-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 24 /12:44

VTEK nustatė, kad Gintautas Kėvišas pažeidė įstatymą, siūlo skirti tarnybinę nuobaudą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, kad Nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas pažeidė įstatymo nuostatas, siūloma skirti jam tarnybinę nuobaudą.
Gintautas Kėvišas
Gintautas Kėvišas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

VTEK nusprendė, kad G.Kėvišas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus vengti interesų konflikto, nešališkai, sąžiningai ir tinkamai atlikti pareigas, nesinaudoti pareigomis asmeninei naudai gauti bei nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius. Taip pat jis pažeidė minėtojo įstatymo draudimą atstovauti valstybės ar savivaldybės institucijoms tvarkant reikalus su fiziniais ar juridiniais asmenimis, iš kurių jis ar jam artimi asmenys gauna bet kurios rūšies pajamų.

VTEK rekomenduoja skirti G.Kėvišui drausminę nuobaudą ir išspręsti klausimą dėl nuolatinio interesų konflikto jo veikloje pašalinimo.

Nuolatinis interesų konfliktas

Tyrimo duomenys rodo, kad G.Kėvišas veikia nuolatinėje viešųjų ir privačių interesų kolizijoje. Jo darbas VšĮ „Vilniaus festivaliai“ ir atlygintinų paslaugų teikimas koncertų organizavimu bei tarpininkavimu užsiimančioms jo sūnaus vadovaujamoms bendrovėms UAB „Riverside music“ ir „Riverside music Ltd“ kelia tiesioginę bei nuolatinę interesų konfliktų grėsmę G.Kėvišo tarnybai.

Nešališkumo kontrolės užtikrinimui kelia kliūčių tokia LNOBT generalinio direktoriaus veikla, kai su jo privačiais interesais susiję reikalai – kontaktai su užsienio atlikėjais bei meno kolektyvais – tvarkomi jo tarnybinių komandiruočių užsienyje metu, o susitarimai sudaromi žodžiu ar galbūt kitais neformaliais būdais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VTEK posėdžio akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VTEK posėdžio akimirka

VšĮ „Vilniaus festivalių“ „Vilniaus festivalio“ meno vadovu G.Kėvišas dirba nuo 2003 m. Greta „Vilniaus festivalio“ VšĮ „Vilniaus festivaliai“ vykdo ir projektą „Geriausi pasaulio orkestrai Vilniuje“. Dalis šių renginių vyksta LNOBT koncertų salėse. Tyrimo metu nustatyta, jog sutarčių su savo antruoju darbdaviu – VšĮ „Vilniaus festivaliai“ direktoriumi – yra pasirašęs ir asmeniškai pats G.Kėvišas kaip LNOBT vadovas.

VTEK tyrimo metu surinkti duomenys tai pat pagrindžia ir G.Kėvišo asmeninį santykį su bendrovėmis UAB „Riverside music“, „Riverside music Ltd“ bei jose vykdomą individualią veiklą. 2016 m. LNOBT su „Riverside music Ltd“, kuri turi išskirtines teises atstovauti tam tikriems atlikėjams, yra sudariusi tris sutartis dėl koncertų organizavimo. Jas pasirašė G.Kėvišo pavaduotojas.

Tačiau VTEK tyrimo medžiaga rodo, kad G.Kėvišas, kaip LNOBT vadovas, yra ir pats priėmęs sprendimų dėl šių atlikėjų pasirodymo: jis rūpinosi finansine parama, tarėsi dėl koncertų tarnybinių komandiruočių metu, įtraukė juos į 2015-2016 m. LNOBT sezono repertuarą. 2015 m. birželį Vilniaus miesto savivaldybės mero G.Kėvišas prašė finansiškai paremti keturis koncertus jo vadovaujamame teatre – du iš jų organizavo jo sūnaus įmonė.

Atliekant tyrimą taip pat nustatyta, kad G.Kėvišas 2015 m. sausį sudarė paslaugų teikimo sutartį su jo sūnaus vadovaujama ir muzikinius renginius organizuojančia UAB „Riverside music“. Tačiau šios aplinkybės jis nedeklaravo iki šiol, nors turėjo tą padaryti per 30 kalendorinių dienų nuo sutarties pasirašymo.

G.Kėvišo privačių interesų deklaracijoje nenurodytos ir jo turimos akcijos, kurias jis 2016 m. deklaravo Valstybinei mokesčių inspekcijai. Paskutinįkart teiktoje G.Kėvišo privačių interesų deklaracijoje apie UAB „Riverside music“ pateikiama neteisinga, o apie „Riverside music Ltd“ – netiksli informacija: deklaracijos teikimo metu G.Kėvišo sutuoktinė nebuvo UAB „Riverside music“ akcininkė. Šios bendrovės vieninteliu akcininku ir vadovu buvo LNOBT generalinio direktoriaus sūnus. G.Kėvišas yra ne kartą viešai teigęs, kad jo sūnus – „Riverside music Ltd“ vadovas, tačiau deklaracijoje nurodo, kad – tik akcininkas.

Kultūros viceministrė: ministrė priims sprendimą dėl tarnybinės nuobaudos

Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė po posėdžio teigė, kad ministrė, gavusi VTEK išvadas, jas įvertins ir spręs dėl tarnybinės nuobaudos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautė Žemaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautė Žemaitytė

Kultūros ministerija panaikino LNOBT vadovo konkurso, kurį yra laimėjęs G.Kėvišas rezultatus, todėl nuo liepos G.Kėvišas teatrui nebevadovaus. Viceministrė teigė, kad kol kas šis sprendimas nėra apskųstas: "Iki šiol mūsų žiniomis nebuvo apskundęs teismui, bet galiu neturėti naujausios informacijos."

Paklausta, ar G.Kėvišui bus skirta tarnybinė nuobauda, viceministrė teigė: "Ministrė laukė VTEK'o nuomonės, dabar ji susipažins su išvada ir priims sprendimą. Ministerijoje sudaryta komisija, kuri jau yra pateikusi savo išvadas, tačiau, kol ministrė dar nėra susipažinusi, negaliu komentuoti", - kalbėjo G.Žemaitytė.

Advokatas teigė, kad sprendimas gali būti skundžiamas

G.Kėvišo advokatas Gintautas Bartkus iš pradžių prašė, jog posėdis būtų uždaras, nes yra pateikti duomenys iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), tačiau komisija su tuo nesutiko.

„Yra pateikta informacija iš mokesčių inspekcijos. Dalis informacijos yra paslaptis pagal mokesčių administravimo statymą. Tai pateikta kaip įrodymai byloje. Todėl bus remiamasi pateikta informacija. Posėdis negali būti atviras, turi būti uždaras posėdis“, – kalbėjo G.Bartkus.

Vis dėlto, G.Kėvišo atvejis buvo nagrinėjamas viešai. Pats G.Kėvišas į posėdį neatvyko. Advokatas aiškino, kad G.Kėvišas kreipdamasis į Vilniaus miesto savivaldybę net nežinojo, kad Londono simfoninį orkestrą atstovauja jo sūnaus įmonė, kai tai sužinojo, iš karto nusišalino. Jis teigė, kad jokio interesų konflikto nebuvo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Bartkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Bartkus



„Kai buvo kreiptasi į savivaldybę, net nebuvo žinoma, kas atstovaus Londono simfoninį orkestrą. Kai buvo sužinota, kad atstovauja G.Kėvišo sūnaus įmonė, buvo nusišalinta nuo sprendimo priėmimo“, - posėdžio metu aiškino G.Kėvišo advoktas G.Bartus.

VTEK laikinasis pirmininkas Virginijus Kanapinskas klausė advokato: „Kaip jūs galit pakomentuoti, kad G.Kėvišas pasirašė dvi sutartis su „Vilniaus festivaliais“, su savo darbdaviu. Ar jums normalu, kai žmogus vadovauja įstaigai ir pasirašo sutartis su kita savo įstaiga?“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VTEK posėdžio akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VTEK posėdžio akimirka

„Tai yra bendras renginys ir dėl to nėra jokio konflikto“, - kalbėjo G.Bartkus.

Kultūros ministerija pažymėjo, kad G.Kėvišas važiuodamas į komandiruotes kaip LNOBT vadovas organizavo kitos įstaigos „Vilniaus festivalių“ programą. Advokatas pridėjo, kad G.Kėvišas žino visą pasaulį, todėl jis ir organizavo renginius: „Tam reikia žmogaus, kuris žinotų visą pasaulį. Šiuo atveju visą pasaulį žino ponas Kėvišas.“

Po posėdžio G.Bartkus teigė, kad pasitars su G.Kėvišu, bet sprendimas greičiausiai bus skundžiamas.

Beje, 2017 metų vasario mėnesį VTEK jau nagrinėjo situaciją dėl LNOBT sutarčių su G.Kėvišo sūnaus įmone, tačiau vienbalsiai nusprendė, kad interesų konflikto nėra, nes sutartis su sūnaus įmone pasirašė ne pats G.Kėvišas, o jo pavaduotojas. Tuo metu VTEK dar vadovavo Romas Valentukevičius, kuris po įvairių skandalų iš VTEK pasitraukė. Dabar tyrimas buvo pradėtas iš naujo.

10 LNOBT darbuotojų pažeidė įstatymą

Dar daugiau, taip pat VTEK nusprendė, kad dešimt vadovaujančias pareigas šiuo metu einančių LNOBT darbuotojų pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimą nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Interesų nedeklaravo: generalinio direktoriaus pavaduotoja rinkodarai ir meno reikalams Laima Vilimienė, Renginių organizavimo skyriaus vadovas Artūras Alenskas, Viešųjų pirkimų skyriaus vadovė Zita Lukšienė, Gamybinių dirbtuvių tarnybos vadovas Valdas Vėlyvis, Įrengimų tarnybos vadovas Darius Bačius, vyriausiasis administratorius bei Žiūrovų aptarnavimo tarnybos vadovas Audrius Kundrotas, Reklamos ir leidybos tarnybos vadovė Janina Stankevičienė, Personalo skyriaus vadovė Inga Navickienė, Meninės pastatymų tarnybos vadovas Viktoras Vyskupaitis ir vyriausioji buhalterė Sigita Laurinkevičiūtė.

G. Kėvišas - dar vieno tyrimo akiratyje

Taip pat trečiadienį G.Kėvišas atsidūrė dar vieno VTEK tyrimo akiratyje. Įstatyme nustatyta, jog kontroliuoti, kaip valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys vykdo šio įstatymo nuostatas, turi ir atitinkamų valstybės ar savivaldybių institucijų, įstaigų vadovai ar jų įgalioti atstovai.

VTEK savo iniciatyva pradėjo dar vieną tyrimą dėl G.Kėvišo elgesio, įvertinusi situaciją, jog dešimt vadovaujančias pareigas užimančių LNOBT darbuotojų pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimą nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Nepasitikėjimą išreiškė visi valstybės vadovai, konkurso rezultatai panaikinti

15min primena, kad dėl beveik 0,4 milijono eurų vertės LNOBT sutarčių su G.Kėvišo sūnaus Martyno įmone „Riverside Music Limited“ nepasitikėjimą teatro vadovu išreiškė visi aukščiausi valstybės pareigūnai: ministrė, Seimo pirmininkas, premjeras, prezidentė. Vis dėlto pats G.Kėvišas teigė, kad įstatymų nepažeidė bei trauktis neketina.

G.Kėvišas kovo mėnesį dėl šių sutarčių, kurias kritikavo tiek Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), tiek Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), jau gavo vieną tarnybinę nuobaudą – pastabą. Dabar Kultūros ministerijoje prasidėjo dar vienas tyrimas, siekiant išsiaiškinti, ar G.Kėvišas galėjo be ministerijos leidimo papildomai dirbti ir gauti papildomas pajamas.

Kultūros ministrės sprendimu buvo panaikinti LNOBT vadovo konkurso rezultatai. Konkursas buvo paskelbtas beveik metus laiko prieš kadencijos pradžią, jį laimėjo G.Kėvišas ir nuo liepos mėnesio turėjo vadovauti teatrui dar penkerius metus. Vis dėlto, konkurso rezultatai panaikinti, tai reiškia, kad nuo liepos mėnesio G.Kėvišas teatrui nebevadovaus, turės būti skelbiamas naujas konkursas.

G.Kėvišas deklaruoja nuo 2010 metų užsiimantis papildoma veikla sūnaus įmonėje, kuri ir laimėjo LNOBT konkursus. G.Kėvišo teigimu, būtent iš šios įmonės jis ir užsidirba didžiąją dalį savo pajamų bei susikrovė turtus. Tyrimą dėl įspūdingų G.Kėvišo ir jo šeimos turtų atlieka Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

15min primena, kad valstybės tarnyboje dirbęs ir penkioliktus metus LNOBT vadovaujantis G.Kėvišas turi nekilnojamojo turto prestižinėse Lietuvos vietose, Laurų kvartale, taip pat yra įsigijęs ir sklypą Ispanijoje.

Prokuratūroje tęsiasi tyrimas dėl galimai iššvaistytų lėšų rekonstruojant LNOBT sceną iki 2009 metų. Daug su tuo susijusių pažeidimų 2010 metais buvo nustačiusi ir valstybės kontrolė. Dabar finansavimas scenos rekonstrukcijai yra sustabdytas. LNOBT dėl šio Kultūros ministerijos sprendimo kreipėsi į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius