Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 07

VTEK pradės tyrimą dėl V.Vobolevičiaus – L.Matjošaitytės nelies

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) tirs, ar Vincentas Vobolevičius nustatyta tvarka ir laiku deklaravo privačius interesus, tačiau netirs VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės elgesio.
Laura Matjošaitytė
Laura Matjošaitytė ir Vincentas Vobolevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„VTEK, patikrinusi Vincento Vobolevičiaus privačių interesų deklaraciją, pastebėjo, kad jis nėra nurodęs Lietuvos radijo ir televizijos komisijoje einamų pareigų“, – trečiadienį pranešė VTEK, šiuo pagrindu pradėjusi VRK nario elgesio tyrimą.

Parlamentarai interesų konfliktą grindė darbu „Laisvos visuomenės institute“

VTEK taip pat vertino grupės Seimo narių pranešimą, kad VRK pirmininkė privalėjo nušalinti VRK narius V.Vobolevičių ir Jonę Valčiukienę nuo interesų konfliktą jiems keliančių klausimų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonė Valčiukienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonė Valčiukienė

„Esą, V.Vobolevičiaus interesų konfliktas grindžiamas tuo, kad jis yra VšĮ „Laisvos visuomenės institutas“ (LVI) valdybos pirmininkas, o šio instituto direktorė – Seimo narės, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) tarybos narės, Agnės Širinskienės padėjėja-sekretorė.

Keltas klausimas, ar V.Vobolevičius nenusižengė teisės aktams nedeklaruodamas minėtųjų ryšių, o taip pat – ar jam nekilo interesų konfliktas VRK sprendžiant klausimus dėl LVŽS ir jos pirmininko Ramūno Karbauskio. Taip pat teigta, kad V.Vobolevičius 2016 m. kaip lektorius dalyvavo VšĮ „Demokratinės politikos institutas“ (DPI) organizuotuose renginiuose, o šio instituto steigėjas yra Seimo narys Mantas Adomėnas. Esą, likus kelioms dienoms iki 2016 m. rinkimų, M.Adomėno svetainėje buvo publikuotas interviu su V.Vobolevičiumi, kuriame jis prognozuoja, kad rinkimus laimės M.Adomėnas“, – parlamentarų kreipimąsi perfrazuoja VTEK.

Komisijos teigimu, V.Vobolevičius savo privačių interesų deklaracijoje yra nurodęs duomenis apie jį saistantį ryšį su LVI: „Taigi jei jam tektų VRK spręsti tiesiogiai su šia įstaiga susijusius klausimus, atsirastų pareiga nusišalinti“.

VTEK teigimu, Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas neįpareigoja deklaracijoje nurodyti visų deklaruotame juridiniame asmenyje dirbančiųar kitaip su juo susijusių asmenų.

VTEK: V.Vobolevičius – nešališkas

„Be to V.Vobolevičius, kaip VRK pirmininkės pavaduotojas, nėra įgaliotas priimti sprendimus ar atlikti kitus veiksmus dėl Seimo kanceliarijos darbuotojų – taigi ir dėl A.Širinskienės padėjėjos-sekretorės. Sistemiškai vertinant, LVI direktorė nelaikytina V.Voboleivičiaus privačiu interesu, todėl pareiga deklaruoti šį asmenį jam nekilo“, – pabrėžia VTEK.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

„Nėra pakankamo pagrindo teigti, kad V.Vobolevičius gali būti šališkas dalyvaudamas sprendžiant su A.Širinskiene, LVŽS bei R.Karbauskiu susijusius klausimus. Taip pat VTEK neturi pagrindo teigti, kad L.Matjošaitytė privalėjo nušalinti V.Vobolevičių nuo klausimų, susijusių su LVŽS, A.Širinskiene bei R.Karbauskiu“, – konstatuoja VTEK.

Komisijos tikinimu, dalyvavimas konferencijose ar mokymuose savaime nesuponuoja tokių renginių dalyvių bei organizatorių ryšių, kurie automatiškai keltų interesų konfliktą ir pareigą nusišalinti nuo klausimų, susijusių su konferencijos ar mokymų organizatoriais.

„DPI ir M.Adomėnas nėra laikytini V.Vobolevičiaus privačiu interesu, todėl jam nekilo pareiga šiuos asmenis deklaruoti. Be to V.Vobolevičius 2016 m. nebuvo VRK narys, o jo dalyvavimas mokymuose ir konferencijose gali būti vertinamas kaip politologo veiklos dalis“, – aiškina VTEK.

Tiria J.Valčiukienės ir A.Žilinskienės veiksmus

Šiuo metu VTEK tiria kitų VRK narių – Jonės Valčiukienės ir Aistės Žilinskienės – elgesį dėl galimai netinkamo interesų deklaravimo.

Dėl J.Valčiukienės VTEK tyrimą savo iniciatyva pradėjo po naujienų portalo 15min straipsnio, kuriame teigiama, kuriame teigiama, jog J.Valčiukienės sutuoktiniui perleistos neturtinės UAB „Agrokoncernas“ akcininko teisės, galbūt suteikiančios teisę dalyvauti įmonės valdyme.

J.Valčiukienė yra nurodoma, kad kartu su vyru ir jo kolega gali teikti teisines paslaugas R.Karbauskio valdytai įmonei „Naisių vasara“ jos likvidavimo procese. Tai numatyta pernai lapkritį „Naisių vasaros“ ir advokatų profesinės bendrijos „Leximum“ pasirašytoje sutartyje dėl teisinių paslaugų teikimo. Tačiau J.Valčiukienė to nėra deklaravusi Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

Ji taip pat nėra nurodžiusi, kad įmonė, kurioje ji eina advokato padėjėjos pareigas, o jos vyras E.Valčiukas yra vienas iš partnerių, turi sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistė Žilinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistė Žilinskienė

Dėl galimo A.Žilinskienės privačių interesų nedeklaravimo į VTEK kreipėsi LVŽS.

Partija nurodo, kad VRK narė A.Žilinskienė VRK nare tapusi dar pernai vasarą iki šiol nevykdo teisės aktuose įtvirtintos prievolės valstybės tarnautojui deklaruoti savo privačius interesus.

Taip pat LVŽS skunde tarnyboms atkreipia dėmesį, kad A.Žilinskienė be darbo VRK dar yra Internetinės žiniasklaidos asociacijos vadovė bei esą palaiko su jos naryste VRK nederančius ryšius su lobistine bendrove „Vento Nuovo“.

„Be to, A.Žilinskienė palaiko draugiškus asmeninius santykius su prodiuserinės įmonės akcininku, jos įkūrėju verslininku E.Jakilaičiu, kurio iniciatyva buvo pradėtas tyrimas dėl leidinio „Naisių žemė““, – teigiama partijos pranešime spaudai.

Pasak LVŽS, turėdama tokių ryšių ir tuo pačiu būdama VRK nare, A. Žilinskienė gali daryti tiesioginį ir netiesioginį spaudimą Seimo nariams, VRK ir kitiems sprendimų priėmėjams.

Tyrimus dėl abiejų VRK narių VTEK turėtų atlikti per tris mėnesius nuo jų pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius