Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 01 28 /13:34

VRM siūlo atleisti ugniagesių vadovą K.Lukošių, dėl jo veiksmų kreipiamasi į STT

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrius baigė tarnybinį patikrinimą dėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus Kęstučio Lukošiaus veiksmų. Direktorių Vyriausybei bus siūloma atleisti iš pareigų, o patikrinimo metu surinkta medžiaga bus teikiama Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).
Kęstutis Lukošius
Kęstutis Lukošius / PAGD nuotr.

15min susisiekus su pačiu K.Lukošiumi, jis sakė negalintis kalbėti ir žadėjo perskambinti vėliau. Perskambinęs ugniagesių vadas tikino kol kas nieko sakyti negalintis.

„Žinokit, negaliu nieko pasakyti, nes aš su ta išvada nesu supažindintas“, – tvirtino K.Lukošius.

Tarnybinis patikrinimas pradėtas praėjusių metų lapkričio viduryje siekiant įvertinti PAGD pareigūnų ir vadovo veiksmus dėl pratęstos sutarties su UAB „Iksada“ GTC dėl 5 automobilinių kopėčių nuomos, rašoma VRM pranešime spaudai.

PAGD už 10 metų senumo autokopėčių nuomą nusprendė mokėti pagal seną (2008 m.) sutartį už tą pačią (naujų kopėčių) nuomos kainą. Neteisėto (pagal VPT išvadas) sandorio vertė – beveik 2 mln. eur.

Į tarnybinį patikrinimą įtrauktos ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvados, kuriose teigiama, kad K.Lukošius neturėjo teisės pratęsti kopėčių nuomos sutarties be konkurso ir taip pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus ugniagesiai Vokiečių gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus ugniagesiai Vokiečių gatvėje

Atlikus tyrimą konstatuota, kad PAGD neturėjo teisės priimti papildomų kreditorinių įsipareigojimų ir taip pažeidė Biudžeto sandaros įstatymą.

Tarnybinį patikrinimą atlikę pareigūnai taip pat konstatuoja, jog direktoriaus paaiškinimai, neva sutartis pratęsiama siekiant užtikrinti visuomenės saugumą neturi realaus pagrindo: apie sutarties būsimą pasibaigimą buvo žinoma iš anksto, buvo pakankamai laiko organizuoti naujus viešuosius pirkimus ar bent jau atlikti rinkos analizę.

15min pirmadienį K.Lukošius tvirtino ir toliau besilaikantis savo versijos, kad sutartį buvo būtina pratęsti siekiant užtikrinti visuomenės saugumą.

Atkreiptinas dėmesys, kad direktorius ne kartą buvo informuotas apie vadovams keliamus aukščiausius skaidrumo reikalavimus, tai pat vykstančius ikiteisminius tyrimus dėl galimos korupcijos vienos įmonės atžvilgiu.

Įvertinus padarytus įstatymų pažeidimus Vidaus reikalų ministerija tarnybinio patikrinimo išvadoje siūlo LR Vyriausybei atleisti PAGD direktorių K. Lukošių iš užimamų pareigų.

Surinktą tyrimo medžiaga taip pat bus teikiama Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Ministras: „Išėjo senas raugas“

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas BNS sako, kad siūlomas atleisti ugniagesių gelbėtojų vadas Kęstutis Lukošius nepateisino lūkesčių, o Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas netapo skaidresne įstaiga.

„Mes žadėjome, (...) kad bus kitas veiklos standartas, bus viskas sąžiningai, bus skaidru, o turime tą patį seną raugą – kovojame vėl su tomis pačiomis kopėčiomis, vėl tos pačios įmonės skamba, kurios tarsi yra vienintelės Lietuvoje ir daugiau niekas tokių paslaugų teikti negali“, – BNS pirmadienį sakė E.Misiūnas.

E.Misiūnas pareiškė nepasitikintis ugniagesių gelbėtojų vadu ir teigė, kad su juo dirbti toliau nebegali.\

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas

„Aš garantuoju, kad Vyriausybė jį atleis, nes ši Vyriausybė kelia labai aukštus korupcijos prevencijos reikalavimus, kovoja su šešėliu, kovoja su korupcija“, – kalbėjo ministras.

„Su tokiu vadovu aš negaliu dirbti, tokiu vadovu aš nepasitikiu. Blogiausiu atveju man reikėtų įvesti tiesioginį valdymą, peržiūrinėti kiekvieną sandorį pačiam“, – tvirtino jis.

E.Misiūnas sakė nesuvokiantis, kaip K.Lukošius galėjo padaryti tokį pažeidimą netyčia, nes jo visada prašyta atkreipti dėmesį į abejonių dėl pagrįstumo keliančias sutartis.

„Vadovas visada žinojo mūsų poziciją, kad tokie sandoriai yra praktiškai korupcinio pobūdžio. (...) Aš visiškai nerandu argumentų, kaip galima atsakingai žiūrint, planuojant finansus, taikant visus skaidrumo reikalavimus pasirašyti tokią sutartį“, – teigė ministras.

K.Lukošius: „Atsistatydinimo klausimo nesvarstau“

PAGD Komunikacijos skyrius pirmadienio popietę paviešino pranešimą spaudai su raštiškais Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus Kęstučio Lukošiaus komentarais.

Dėl Vidaus reikalų ministerijos patikrinimo: „Iš Vidaus reikalų ministerijos iki šiol nesu gavęs jokios informacijos ar komentarų apie jų atlikto tarnybinio patikrinimo išvadas. Ši informacija mane pasiekė per žiniasklaidą. Negaliu jų komentuoti, nes neturiu jokios tyrimo medžiagos. Atsistatydinimo klausimo nesvarstau.“

Dėl Viešųjų pirkimų tarnybos išvados: „Viešųjų pirkimų tarnyba, atlikusi neplaninį vertinimą, rekomendavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui klausimą dėl automobilinių kopėčių sutarties nutraukimo spręsti „tik įvertinus visas galimas pasekmes, vadovaujantis teisingumo, proporcingumo ir ekonomiškumo principais“. Kad PAGD galėtų tinkamai vykdyti pavestas funkcijas, užtikrindamas gyventojų saugumą, Viešųjų pirkimų tarnyba rekomenduoja Vidaus reikalų ir Finansų ministerijoms spręsti finansavimo klausimus.

Kol bus priimti visų minėtų institucijų sprendimai, PAGD turi parengtą planą, pagal kurį automobilinės kopėčios bus perdislokuojamos visoje Lietuvoje.“

Profesinė sąjunga: PAGD vadovas nevykdo Vyriausybės įsipareigojimų

Pranešimą žiniasklaidai Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininko Sauliaus Džiauto vardu pirmadienį popiet paviešino ir Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas.

PAGD direktorius, atrodo, laiko save viršesniu už Vyriausybės vadovus, skelbia pranešimo antraštė.

Jame rašoma, kad Ugniagesių gelbėtojų profesinė sąjunga (UGPS) raštu kreipėsi į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą dar kartą reikalaudama 2019 m. biudžete papildomai numatytas lėšas – 3,5 mln. eurų – vienodai paskirstyti visiems sistemoje tarnaujantiems pareigūnams.

Ugniagesių bendruomenė nesirengia taikstytis su tokia situacija.

„Praėjusių metų pabaigoje, vykstant deryboms dėl papildomo finansavimo, būtino pareigūnų darbo užmokesčiui didinti, ne kartą girdėjome Vyriausybės vadovo, kanclerio, taip pat departamento vadovybės patvirtinimus, kad šios papildomos lėšos bus skirtos tam, kad vienodai, kiek daugiau nei 100 eurų per mėnesį, didėtų visų ugniagesių darbo užmokestis. Visgi dabar ima atrodyti, kad PAGD kol kas vadovaujantis Kęstutis Lukošius arba pamiršo šiuos įsipareigojimus, arba mano, jog juo nuomonė yra svarbesnė už Vyriausybės vadovų. Ugniagesių bendruomenė nesirengia taikstytis su tokia situacija“, – cituojamas Saulius Džiautas, UGPS vadovas.

Pareigūnai teigia, kad juos pasiekė departamento informacija, jog skirtingiems pareigūnams atlyginimas bus didinamas taikant skirtingus koeficientus, o tai profesinėms sąjungoms nėra priimtina.

Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Džiautas
Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Džiautas

„Visų pirma, nepaisant milžiniško visuomenės pasitikėjimo, ugniagesiai gelbėtojai yra bene mažiausiai uždirbantys statutiniai pareigūnai Lietuvoje. Todėl, esant tokiai situacijai, darbo užmokestį iš pradžių būtina iki tam tikro didinti visiems pareigūnams.

Antra, departamento vadovui nutarus taikyti skirtingus darbo užmokesčio koeficientus, iki galo nėra aiškūs diferenciavimo kriterijai. Todėl, ar nebus taip, kad didesniu darbo užmokesčio galiausiai džiaugsis tie, kurie yra kažkuo nusipelnę vadovui ar vadovybei?“, – samprotauja UGPS vadovas.

Rašte departamentui profesinės sąjungos reikalauja įkurti bendrą darbo grupę, kuri parengtų darbo užmokesčio didinimo ugniagesiams gelbėtojams metodiką ir numatytų kuo skubesnius jos įgyvendinimo terminus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius