Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 26 /18:04

VRK narė Aistė Žilinskienė nedeklaravo privačių interesų, „valstiečiai“ prašo VTEK įvertinimo

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) prašydami įvertinti galimą VRK narės Aistės Žilinskienės pažeidimą nedeklaruojant privačių interesų. „Valstiečių“ nuomone, A.Žilinskienė taip pat tyčia vilkina tyrimą dėl laikraščio „Naisių žemė“.
Aistė Žilinskienė
Aistė Žilinskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nurodo, kad VRK narė A.Žilinskienė VRK nare tapusi dar pernai vasarą iki šiol nevykdo teisės aktuose įtvirtintos prievolės valstybės tarnautojui deklaruoti savo privačius interesus. VRK narė, pagal įstatymą, tai padaryti turėjo per 30 dienų nuo paskyrimo į komisiją.

A.Žilinskienė pripažįsta dėl darbų gausos deklaracijos iki šiol tikrai nepateikusi ir įstatymą pažeidusi. Ji žada deklaraciją užpildyti dar pirmadienį.

Taip pat LVŽS skunde tarnyboms atkreipia dėmesį, kad A.Žilinskienė be darbo VRK dar yra Internetinės žiniasklaidos asociacijos vadovė bei esą palaiko su jos naryste VRK nederančius ryšius su lobistine bendrove „Vento Nuovo“.

„Be to, A.Žilinskienė palaiko draugiškus asmeninius santykius su prodiuserinės įmonės akcininku, jos įkūrėju verslininku E.Jakilaičiu, kurio iniciatyva buvo pradėtas tyrimas dėl leidinio „Naisių žemė““, – teigiama partijos pranešime spaudai.

Pasak LVŽS, turėdama tokių ryšių ir tuo pačiu būdama VRK nare, A. Žilinskienė gali daryti tiesioginį ir netiesioginį spaudimą Seimo nariams, VRK ir kitiems sprendimų priėmėjams..

„Savo kreipimusi į VTEK siekiame atkreipti dėmesį į VRK vykdomų tyrimų skaidrumą ir objektyvumą. Iš viešos informacijos žinoma, kad A.Žilinskienė vadovavo darbo grupei, kuri tyrė jos bičiulio E.Jakilaičio iniciatyva pateiktą skundą. Paaiškėjusios aplinkybės kelia abejonių dėl A.Žilinskienės darbo objektyvumo ir tolesnės veiklos darbo grupėje galimybių. Juo labiau kad nei vienas iš jau dabar žinomų deklaruotinų interesų nebuvo viešai deklaruotas. Manyčiau, kad tokiu atveju asmuo turėtų tiesiog nusišalinti nuo tyrimų, kuriuos atlieka VRK ir laukti VTEK sprendimo“, – pažymi LVŽS pirmininkas Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

Partija akcentuoja, kad skundas dėl leidinio „Naisių žemė“ VRK buvo pradėtas tirti 2017 m. lapkričio 20 dieną. LVŽS nurodo dar praeitų metų gruodžio pirmosiomis dienomis pateikusi atsakymą į VRK užklausimą dėl šio skundo. Tačiau iki šiol, t.y. praėjus jau daugiau nei 3 mėnesiams nuo skundo pateikimo, minėtas skundas dėl leidinio nėra išnagrinėtas.

15min nuotr./„Naisių žemė“ ir Ramūnas Karbauskis
15min nuotr./„Naisių žemė“ ir Ramūnas Karbauskis

„Užuot nagrinėjus skundą, A.Žilinskienės iniciatyva tyrimo apimtis plečiama, keičiama darbo grupės sudėtis. Tai reiškia, kad naujiems darbo grupės nariams reikės laiko susipažinti su tyrimo medžiaga, o tai neabejotinai užims laiko ir skundo nagrinėjimas dar labiau užsitęs“, – piktinasi „valstiečiai“.

A.Žilinskienė: Tyrimą praplėtė visa komisija

A.Žilinskienė 15min nurodo, kad tyrimo grupę išplėsti bei kartu tirti Lietuvos sveikuolių sąjungos leidinį „Sveikuoliai.lt“, kuriame taip pat galimai buvo reklamuotas LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis, praėjusią savaitę nutarė visa komisija. Dabar grupė tyrimą pabaigti įpareigota iki kovo 22 dienos.

Todėl VRK narė tokius kaltinimus neigia.

Taip pat ji tikina neturinti artimų ryšių nei su E.Jakilaičiu, nei su įmone „Vento Nuovo“.

„Kažkada prieš penkerius metus kaip žurnalistė esu kalbinusi E.Jakilaitį leidžiamam almanachui, bet tai ir viskas. Nedraugauju nei šeimom, neturiu jokių santykių. Taip pat neturiu jokių santykių su „Vento Nuovo“. Tiesa, jie kažkada įdėjo mano nuotrauką į savo puslapį ir sakė, kad, jei reikės kokios konsultacijos, kreipsis, tačiau niekada nesikreipė, nieko nebuvo“, – sakė A.Žilinskienė.

E.Jakilaitis: „Valstiečiams“ perkaito galvos

Žurnalistas Edmundas Jakilaitis 15min sako, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga klaidina visuomenę teigdama, kad skundą dėl „Naisių žemės“ laikraščio VRK pateikė jis.

Pasak jo, visus kylančius klausimus jis, kaip žurnalistas, užduoda savo laidose, o ne rašo skundus institucijoms.

„Turbūt pažiūrėjo laidą, kur buvo kalbama keletą kartų apie R.Karbauskio visokius galimus įstatymų pažeidimus. Vienoje iš laidų, kurioje dalyvavo VRK pirmininkė, kiti asmenys, ši tema buvo aptarta. Gal tai traktuojama kaip iniciatyva, bet jokių skundų niekam nesu rašęs“, – sakė E.Jakilaitis.

Jis taip pat skundžiasi, kad „valstiečiai“ jį nuolat vadina verslininku. Esą iš tiesų jis tėra žurnalistas ir nepriklausomas laidų kūrėjas, tik Lietuvoje pastariesiems neįmanoma veikti neįsteigus juridinio asmens ar bent neišsiėmus individualios veiklos pažymėjimo.

E.Jakilaičio nuomone, smarkiai perdėti yra ir teiginiai dėl draugystės su A.Žilinskiene.

„Čia išvis yra kažkoks nonsensas. Žinau, kad buvo tokia asociacija, kuriai vadovavo ponia A.Žilinskienė, bet tai viskas. Prasilenkdami pasisveikiname, nes esame mandagūs žmonės, bet tai viskas. Man atrodo, kad kažkas perkaito galvas, kažkam labai kaista galvos“, – sakė E.Jakilaitis 15min.

Konservatorių deleguotas VRK narys Vilius Semeška patvirtino, kad skundą dėl „Naisių žemės“ komisijai pateikė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius