-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 04

VST poligone Rusijos piliečiai šaudydavo iš „kalašnikovų“ ir granatsvaidžių

Per pastaruosius metus į Lietuvą atvyko keli šimtai Rusijos piliečių, kurie valstybiniuose poligonuose mokėsi šaudyti automatiniais ginklais, pistoletais, net granatsvaidžiais. Per kai kurias treniruotes jie dėvėjo uniformas, primenančias Rusijos desantininkų ir žvalgybos karininkų. Tokie renginiai vyko ir Viešojo saugumo tarnybai (VST) priklausančiame Rūdninkų poligone.

Apie tai, kad Lietuvoje šaudo Rusijos piliečiai, žinojo ir politikai, ir teisėsaugos pareigūnai. Aiškėja, kad tokia veikla – legali.

Lietuvos poligone – rusiškos uniformos

2014 metų pavasarį, kai Rusijos specialiųjų operacijų pajėgos okupavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, vilnietis Mindaugas įstojo į Lietuvos šaulių sąjungą.

„Norėjau išmokti ginti valstybę, galiausiai, šaudyti, nes niekada iki tol rankose nelaikiau ginklo“, – pasakojo Mindaugas. Jo vardas ir pavardė yra pakeisti dėl asmeninių aplinkybių.

Tą pavasarį jis su savo šaulių daliniu dalyvavo pirmuosiuose šaudymo mokymuose, kurie vyko VST priklausančiame Rūdninkų poligone.

„Tada prie įėjimo mus pasitiko neaiškūs vyrai, kurie kalbėjo rusiškai, nešiojo mėlynas rusų desantininkų kepuraites ir uniformas su rusiškais antsiuvais, – pasakojo vilnietis. – Jie paėmė iš mūsų grynuosius pinigus, nedavė čekio ar kokio kito dokumento.“

Mindaugas tikino, kad tie žmonės į valstybinį poligoną atvyko su šaudymo klubu „Gunstalk.lt“. Tai – Lietuvoje registruota viešoji įstaiga, kuri turi teisę organizuoti pramoginius šaudymus iš tikrų ginklų.

Šaulys pasakojo, kad klubo „Gunstalk.lt“ narius vėliau ne kartą susitiko VST Rūdninkų poligone, tada esą įsiplieskė konfliktas.

15min.lt skaitytojo nuotr./Rusiškas uniformas vilkintys asmenys VST Rūdininkų poligone
15min.lt skaitytojo nuotr./Rusiškas uniformas vilkintys asmenys VST Rūdininkų poligone

Turėjo Rusijos GRU antsiuvus

Mindaugas pasakojo, kad 2014 metų gegužę įvyko incidentas, kai į VST poligoną atvykę šauliai buvo priversti registruotis į kažkokį žurnalą. Esą tai buvo sąsiuvinis, kuriame kiekvienas savanoris turėjo užrašyti savo vardą ir pavardę.

„Tuo metu, kai žmonės užsirašinėjo, priešais juos stovėjo kažkoks rusiškai kalbėjęs vyras ir visus iš eilės fotografavo. Jis net nesislėpė“, – apie incidentą pasakojo Mindaugas.

Po kelių mėnesių, 2014 metų liepą, Rūdninkų poligone Mindaugas savo telefonu nufilmavo treniruotę, per kurią grupė vyriškių mokėsi karinės taktikos.

Šaulys tikino, kad tie žmonės atvyko su klubu „Gunstalk.lt“.

15min.lt skaitytojo nuotr./Rusiškas uniformas vilkintys asmenys VST Rūdininkų poligone
15min.lt skaitytojo nuotr./Rusiškas uniformas vilkintys asmenys VST Rūdininkų poligone

„Jie turėjo automatinius „kalašnikovus“, kurie Lietuvoje yra uždrausti, dėvėjo rusiškas uniformas. Vienas iš jų buvo su Rusijos GRU antsiuvu, tuo vadinamuoju „betmanu“. Mes nufilmavome, kai jis šaudė rusišku granatsvaidžiu mucha“, – pasakojo Mindaugas.

Ši situacija peraugo į konfliktą, nes klubo „Gunstalk.lt“ atstovai esą trukdė treniruotis Lietuvos šaulių sąjungos nariams.

„Tada Lietuvos šaulių sąjunga oficialiai kreipėsi į VST. Tuometis vadas Sergejus Madalovas raštu leido mums treniruotis. Pirmąją savaitę nekilo jokių problemų, buvome įleisti į poligoną. Bet, galiausiai, viskas sugrįžo į senas vėžes ir kilo naujų konfliktų“, – pasakojo šaulys Mindaugas.

Užsiima ir „mažumų teisių apsauga“

Klubas „Gunstalk.lt“ buvo įkurtas 2013 metų balandį.

Steigimo dokumentus pasirašė Vilniaus rajono gyventojai Edvardas Pavilonis ir Vaida Masalskytė. Pastaroji iki šių metų kovo mėnesio buvo įstaigos vadovė. Vėliau šias pareigas perėmė jos kolega E.Pavilonis.

„Gunstalk.lt“ steigimo dokumentuose nurodyta, kad klubas turi 26 tikslus, susijusius su visuomenei naudinga veikla.

Be laisvalaikio organizavimo, ši įstaiga gali užsiimti, pavyzdžiui, mažumų teisių apsauga ir integracija, nacionaliniu saugumu ir gynyba, teisėtvarka.

Be laisvalaikio organizavimo, ši įstaiga gali užsiimti, pavyzdžiui, mažumų teisių apsauga ir integracija, nacionaliniu saugumu ir gynyba, teisėtvarka. Be to, būsto plėtra, gyvenamosios aplinkos pritaikymu ar – kultūros paveldo apsauga.

Klubas „Gunstalk.lt“ organizuoja ir pramoginius šaudymus, kuriuose gali dalyvauti kiekvienas panorėjęs.

Įstaigos interneto puslapyje skelbiama, kad tokia paslauga kainuoja apie 30 eurų vienam asmeniui.

„Mes su Lietuvos šaulių sąjunga neturėjome jokių konfliktų“, – 15min.lt telefonu sakė klubo vadovas E.Pavilonis. Jis patikslino, kad tarsi prisimena kažkokius skundus, bet jie buvo ne iš šaulių organizacijos, o iš konkrečių asmenų.

„Mes negalėjome kažko įleisti ar neįleisti į poligoną, kuris priklauso ne mums, jūs pats pagalvokite“, – kalbėjo E.Pavilonis.

Į valstybinį poligoną šis klubas buvo įleistas, nes VST turėjo bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos šaudymo sporto sąjunga. Pastarajai organizacijai priklausė ir „Gunstalk.lt“, todėl nemokamai galėjo treniruotis Rūdninkuose.

15min.lt šaltiniai teisėsaugos institucijose teigė, kad tokiose pramogose legaliai dalyvavo Rusijos piliečiai.

Į Lietuvą atvyko kaip turistai

Pareigūnų duomenimis, per pastaruosius trejus metus vien Vilniaus apskrityje tokiuose privačių klubų rengiamuose pramoginiuose šaudymuose dalyvavo keli šimtai rusų.

Į Lietuvą jie atvyko legaliai, kaip turistai.

Jie internetu ar telefonu užsisakydavo šaudymo pramogą, nuvykdavo į Lietuvos valstybinį poligoną ir ten pleškindavo pusiau automatiniais ginklais, pistoletais ir net perdirbtais granatsvaidžiais.

Lygiai taip pat legaliai jie internetu ar telefonu užsisakydavo šaudymo pramogą, nuvykdavo į Lietuvos valstybinį poligoną ir ten pleškindavo pusiau automatiniais ginklais, pistoletais ir net perdirbtais granatsvaidžiais.

Šaltiniai teigė, jog nėra duomenų, kad į Lietuvą būtų įvažiavę Rusijos žvalgybos tarnybų atstovų.

Visgi, pareigūnai negalėjo tvirtai atmesti tokios galimybės, nes priešiškos šalies žvalgai galėjo dirbti pasislėpę po civiline priedanga.

Spėjama, kad Rūdninkų poligone užfiksuoti asmenys su Rusijos GRU ir desantininkų uniformomis buvo rusiškų šaudymo klubų atstovai, o specialią aprangą nusipirko internetu arba vietinėse parduotuvėse.

Rusai šaudė legaliai

Lietuvos teisėsaugos pareigūnai pasakojo, kad pagrindinė priežastis, kodėl rusai atvyksta šaudyti čia, – Rusijos įstatymai. Toje šalyje šaudymo pramogos yra griežtai reglamentuotos, negalima naudoti pistoletų ir didesnių nei 5,6 mm kalibro ginklų.

O štai Lietuvos įstatymai yra gerokai liberalesni. Pusiau automatiniu ginklu ar pistoletu gali pleškinti žmogus, neturintis leidimo nešiotis ginklą, nepatikrintas medikų ir teisėsaugos pareigūnų.

15min.lt skaitytojo nuotr./Rusiškas uniformas vilkintys asmenys VST Rūdininkų poligone
15min.lt skaitytojo nuotr./Rusiškas uniformas vilkintys asmenys VST Rūdininkų poligone

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos Licencijavimo skyriaus atsakyme 15min.lt teigiama, kad Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas leidžia juridiniam asmeniui per šaudymo varžybas, pratybas ar mokymus laikinai perleisti ginklą ir žmonėms, kurie neturi reikiamų leidimų.

Reikalaujama, kad šalia būtų instruktorius.

„Šiuo metu grėsmių visuomenei dėl tirų ir šaudyklų veiklos neįžvelgiama“, – teigiama Licencijavimo skyriaus atsakyme.

Teigia, kad informacija neteisinga

Klubo „Gunstalk.lt“ vadovas E.Pavilonis piktinosi, kad tokia informacija esą yra neteisinga ir iškraipyta.

Jis tikino, kad jo valdomas klubas nerengė mokymų ar treniruočių ne Europos Sąjungos šalių piliečiams.

Taip, mes sulaukėme klausimų, bet tie klausimai buvo tokio pobūdžio, kad mūsų paprašydavo pateikti sąrašus, mes pateikdavome ir viskas tuo pasibaigdavo, – pasakojo E.Pavilionis.

„Mūsų vertybės yra kiek kitokios“, – kalbėjo E.Pavilonis.

Paklaustas, ar apie šitą situaciją teko kalbėti su teisėsaugos institucijomis, klubo vadovas atsakė teigiamai: „Taip, mes sulaukėme klausimų, bet tie klausimai buvo tokio pobūdžio, kad mūsų paprašydavo pateikti sąrašus, mes pateikdavome ir viskas tuo pasibaigdavo.“

Paaiškinus, kad net keli skirtingi šaltiniai teisėsaugos institucijose pasakojo būtent apie „Gunstalk.lt“ veiklą, klubo vadovas tikino: „Na, aš nežinau. Matau, kad jus kažkas bando smarkiai suklaidinti. Ir aš įtariu kas.“

Žinojo ir politikai, ir pareigūnai

Šaltinių teigimu, apie šitą situaciją buvo informuota Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, buvęs VST vadovas S.Madalovas ir kiti.

VST susilaikė nuo komentarų. Valstybės saugumo departamento atsakyme 15min.lt teigiama, kad žvalgybos pareigūnams ši situacija yra žinoma.

Šaltiniai teisėsaugoje teigė, kad būtent dėl šios situacijos 2014 metų pabaigoje buvo užkirstas kelias į valstybinius poligonus patekti pašaliniams asmenims, o abejonių keliančios bendradarbiavimo sutartys – nutrauktos.

Visgi, Rusijos ir kitų šalių piliečiai vis tiek gali atvykti į Lietuvą ir šaudyti privačiose šaudyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius