Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 09 /21:23

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas: rinkėjų duomenų nutekėjimą tirs specialios institucijos

Rinkimų apylinkėms užsidarant Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas teigė, kad šiemet rinkėjų aktyvumą galėjo mažinti visą dieną pliaupęs lietus. Nors policija džiaugiasi, kad pažeidimų sumažėjo tris kartus, VRK tenka aiškintis dėl stringančios sistemos ir nutekėjusių rinkėjų duomenų.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mūsų duomenimis, prie rinkimo apylinkių eilių nėra ir jų darbo laiko pratęsti nereikės. Žinoma, gali būti, kad turime ne visą informaciją.

Oras ne pats geriausias. Tai irgi keliais procentais sumažino rinkėjų aktyvumą. Pradžioje jis buvo didelis“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

Pasak jo, stringanti duomenų valdymo sistema didesnės žalos rinkimų procesui nepadarė, nors kai kurioms apylinkėms spręsti kilusias problemas buvo sunku.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Eišiškėse
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Eišiškėse

Sulaukęs klausimo apie rinkėjų asmens duomenų nutekėjimą, Z.Vaigauskas teigė, kad didžiausias dėmesys užtikrinant saugumą buvo skiriamas kitoms, svarbesnėms, vietoms. Sistema naudojasi apie 2 tūkst. komisijų narių, ambasados ir konsulatai. Joje saugomi jautrūs duomenys. VRK vadovo teigimu, jiems pavojus nekilo.

Nutekėjo rinkėjų kortelės ir lakštai, kuriuose yra jų vardai, pavardės, gimimo metai, adresai, tačiau juose nėra asmens kodų. Z.Vaigausko teigimu, šis atvejis bus ištirtas. Komisija bendradarbiauja su Kibernetinio saugumo centru.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris pranešė, kad policija dirbo sustiprintomis pajėgomis. Piko valandomis dirbo daugiau nei 500 ekipažų. Užfiksuota tris kartus mažiau pažeidimų nei 2012 m.

Pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai. Vienas pradėtas Kaune dėl suklastoto rinkėjos parašo, o Lazdijų rajone tyrimas vyksta dėl balsų pirkimo. Absoliuti dauguma pranešimų yra dėl neleistinos agitacijos.

„Nežinau valstybės, kur per rinkimus būtų išvengta nesklandumų“

Z.Vaigauskas sako nenorintis vertinti savo paties darbo organizuojant Seimo rinkimus, tačiau kartu tvirtina nežinantis valstybės, kurioje per rinkimus pavyktų išvengti nesklandumų.

Pats sunkiausias darbas įvertinti savo paties darbą, aš į tą klausimą galbūt galiu ir neatsakyti.

„Pats sunkiausias darbas įvertinti savo paties darbą, aš į tą klausimą galbūt galiu ir neatsakyti. Čia turbūt problema ne tik VRK, komisijos, sekretoriato, mes turime rinkimuose dalyvaujančių 14 tūkst. apygardų ir apylinkių komisijų narių, jie patys įvairiausi žmonės, siūlomi politinių partijų“, – sekmadienį per spaudos konferenciją į klausimą, kaip vertina šių rinkimų organizavimą, atsakė Z.Vaigauskas.

Kartu jis tvirtino, jog būtina rinkimus įvertinti platesniu mastu – kad būtų užtikrinta teisė į laisvus ir demokratiškus rinkimus.

„Prieš tai buvusių rinkimų (tarptautinių stebėtojų) vertinimai buvo tikrai aukšti, kad Lietuvoj vyksta laisvi, sąžiningi, demokratiški rinkimai. Man bent jau tai, ką žinau iš šių rinkimų, tikrai jokios abejonės nekelia, kad jie tokie ir išliko“, – sakė VRK vadovas.

„Dėl atskirų dalykų, kurie atsitinka per rinkimus, tenka apgailestauti, bet jų visiškai išvengti kainuotų milžiniškas lėšas, ir aš nežinau tokios valstybės, kur jų pavyktų išvengti. Svarbiausia, kad būtų elgiamasi sąžiningai, garbingai, pagal įstatymus sudarant vienodas galimybes visiems kandidatams“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

Jis patvirtino, kad sekmadienį trumpam buvo sutrikusi speciali rinkimų sistema. Pasak Z.Vaigausko, dėl to nepatogumų turėjo rinkėjai, kurie norėjo balsuoti ne savo apylinkėje.

Taip pat per spaudos konferenciją patvirtinta, kad per elektroninius valdžios vartus rinkėjo kortelę atsispausdinti prisijungę rinkėjai tam tikrą laiką galėjo matyti kitų asmenų duomenis. Tačiau bendrovės „iTree Lietuva“ vadovas Darius Lazauskas tvirtino, kad priešingai nei skelbta, buvo galima matyti vardą, pavardę, gimimo datą bei adresą, bet ne asmens kodą. Be to, vienas prisijungęs asmuo galėjo matyti ne visus, o vieno prieš tai prisijungusio žmogaus duomenis.

Per spaudos konferenciją paskelbta, kad regionuose viena apylinkė kol kas yra likusi be elektros, o kita – be interneto ryšio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius