-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 08 07

VRM ragina gyventojus pačius domėtis, ką reiktų daryti avarijos Astravo AE atveju

Vidaus reikalų ministerija (VRM) ragina gyventojus pačius domėtis, kaip reikėtų elgtis avarijos Astravo atominėje elektrinėje (AE) atveju.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Į Baltarusijos atominės elektrinės pirmąjį bloką pradėjus vežti branduolinį kurą, ministerija ragina gyventojus neatidėlioti ir apsilankyti ekstremaliosioms situacijoms pasirengti skirtoje svetainėje www.lt72.lt.

Ministerija ragina gyventojus būti pasiruošusiems – pasitikrinti, ar telefone nustatyta korinio transliavimo funkcija, nes kitaip gali neateiti perspėjantys pranešimai, turėti maisto ir vandens atsargų trims paroms.

Pasak VRM pranešimo, įvykus avarijai atominėje elektrinėje, gyventojai būtų informuoti trumpaisiais pranešimais į mobiliuosius telefonus ir sirenų kauksmu, o vėliau per radiją ir televiziją gautų informaciją ir patarimus, kaip elgtis. Valstybės ir savivaldybių institucijos yra parengusios planus, pagal kuriuos būtų organizuojama gyventojų apsauga, prireikus – skubus gyventojų evakavimas.

„Taip, kaip gauname perspėjimus dėl vėjo, gausime juos ir dėl visų kitų nelaimių. Svarbu, kad kiekvienas iš mūsų turėtume visko, ko reikia trims paroms – maisto ir vandens atsargų, jei būtų rekomenduojama likti namuose, ir suprastume, kad reikia stengtis nepasimesti ir laukti informacijos iš tarnybų“, – sako vidaus reikalų viceministras Tautvydas Tamulevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tautvydas Tamulevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tautvydas Tamulevičius

Anot jo, svarbiausia yra sekti oficialius informacijos šaltinius, nes ekstremaliomis situacijomis pasklinda daug netikrų žinių.

„Su Astravo grėsme turėsime susitaikyti, kaip dabar atrodo, neapibrėžtam laikui“, – pažymi T.Tamulevičius.

Ministerija remdamasi Tarptautinės atominės energijos agentūros ir Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerijos skelbiama informacija pranešė, kad į kaimyninės Baltarusijos atominės elektrinės pirmąjį bloką pradėtos vežti nenaudoto branduolinio kuro rinklės, kurias planuojama pradėti krauti į reaktorių.

„Tai dar viena situacija, kuriai turim būti pasiruošę, civilinės saugos kontekste atsiranda naujas scenarijus. Labai mažai tikėtina, bet tai, kaip ir kitų įvykių – gaisrų, cheminių nelaimių, pandemijų – scenarijai, turi didelį poveikį“, – situaciją komentuoja viceministras.

Anot pranešimo, 16 savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Baltarusijos atominės elektrinės, yra aprūpintos stabiliojo kalio jodido preparatais, Vilniaus rajono savivaldybė šiuos preparatus jau ir išdalijusi dalies seniūnijų gyventojams.

Vilniaus miesto savivaldybė yra paskelbusi, kad kitą savaitę sostinės gyventojams pradedamos dalinti kalio jodido tabletės ir jas nemokamai pagrindinių tinklų vaistinėse galės pasiimti visi Vilniaus sveikatos priežiūros įstaigose registruoti gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius