Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 11 22

VTEK sprendimas: į kitą barikadų pusę perėjusi buvusi Statybos inspekcijos vadovė pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, kad buvusi Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) vadovė Laura Nalivaikienė pažeidė įstatymą.
Laura Nalivaikienė
Laura Nalivaikienė / Austėjos Usavičiūtės/15min iliustracija

15min atskleidė, kad VTPSI susiformavo keista praktika. Šių metų pradžioje ilgametė inspekcijos vadovė L.Nalivaikienė paliko postą ir perėjo į kitą barikadų pusę. Dabar ji bendradarbiauja su advokatų kontora „Sorainen“, kuri atstovauja ne vienam problemiškam statytojui. Paaiškėjo, kad po išėjimo iš darbo jos ryšiai su buvusiais pavaldiniais nenutrūko, vyko daug pokalbių telefonu su įvairiais VTPSI darbuotojais. Tiesa, jų turinys nėra žinomas. Po žurnalistų publikacijų, skundus gavusi VTEK vykdė tyrimą.

VTEK posėdyje konstatuota, kad pokalbių įrašai nebuvo daromi. Buvo kreiptasi į VTPSI darbuotojus, kad šie pateiktų paaiškinimus, apie ką jie kalbėjo su buvusia viršininke. Komisija konstatavo, kad nėra pakankamai duomenų ir įrodymų, kad pokalbiuose L.Nalivaikienė atstovavo konkrečius klientus, todėl šioje dalyje tyrimą nutraukė. Tačiau buvo nustatytas pažeidimas dėl buvusios valdininkės klientų atstovavimo Palangos savivaldybėje.

Su buvusiais pavaldiniais kalbėjo apie skandalingus statybų projektus

15min turimos VTPSI darbuotojų tarnybinių telefonų pokalbių išklotinės rodo, kad išėjusi iš darbo L.Nalivaikienė ne kartą skambino savo buvusiems pavaldiniams ir šie skambino jai. Kai kurie skambučiai vyko tą mėnesį, kai stambius „Sorainen“ klientus krėtė skandalai.

Anksčiau duodama interviu 15min portalui L.Nalivaikienė teigė, kad su buvusiais pavaldiniais kalbėjo apie teisės aktų taikymą ir patikino, jog su niekuo nekalbėjo apie skandalingąjį „Misionierių sodų“ projektą, dėl kurio vyksta teisminiai ginčai ir kuriam atstovauja jos advokatų kontora.

„Ar jūs kalbėjotės su buvusiais pavaldiniais apie „Misionierių sodų“ projektą“? – 15min dar liepos mėnesį klausė L.Nalivaikienės.

„Apie „Misionierių sodų“ projektą tikrai niekas nei man skambino, nei aš skambinau. Aš neatstovauju šitam statytojui“, – tuomet atsakė ji. Tačiau dabar VTEK posėdyje paaiškėjo, kad tai nebuvo tiesa.

Pati L.Nalivaikienė VTEK posėdyje nedalyvavo. Ją atstovavo advokatas Gintaras Kalinauskas. Jis teigė, kad buvusios Statybos inspekcijos vadovės pokalbiai su pavaldiniais buvo daugiausiai bendro pobūdžio dėl teisės aktų taikymo.

Tačiau VTEK laikinasis vadovas Virginijus Kanapinskas posėdyje teigė, kad bent keli inspekcijos darbuotojai pripažino, jog su L.Nalivaikiene buvo kalbėta apie konkrečius statybų objektus. Išvardinti projektai yra vieni skandalingiausių Vilniuje: Birutės g. 40 ir „Misionierių sodai“, taip pat buvo kalbėta ir apie kitus statybų projektus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ant Vilniaus Išganytojo kalvos statomas daugiabučių projektas „Misionierių sodai“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ant Vilniaus Išganytojo kalvos statomas daugiabučių projektas „Misionierių sodai“

Advokatas į tai atsakė, kad buvusi inspekcijos vadovė tiesiog norėjo paklausti, kaip valdininkams sekasi rengti dokumentus, susijusius su šiais projektais.

„L.Nalivaikienės buvo paprašyta paskambinti, išsiaiškinti, kokia yra dokumentų rengimo stadija. Suprantat, kai skambina advokatas yra vienas dalykas, o kai skambina pažįstamas žmogus, yra kiti dalykai“, – kalbėjo G.Kalinauskas. 15min paklaustas, kaip vertina faktą, kad jo klientė iš pradžių žiniasklaidai sakė netiesą, advokatas paminėjo, jog į šį klausimą galėtų atsakyti tik pati klientė.

VIDEO: Į kitą barikadų pusę perėjusi institucijos vadovė pavaldinių nepamiršta: užfiksuota dešimtys įtartinų skambučių

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme yra numatytas vienerių metų „atvėsimo“ laikotarpis buvusiems valstybės tarnautojams.

Teisės aktuose rašoma, kad asmuo, nustojęs eiti pareigas valstybinėje tarnyboje, vienerius metus negali atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims toje institucijoje, kurioje jis paskutinius metus dirbo. Taip pat negali atstovauti asmenims kitose valstybės ar savivaldybių institucijose tais klausimais, kurie buvo priskirti jo tarnybinėms funkcijoms.

Pažeidimas dėl statytojų atstovavimo Palangos savivaldybėje

VTEK nustatė pažeidimą dėl buvusios inspekcijos vadovės atstovavimo klientams praėjus mažiau nei metams po jos išėjimo iš valstybės tarnybos. 15min jau rašė, kad į kitą barikadų pusę perėjusi buvusi Statybos inspekcijos vadovė L.Nalivaikienė gali būti susijusi su mažiausiai vienu problematišku objektu pajūryje. Palangoje tarp statytojo ir savivaldybės kilo konfliktas. Vaizdingoje vietoje, pušyne, visai netoli jūros, statybų vystytojai nusprendė statyti apartamentus.

Viskas būtų gerai. Tačiau Palangos savivaldybė teigia, kad detaliajame plane buvo numatyta statyti vilą su pagalbiniu pastatu, o dar prieš patvirtinant dokumentus statytojai pardavinėjo butus ne tik viloje, bet ir pagalbiniame pastate, kuriame negali gyventi žmonės. Todėl Palangos savivaldybės administracijos direktorė netvirtino statytojų sklypo detaliojo plano. Tada istorijoje atsirado L.Nalivaikienė. Pasak Palangos savivaldybės, jau išėjusi iš inspekcijos, L.Nalivaikienė dalyvavo derybose dėl taikos sutarties tarp statytojo ir savivaldybės. Teigiama, kad ji atstovavo statytojui UAB „Elektros gelmė“.

VTEK posėdyje buvo konstatuota, kad trys Palangos savivaldybės darbuotojai komisijai paliudijo, jog buvusi Statybos inspekcijos viršininkė atstovavo statytojui, agitavo už taikos sutarties sudarymą tarp statytojo ir savivaldybės.

L.Nalivaikienės advokatas teigė, kad jo klientės buvo tiesiog paprašyta dalyvauti susitikime: „Dėl paties susitikimo Palangoje. Advokatai paprašė jos sudalyvauti ir pateikti visą informaciją, tai viskas: nei daugiau, nei mažiau“, – kalbėjo G.Kalinauskas.

Advokatas tikino, kad pažeidimo L.Nalivaikienė nepadarė: „Mano supratimu, pažeidimas nebuvo padarytas, nes tada ministrai ar kiti vadovai metus laiko negalėtų niekur dirbti.“

Vis dėlto VTEK konstatavo, kad čia L.Nalivaikienė įstatymo nuostatas pažeidė. Advokatas 15min teigė dar nežinantis, ar šis komisijos sprendimas bus skundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius