeidimas“, – Rukloje dislokuotiems NATO kariams sakė ji.

Ministrė pabrėžė, kad kitos valstybės smerkia tokį Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą ir apgailestavo, kad pastaruosius mėnesius vykdytomis diplomatinėmis priemonėmis nepavyko išvengti „niekingų“ Rusijos veiksmų.

„Nepaisant to, diplomatija neturi sustoti čia, mes visada privalome padaryti daugiau“, – pažymėjo Ch.Lambrecht.

„Kreipiuosi į prezidentą Putiną, ragindama sustabdyti šiuos veiksmus, gerbti Ukrainos suverenitetą ir grįžti prie derybų stalo“, – sakė ministrė.

Dėkodama susirinkusiems iš šešių valstybių kontingentų sudaryto NATO priešakinių pajėgų bataliono kariams ministrė pabrėžė, kad jie demonstruoja tą stiprybę ir vienybę, kurios visiems ir reikia šiais laikais.

„Jūs simbolizuojate atraminę diplomatijos koloną, nes diplomatijai reikia tvirto stuburo, kad mes nebūtume šantažuojami. Jūs ir esate tas stuburas“, – sakė ji.

Ch.Lambrecht patikino, kad Vokietija yra įsipareigojusi sąjungininkų saugumui, nes tai yra „mūsų visų saugumas“ ir pažymėjo, kad būtent dėl pasikeitusios situacijos ji priėmė sprendimą atsiųsti į Lietuvą papildomas pajėgas.

„Per artimiausias kelias savaites atkeliaus ir dar karių bei įrangos“, – sakė ji.

„Mes čia esame tam, kad deeskaluotume situaciją, be to, nenuilstamai dirbsime tam, kad rastume taikų ir diplomatinį sprendimą“, – pabrėžė Ch.Lambrecht.

Su Ch.Lambrecht susitikime taip pat dalyvavo ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, kuris su ja turėtų aptarti įtampą regione dėl galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje, kitus aktualius klausimus, informavo ministerija.

Tai jau antras naujos Vokietijos gynybos ministrės vizitas Lietuvoje. Pirmąjį kartą ji lankėsi praėjusių metų gruodžio 19-ąją.

Vokietija penkerius metus vadovauja Lietuvoje dislokuotai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei. Reaguodama į paaštrėjusią saugumo situaciją, Vokietija praėjusią savaitę į Lietuvą nusprendė atsiųsti dar 350 karių, taip padidindama kontingentą iki maždaug 800. Visi jie į Lietuvą atvyks iki savaitės pabaigos.

Norvegija taip pat nusprendė atsiųsti papildomus 60 karių. Didžioji Britanija į Lietuvą atsiuntė nedidelę grupę žvalgybos karių.

Reaguodama į Maskvos sprendimą pripažinti du prokremliškus separatistinius Ukrainos regionus, Vokietija antradienį pranešė stabdanti dujotiekio projektą „Nord Stream 2“, skirtą rusiškoms gamtinėms dujoms į Vokietiją tiekti.

Antradienį į specialų posėdį renkasi ir Bendrijos diplomatai, jie turėtų nuspręsti dėl naujų sankcijų Rusijai. Jas planuoja įvesti ir JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius