Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 12 /14:03

VSAT pajėgos pasienyje išseko: padės kariai, atsiras trijų metrų aukščio siena

Pirmadienį prezidento Gitano Nausėdos sušaukta Valstybės gynimo taryba (VGT) aptarė priemones, kurios padėtų efektyviau valdyti migrantų krizę Lietuvoje. Per artimiausias savaites pasieniečiams ties Baltarusija į pagalbą turėtų ateiti daugiau karių. Kiek konkrečiai, ministrai nedetalizuoja.

„Šiuo metu mūsų pasienyje jau sutelktas maksimalus VSAT (Valstybės sienos apsaugos tarnybos – 15min) pareigūnų kiekis, yra įtrauktos visos kitos vidaus reikalų sistemos pareigūnų pajėgos. Šiandien mes apsitarėme dėl papildomų kariuomenės pajėgumų“, – per spaudos konferenciją po VGT posėdžio kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Kariai Baltarusijos pasienyje, pasak jos, dirba jau nuo šeštadienio, bet jų esą reikia daugiau.

„Esame sutarę, kad mūsų sienos apsauga bus pastiprinta dar didesnėmis mūsų krašto apsaugos pajėgomis“, – teigė A.Bilotaitė ir pridūrė nenorinti detalizuoti skaičių, nes jie, anot ministrės „labai jautrūs“.

Karių padaugės „ženkliai“

Kiek karių padės pasieniečiams, nepatikslino ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, nors pridūrė, kad parama bus „ženkliai didesnė“.

„Per artimiausias savaites parama bus ženkliai didinama“, – sakė jis.

Kaip kariai patruliuos, kokiomis sąlygomis – šios procedūros, pasak ministro, dar bus derinamos.

A.Bilotaitė pabrėžė, jog sienos apsaugai dabar skiriami maksimalūs ištekliai.

„Pagrindinė žinia, – kad mes rimtai žiūrime į šias grėsmes ir sienos apsaugai yra skiriamos maksimalios pajėgos tiek iš vidaus reikalų sistemos, tiek iš krašto apsaugos sistemos“, – kalbėjo ministrė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferencija po VGT posėdžio
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferencija po VGT posėdžio

Vardindama priemones, kurių imamasi Baltarusijos pasienyje siekiant apriboti neteisėtą migraciją, A.Bilotaitė pažymėjo, kad čia pradėta tiesti koncertina, diegiamos stebėjimo sistemos, Europos sienų ir pakrančių apsaugos tarnyba „Frontex“ į Lietuvą ketina atsiųsti papildomų pajėgumų – pareigūnų, technikos, vertėjų.

Atsiras nauja migrantų stovyklavietė

Lietuvai su ekspertais ir vertėjais turėtų padėti Europos prieglobsčio paramos biuras (EASO), pasienyje planuojama statyti fizinę sieną.

„Tai būtų dviejų metrų tvora, ant kurios vėliau būtų uždedama koncertina ir taip susidarys trijų metrų siena“, – pasakojo ministrė.

Konkretesnius planus, kaip siena bus statoma ir kokiais etapais, ji pažadėjo pristatyti dar šią savaitę.

Šią savaitę planuojama atverti ir migrantų apgyvendinimo centrą Šalčininkų rajono Dieveniškių miestelyje.

Šią savaitę turėtume atverti Dieveniškes, kuriose yra galimybė apgyvendinti apie 500 asmenų.

„Šią savaitę turėtume atverti Dieveniškes, kuriose yra galimybė apgyvendinti apie 500 asmenų. Mūsų tikslas, – kad apgyvendinimas vyktų konkrečiose pasienio teritorijose. Kad būtų kelios stovyklavietės, kuriose žmonės būtų apgyvendinti ir būtų užtikrinama apsauga“, – komentavo A.Bilotaitė.

Bandant suvaldyti nelegalios migracijos srautus, Lietuva palaiko ryšius su migrantų kilmės šalimis – Iraku ir Turkija, teigė užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas.

„Yra du tikslai – tartis dėl galimybės stabdyti galimų nelegalių migrantų išvykimą iš šitų šalių. Antras tikslas – tartis dėl grąžinimo“, – pasakojo jis.

Vyriausybės darbą vertina palankiai

Skirtingos institucijos turi sutelkti visas pajėgas, kad šalies sienų apsauga būtų užtikrinta, per spaudos konferenciją teigė prezidento vyriausiasis patarėjas Darius Kuliešius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Kuliešius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Kuliešius

„Dabartinė situacija yra susiklosčiusi dėl ilgalaikėje perspektyvoje nepriimtų sprendimų. Labai norėtume stebuklo, kad per trumpą laiką – vienas-du – apsauga atsirastų, bet yra objektyvios priežastys.

Mūsų manymu, nuo gegužės mėnesio daromi geri darbai, įtraukiant tuos resursus, kuriuos šiuo metu Lietuva turi“, – Vyriausybės darbą vertino šalies vadovo patarėjas.

Seimas, pasak Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko, konservatoriaus Lauryno Kasčiūno, artimiausiu metu planuoja priimti rezoliuciją „Dėl hibridinės agresijos atrėmimo“.

Apie ją daugiau – čia.

Rezoliucija siūloma Vyriausybei siekti, kad nelegaliai sieną kirtę migrantai, neturintys pagrindo prašyti pabėgėlio statuso, būtų grąžinti į jų kilmės šalis.

Yra migrantų, norinčių sugrįžti į kilmės šalis

Pasak L.Kasčiūno, yra „ir savanoriško grąžinimo galimybė“.

„Ji dabar ne tik svarstoma, bet ir yra po truputį pradedama įgyvendinti. Yra ir įvairių tarptautinių programų, atsiras ir įstatymų pakeitimų, nacionalinių instrumentų, kaip bus galima paskatinti savanorišką grįžimą“, – dėstė politikas.

Kad yra norinčių savanoriškai grįžti į kilmės šalis, patvirtino ir ministrė A.Bilotaitė.

Spaudos konferencija:

VIDEO: A.Bilotaitė: sienos apsaugai yra skiriamos maksimalios pajėgos

Pastaruoju metu Baltarusijos pasienyje Lietuva dorojasi su ypač išaugusia nelegalia migracija – iki šiol sulaikyti 1676 užsieniečiai.

Tiesa, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Antanas Montvydas pirmadienį užsiminė, jog sulaikomų migrantų skaičius po truputį mažėja.

Lietuvos pareigūnų vertinimu, padidėję migrantų srautai – organizuota Baltarusijos režimo hibridinė ataka, spaudimas ar karas prieš Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius