Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 21

VRK tirs, ar D.Grybauskaitė agitavo prieš S.Skvernelį

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį posėdžio metu nutarė pradėti tyrimą dėl skundų apie prezidentės Dalios Grybauskaitės galimą neigiamą politinę agitaciją prieš į prezidentus besitaikantį premjerą Saulių Skvernelį. Komisijos balsavimui teikiamą išvadą rengs VRK pirmininkės pavaduotojai Andrius Puksas ir Svetlana Misevičienė bei VRK narys Tauras Rutkūnas.
Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė
Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į VRK dėl prezidentės D.Grybauskaitės retorikos kreipėsi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis bei mišriai Seimo narių grupei priklausantis Petras Gražulis.

Pastarasis ketvirtadienį VRK posėdžio metu dėstė: „Jūs puikiai žinot rinkimų įstatymą, kad likus 30 valandų iki rinkimų negalima jokios agitacijos skleisti.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskis posėdyje nedalyvavo, tačiau skunde surašė, kad „savo komentarais žiniasklaidai prezidentė išreiškė aiškią kritišką poziciją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguoto premjero Sauliaus Skvernelio atžvilgiu, kritikavo jo veiksmus kaip antikonstitucinius, teigė, jog premjero veiksmai užtraukia valstybei tarptautinę gėdą“.

Politiko nuomone, D.Grybauskaitė tiesiogiai vertino S.Skvernelio rinkimų programos turinį ir taip esą vykdė neigiamą politinę agitaciją prieš LVŽS iškeltą kandidatą.

Jis aiškino, kad prezidentė pažeidė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo, Prezidento rinkimų įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso nuostatas ir prašė VRK ištirti aplinkybes, joms pasitvirtinus, taikyti teisės aktuose numatytą atsakomybę.

Reaguodami į šį skundą, Seimo konservatoriai pranešė kreipęsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. Jie prašo išsiaiškinti, ar R.Karbauskis daro spaudimą VRK.

Ketvirtadienį vykusio posėdžio metu VRK narys Vilius Semeška siūlė nuspręsti, ar VRK tikslins situacijos aplinkybes, ar sudarys tyrimo grupę.

„Nes mes kuriame tam tikrą precedentą“, – aiškino jis.

Tuo metu VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė ragino sprendimą dėl agitacijos priimti tuoj pat, visiems VRK nariams pasisakius, ar jie mato pažeidimą, ar ne.

VRK narė Jonė Valčiukienė teigė neatsimenanti tokios praktikos, kad nariai tik pristačius klausimą turėtų išdėstyti savo nuomones.

„Be argumentų balsavimo negali būti. Nesvarbu, kas teikia skundą“, – jai atitarė kita VRK narė Aistė Žilinskienė.

Iš pradžių komisija nedegė noru imtis rengti išvados projektą D.Grybauskaitės galimos agitacijos klausimu, bet galiausiai atsirado savanorių.

Išvados projektas bus pristatytas kito VRK posėdžio metu.

Kovo 17-ąją, per antrąjį merų rinkimų turą, D.Grybauskaitė su ja nederintą S.Skvernelio pasiūlymą Baltarusijai dėl Astravo atominės elektrinės pavadino antikonstituciniu veiksmu, o jo svarstymus apie santykius su Latvija vertino kaip daromą tarptautinę gėdą.

„Kada yra pasisakoma aiškiai apie kandidato veiklą, tai yra dalyvavimas rinkimų kampanijoje“, – taip prezidentės komunikaciją įvertino Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Žinių radijui jis teigė, kad D.Grybauskaitė „dalyvauja politikavime“.

Pagal Konstituciją, pagrindinius užsienio politikos klausimus sprendžia prezidentas. Užsienio politiką vykdo kartu su Vyriausybe.

Antradienį prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė Žinių radijui pareiškė, kad „prezidentės užčiaupti tikrai nepavyks“.

„Prezidentė kalbėjo apie ministro pirmininko, einančio pareigas, pasisakymus, vykdomą politiką, – dėstė jis. – Jeigu ir kyla kažkokių sudėtingumų premjerui atskirti savo asmenį kaip kandidato ir kaip ministro pirmininko, tikrai yra galimybė pasinaudoti įstatymo suteiktomis galimybės ir išeiti ilgesnių atostogų.“

M.Lingė S.Skverneliui pasiūlė pasiimti porą mėnesių atostogų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius