-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 06 /18:21

VRK nenustatė, kad paplūdimys Lukiškių aikštėje būtų susijęs su Laisvės partijos rinkimine kampanija, bet rado kitų pažeidimų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nenustatė, kad Lukiškių aikštėje praėjusių metų vasarą Vilniuje Laisvės partijos nario, miesto mero Remigijaus Šimašiaus iniciatyva įrengtas dirbtinis paplūdimys būtų susijęs su šios partijos kampanija Seimo rinkimuose. Visgi VRK atrado keletą partijos įrašų socialiniuose tinkluose, kurie, pasak komisijos, traktuotini kaip paslėpta politinė reklama.
Paplūdimio atidarymas Lukiškių aikštėje
Paplūdimio atidarymas Lukiškių aikštėje / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Lukiškių aikštėje įrengtos laikinos smėlio paplūdimio instaliacijos vertinimo politinės reklamos aspektu VRK ėmėsi liepą, kai sulaukė keleto pranešimų, o išvadą patvirtino antradienį.

VRK konstatavo, kad Laisvės partijos narys, Vilniaus miesto meras R.Šimašius, dalyvaudamas partijos organizuotame politinės kampanijos renginyje, viešai kalbėdamas apie savivaldybės įrengtą dirbtinį paplūdimį, nuosekliai naudodamas partijos šūkį, asociacijas su partijos šūkiu, pavadinimu ir programinėmis nuostatomis, populiarino Laisvės partiją praėjusių Seimo rinkimų kampanijos metu.

Taip pat VRK nurodė, kad Laisvės partija ir jos vadovai Seimo rinkimų kampanijos komunikacijai aktyviai naudojo informaciją ir diskusijas apie R.Šimašiaus sprendimu įrengtą laikiną smėlio paplūdimio instaliaciją Lukiškių aikštėje.

„Tačiau iš surinktų duomenų nenustatyta, kad dirbtinio paplūdimio įrengimo projektas nuo jo idėjos ir įrengimo pradžios būtų susijęs su Laisvės partijos rinkimų kampanija“, – rašoma komisijos išvadoje.

Tad, pasak VRK, nepakanka duomenų Seimo rinkimų įstatymo pažeidimui nustatyti, kad vykdant rinkimų agitaciją būtų naudotasi tarnybine padėtimi.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

VRK bendru sutarimu nepripažino, kad įrengiant laikiną smėlio paplūdimio instaliaciją Lukiškių aikštėje būtų pažeistos Seimo rinkimų įstatymo nuostatos, tai yra būtų bandyta tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus.

VRK pripažino Laisvės partijos paslėpta politine reklama:

  1. 2020 m. birželio 23 d. įrašą feisbuke „Jau nuo šiandien Lukiškių aikštėje dar daugiau vaikų krykštavimo ir laimingų žmonių!“ ir 2020 m. birželio 29 d. „Šiandien Seimas skubos tvarka priėmė sprendimą naikinti Lukiškių aikštėje veikiantį paplūdimį“;
  2. 2020 m. liepos 4 d. įrašą feisbuke „Vakar kartu su Vilniaus meru Remigijus Šimašius, Laisvės partijos lydere Aušrinė Armonaitė bei menininku Algirdu Gatavecku Lukiškių aikštėje kalbėjome, kaip istorijai draugauti su ateitimi?“;
  3. įrašą socialiniame tinklalapyje „Youtube“ 2020 m. liepos 3 d. tiesioginę renginio „Diskusija: Kaip istorijai draugauti su ateitimi?“ iš Lukiškių aikštės transliaciją.

Už tai partijai gali būti taikoma administracinė atsakomybė.

VRK nepripažino, kad Laisvės partija politinės kampanijos laikotarpiu, siedama partijos politinę reklamą su Lukiškių aikštėje Vilniaus miesto savivaldybės įrengta paplūdimio instaliacija, klaidino rinkėjus ir, kurdama įvaizdį, kad Laisvės partija prisidėjo prie instaliacijos įrengimo, pažeidė Seimo rinkimų įstatymo nuostatas dėl rinkimų agitacijos formų, neatitinkančių sąžiningų ir garbingų rinkimų.

Į VRK dėl Lukiškių aikštėje Vilniaus miesto savivaldybės įrengto paplūdimio kreipėsi ir Laisvės partijos oponentai rinkimuose „valstiečiai“. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius