Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 08 01 /10:46

VTEK sprendimas: Jonė Valčiukienė turėjo deklaruoti ryšį su „Agrokoncernu“

Trečiadienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narė Jonė Valčiukienė nedeklaruodama vyro ryšių su „Agrokoncernu“ ir dalyvaudama VRK posėdžiuose, kai buvo svarstomi su koncernu susiję klausimai, pažeidė įstatymą. Pati J.Valčiukienė kaltę neigė. Ji tikino, kad jos vyras Evaldas Valčiukas „Agrokoncerno“ valdyme neturi jokios įtakos.
 Jonė Valčiukienė VTEK posėdyje
Jonė Valčiukienė VTEK posėdyje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

VTEK trečiadienį baigė dar vasarį pradėtą tyrimą dėl J.Valčiukienės ryšių su „Agrokoncernu“.

Atlikus tyrimą nustatyta, kad J.Valčiukienės vyrui advokatui Evaldui Valčiukui 2017 m. kovą buvo perduotos kelių bendrovių, tarp jų ir „Agrokoncerno“, neturtinės teisės, taigi jis dalyvauja šių įmonių valdyme.

Todėl VTEK nusprendė, kad J.Valčiukienė, nedeklaruodama vyro ryšių su verslo įmonėmis, pažeidė įstatymą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS spaudos konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS spaudos konferencijos akimirka

Taip pat fiksuota, kad J.Valčiukienė nenusišalino VRK svarstant „Naisių žemės“ ir „Naisių vasaros“ klausimus, kurie taip pat buvo susiję su „Agrokoncernu“ ir koncerno savininku, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu, nors, tyrimą atlikusių VTEK specialistų nuomone, turėjo tai padaryti.

J.Valčiukienė neatmeta galimybės sprendimą skųsti.

Privers susimąstyti?

VRK vadovė Laura Matjošaitytė BNS sako, kad šis atvejis „paskatins visus komisijos narius susimąstyti ir atidžiau žiūrėti“, ar nekyla interesų konflikto galimybė.

„Kiekvienos komisijos narys posėdžio metu susipažįsta su visa medžiaga, jis įvertina, ar mato interesų konfliktą. Jei nemato – dalyvauja balsavime, jei mato – informuoja komisijos narius apie galimą riziką“, – BNS sakė L. Matjošaitytė.

„Aš manau, tai paskatins visus komisijos narius susimąstyti ir pradėti atidžiau žiūrėti. Kiekvienas turės dar atidžiau įsivertinti visas aplinkybes ir klausimo svarstymo stadijoje, priimti atitinkamus sprendimus, ar dalyvauti balsavime, ar to nederėtų daryti“, – kalbėjo VRK vadovė.

J.Valčiukienė siekė nušalinti VTEK narį

Pati J.Valčiukienė VTEK posėdyje pareiškė, kad VTEK narys Virginijus Kanapinskas negali vertinti jos elgesio ir turi nusišalinti, nes jo žmona Indrė Juozapaitytė yra Seimo narės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narės Astos Kubilienės padėjėja. Iš jos VTEK narys esą žinojo, kad LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis skeptiškai vertina V.Kanapinsko galimybes tapti VTEK pirmininku.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginijus Kanapinskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginijus Kanapinskas

„LVŽS frakcijos posėdžiuose turi teisę dalyvauti ir dalyvauja Seimo narių padėjėjai. Frakcijos pirmininkas R.Karbauskis posėdyje buvo išsakęs kritišką nuomonę dėl pono V.Kanapinsko, kuris tada kandidatavo į VTEK vadovus. V.Kanapinskas nebuvo patvirtintas, mano manymu, jis žinojo kritišką LVŽS frakcijos seniūno nuomonę“, – pagrindus nušalinimui dėstė J.Valčiukienė ir pridūrė, kad V.Kanapinskas gali būti šališkas.

Tačiau VTEK nutarė, kad priežasties V.Kanapinskui nusišalinti nėra.

Advokatas įmonės valdyme nedalyvauja?

J.Valčiukienė aiškino, kad jos vyras Evaldas Valčiukas yra advokatas ir, perėmęs „Agrokoncerno“ ir kitų įmonių neturtines teises, nevaldo įmonės, o tik vertina „Agrokoncerno“ direktoriaus sprendimus teisiniu požiūriu akcininko vardu. Todėl esą to nebuvo būtina deklaruoti. Tuo labiau, pasak J.Valčiukienės, kad advokatai neturi teisės teikti duomenų apie savo klientus.

„Jis tikrai nevaldo įmonės, iš tikrųjų, panele, matyt tikrai suprantate, kad tai yra didelė įmonė ir advokatas, pasirašydamas akcininko sprendimus, būtent realizuodamas neturtines teises, tikrai nevaldo įmonės“, – kalbėjo J.Valčiukienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

Pasak VRK narės, keista, kad VTEK išvis ėmėsi vertinti advokatų klientus.

„Jeigu jau interesų deklaracijoje reikia nurodyti advokatų kontoras, tai galima sakyti, kad keičiasi visa VTEK praktika. Galima sakyti, kad būsiu pirmoji kregždė ir, manau, kad svarstysiu sprendimo apskundimą“, – piktinosi J.Valčiukienė.

Be to, ji tikino VRK posėdžiuose klaususi tik apie su „Agrokoncernu“ susijusių tyrimų trukmę ir iki tol VRK taikytą praktiką, o ne kišosi į tyrimų turinį. Taip pat ji aiškino dalyvavusi svarstymuose tik tada, kai partijai negrėsė būti pripažintai šiurkščiai pažeidus įstatymus.

Ji tikino, kad VRK nėra praktikos, kad partijų deleguoti nariai visada nusišalina nuo su ta partija susijusių tyrimų.

Tačiau vėliau J.Valčiukienė aiškino nusišalinusi nuo svarstymų tais klausimais, kai partijos pažeidimai galėjo būti rimti.

Klausimų J.Valčiukienei VTEK nariai neturėjo.

Tyrė nuo vasario

Tirti J.Valčiukienės elgesį VTEK nusprendė vasario pabaigoje. Tyrimas pradėtas po 15min straipsnio, kuriame atskleista, kad J.Valčiukienės sutuoktiniui buvo perleistos neturtinės „Agrokoncerno“ akcininko teisės, galbūt suteikiančios teisę dalyvauti įmonės valdyme, o J.Valčiukienė to nebuvo nurodžiusi savo privačių interesų deklaracijoje.

Kovą komisija nutarė tyrimą praplėsti, nes gavo Seimo narės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės pranešimą, kad J.Valčiukienė VRK posėdžiuose nenusišalina svarstant su „Agrokoncernu“ susijusius klausimus.

„Seimo narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pranešė, jog šių metų vasario pabaigoje VRK buvo svarstomas klausimas dėl UAB „Agrokoncernas“ paramos teikimo ir šią informaciją tyrusios VRK darbo grupės išvadų. Esą šiame posėdyje dalyvavo ir J.Valčiukienė, nors jos sutuoktiniui yra perleistos šios bendrovės akcininko neturtinės teisės. Todėl VTEK aiškinsis, ar VRK narė nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti“, – pranešime skelbė VTEK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius